Omul zilei de marţi: Catinca Popescu
Dimensiune font:
* celebră pentru viziunea sa asupra satului românesc, artista are numeroşi discipoli printre participanţii Taberei de Pictură Naivă „Acasă la Suhuleţ”
Catinca Popescu pictează viaţa oamenilor de la sate – îi zugrăveşte în culori calde, cu multă dragoste, deşi din lucrările sale nu lipsesc micile ironii. Umorul său este însă unul inofensiv şi tonic.
Cum nu a uitat nicio clipă de unde a plecat, Catinca Popescu are întâlnire, în fiecare vară, cu tânăra generaţie din satul său natal. În perioada 21 – 28 iulie, a susţinut un adevărat „masterclass” în pictură naivă, în cadrul celei de-a III-a ediţii a Taberei de Pictură Naivă „Acasă la Suhuleţ”, organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Iaşi şi Parohia „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil” din Suhuleţ, comuna Tansa (Iaşi).
Copiii şi-au dorit să înveţe de la artista care expune frecvent ba la Bucureşti, ba la Bruxelles, cum să „aşeze lumea” în ramă şi nimic nu li s-a părut a fi prea greu. La prima ediţie a taberei, Catinca Popescu mărturisea că s-a „cam speriat” când a văzut cât de mulţi copii vor să participe la atelier, gândindu-se că nu va avea timp să se ocupe de fiecare dintre ei: „Dar m-au uimit! Sunt copii atât de buni, de atenţi, de educaţi, încât am reuşit să facem nişte lucruri minunate”.
Acum, când tabăra începe să devină o tradiţie (deja se vorbeşte despre următoarea ediţie!), lucrările ucenicilor s-au dovedit a fi atât de interesante, încât organizatorii se pregătesc să le expună, în curând, şi la Iaşi.
Deocamdată, copiii de la Suhuleţ au fost vedete la ei în sat: au expus lucrările în curtea Bisericii. La vernisaj, Catinca Popescu le-a mulţumit, ca de fiecare dată, pentru „sârguinţa” lor, mărturisind că întâlnirea cu ei îi provoacă, de fiecare dată, „emoţii de nedescris”. Dincolo de toate, este însă împlinirea unui vis, acela de a vedea că arta naivă „încape” pe mâini (şi suflete) bune!
(Gina Popa)
Catinca Popescu s-a născut la Suhuleţ, judeţul Iaşi, pe 16 octombrie 1935. A urmat cursuri de pictură şi artă decorativă la Şcoala de Artă Bacău. De-a lungul anilor, a expus în ţară şi în străinătate, multe dintre lucrările sale regăsindu-se acum în colecţii particulare şi muzeale din România, Statele Unite ale Americii, Canada, Anglia, Franţa, Italia, Australia, Belgia, Spania, Germania, Grecia, Cipru, Polonia, Japonia, Austria, Elveţia. Pentru activitatea sa, a fost răsplătită cu zeci de premii şi distincţii, şi a devenit „cetăţean de onoare” al comunei Tansa.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
anonim
Aug 04, 2013
felicitari organizatorilor si doamnei catinca popescu pentru minunatele daruri pe care le impartaseste copiilor. felicitari participantilor care au gustat din rodul dragostei de frumos exprimat prin culoare al unui artist de renume international. felicitari pr. paroh zatariov iulian pentru initiativa si dorinta de a oferi copiilor din satul suhulet sansa la o mai deplina cunoastere a lumii inconjuratoare prin prisma picturii. aceasta activitate trebuie continuata si in anii urmatori.
Adauga comentariul tau