Drama unui copil care nu-şi poate vedea părinţii

default

Dimensiune font:

| 01-07-2013 06:37

* doar şase luni a stat în burtica mamei şi, după alte şase luni de viaţă, a primit un diagnostic cumplit * astăzi, goneşte spre şase ani şi fiecare zi ce trece fără a fi operat îi curmă şansa de a zări vreodată chipul celor dragi

Dorinel a fost un copil dorit. Aşteptat cu emoţie de părinţii lui şi de către Paula, sora mai mare. Vestea sarcinii a fost, prin urmare, un motiv de bucurie deplină. O bucurie trăită, parcă, prea puţin. De la două luni, mama a început să aibă sângerări. Prin urmare, a plecat de acasă – din comuna Hăneşti, Botoşani, la spital. A ajuns la un medic ginecolog renumit din oraş... şi-a plecat la fel. Nu părea să fie ceva grav. S-a întors, însă, mai repede decât a prevăzut. „Când am revenit, doamna n-a mai fost chiar atât de doamnă, mi-a vorbit urât şi m-a întrebat dacă vreau să păstrez copilul sau să fac avort. Am văzut din felul în care s-a purtat că era ceva grav. Nu a vrut să mă mai interneze, nu a vrut să-mi mai facă alte analize, în afară de cele necesare, sânge şi urină”, îşi aminteşte Mariana Tilică, mama lui Dorinel.


Sistem medical „made in România”
Femeia a trebuit să se descurce singură, dar nu s-a lăsat înfrântă. La patru luni s-a internat în spital şi a fost preluată de un medic minunat – singurul Om dintr-un sistem bolnav. Era, însă, prea târziu. Până la şase luni a stat în spital. Atunci, într-o noapte, i s-a făcut rău. „Nu mă băga nimeni în seamă. M-au coborât doar din salon, că trebuie să nasc. Eram speriată, la doar şase luni să nasc? L-am sunat pe domnul doctor, a venit în toiul nopţii, m-a băgat în perfuzie. Burta mi se lăsase în jos, mi-a ridicat burta, mi-a oprit hemoragia, însă a doua zi mi s-a rupt apa şi nu a mai avut ce face. Am născut”, povesteşte mama.
A născut un băieţel de un kilogram şi 200 de grame, căruia prea puţini îi dădeau vreo şansă de supravieţuire. „Veneau şi-mi spuneau să-l botez, mă întrebau de numele mic. Numai la asta nu-mi stătea gândul atunci. I-am spus Dorinel – de la dorinţă şi din respect pentru domnul doctor, pe care aşa îl cheamă”, explică femeia, iar cuvintele-i sunt pline de emoţie.
Deşi trecuse deja prin multe, găsise un om printre neoameni. Şi mulţi neoameni din sistemul sanitar românesc urmau să-i mai apară în cale...


Viaţa, la schimb cu vederea
Dorinel a stat în spital încă două luni, timp în care a mai luat în greutate. Mânca la sân, începuse să crească, să fie frumos şi voinic. Însă, după ce au ajuns acasă, mamă şi copil, pe lista vieţii erau prescrise deja alte şocuri. Precum acela al descoperirii, pe biletul de externare, că micuţul avea, la cap, hemoragie intraventriculară. În plus, de la zi la zi devenea mai palid şi mai anemic – iar privirea îi era stranie. O nouă vizită la spital, noi umeri ridicaţi... şi o trecere peste drum de Pediatrie, la un cabinet oftalmologic particular. „Doamna aceea nici nu a consultat copilul. A sunat de urgenţă la Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi şi a spus că trimite un copiluţ suspect de retinopatie. La Iaşi am aflat că masca de oxigen care i-a salvat viaţa lui Dorinel i-a lăsat, în acelaşi timp, sechele. I-a dezlipit retina. Dacă din Botoşani eram trimisă imediat la Iaşi, Dorinel putea fi operat atunci”, povesteşte Mariana Tilică.

Din cauza hemoragiei de la cap, Dorinel are şi probleme neurologice. De aceea, cu el trebuie lucrat mult şi pe partea de comunicare. Deocamdată, ştie să-şi ceară necesităţile – dacă vrea apă, mâncare sau la baie, dacă vrea să se îmbrace sau să se descalţe – dar, nu ştie să dea răspuns la nicio întrebare...

Dacă... dacă...
Dacă oamenii ar înceta să se joace cu viaţa şi cu destinul copiilor, viitorul ar putea fi mai luminos. Dar, aşa, copii precum Dorinel primesc lumina cu picătura – şi cu riscul ca, oricând, robinetul să se închidă definitiv. La un ochi, desprinderea retinei nu este totală. De acolo, băiatul de 5 anişori primeşte încă lumină. Asta nu înseamnă că vede, ci doar că nervul ochiului încă mai trăieşte. Riscul atrofierii acestuia pândeşte, însă, cu fiecare săptămână ce trece. De parcă nu era suficient, la celălalt ochi are un început de glaucom. Iar acesta, neoperat la timp, poate duce până la scoaterea ochiului din orbită.

Sora mai mare a lui Dorinel, Paula, este elevă. Prin intermediul ei, părinţii au intrat în programul Euro 200 şi au cumpărat un calculator cu bani de la stat. „În felul acesta am luat legătura cu părinţi care au ajuns şi au operat copiii în America. I-am întâlnit, apoi, personal, în Italia, când am fost şi noi la control. Copiii văd! Nu ca noi, dar văd obiectul de aproape şi se feresc, ca să nu se lovească. Dorinel a căzut acum câteva zile, s-a lovit şi şi-a spart capul. Este foarte greu. O fracţiune de secundă dacă nu-l urmăresc, i se poate întâmpla orice”, povesteşte mama băiatului.

Necesită operaţie în Statele Unite
Deşi se observa din poze că ceva este în neregulă, nici la Botoşani, nici la Bucureşti, nu se depistase glaucomul - această nouă problemă. A fost nevoie de un drum în Italia şi de un control acolo. Şi de reamintirea luptei pe care Dorinel o are cu timpul. Pentru a putea vedea, măcar în ceaţă, pentru a-şi putea purta singur de grijă, măcar pentru a nu-şi mai sparge capul atât de des şi pentru a nu se umple de vânătăi – este urgent ca Dorinel să fie operat! Iar intervenţia chirurgicală care, în cazul altor copii a dat roade, se poate face numai în Statele Unite, în Detroit, la clinica Williams Beaumont.

Intervenţia chirurgicală ce i-ar putea reda măcar parţial vederea lui Dorinel se poate face la clinica Williams Beaumont, din Detroit. Însă, aceasta trebuie efectuată cât mai curând posibil, deoarece muşchii ochilor sunt la un pas de atrofiere. Din păcate, părinţii nu au de unde să adune 34.000 de dolari – bani care acoperă doar costurile operaţiei, fără a mai pune la socoteală transportul şi cazarea în Statele Unite.

Banii nu aduc fericirea, dar o întreţin
Pentru un singur ochi, operaţia costă 17.000 de dolari. Pentru amândoi – 34.000. Fără a mai pune la socoteală cheltuielile de transport, cazare, masă... Fără a pune la socoteală banii daţi zilnic pe vitamine, internări periodice, logopedie, fizioterapie. E greu şi trist şi frustrant, de multe ori, când vedete de carton de pe la noi îşi povestesc weekend-urile de vis, în care sparg zeci de mii de euro. Nu e în firea lucrurilor ca vederea unui copil, fie ea şi la un singur ochi, să coste cât trei poşete de fiţe, iar părinţii să-şi poată permite luxul de a-i arăta cerul copilului lor! „Ce-mi doresc pentru Dorinel? Să poată să se descurce singur, să poată vedea cât de cât, acolo, şi să se poată feri. Să nu mai fie plin de vânătăi. Să se bucure şi el de un pic de lumină. O rază de lumină îmi doresc pentru el astăzi şi poate mâine mult mai mult, pentru că americanii cercetează. Vor mai trece câţiva ani până la finalizarea cercetării în cazul transplantului de retină. Apoi, copiii care au această problemă vor fi fericiţi”, oftează Mariana Tilică.

Paula, sora mai mare, suferă pentru Dorinel şi vrea ca acesta să fie operat cât mai repede. Fabian, fratele mai mic, nu ştie că Dorinel poate fi şi altfel. În schimb, se joacă mereu cu el şi chiar are grijă să-şi hrănească fratele, atunci când mama este ocupată.

Ajutor de la bătrâni
Mama nu vrea decât un strop de fericire pentru copilul ei şi pentru frăţiorii lui. Dar fericirea şi sănătatea depind, din păcate, de bani. Bani care, în ciuda unor campanii, se stâng foarte greu. În prezent, sunt adunaţi mai puţin de 3.000 de euro – şi aceştia, doar de la oameni bătrâni, bolnavi sau cu necazuri mai în familie. Din bănuţul văduvei se încearcă recâştigarea vederii pentru Dorinel! Pentru că orice bănuţ, oricât ne mic şi, aparent, fără valoare, poate face ca, într-un final, Dorinel să înţeleagă ce sunt culorile şi cum se aşează curcubeul pe cer, după fiecare ploaie. (Anda Pintilie)


Dacă doriţi să veniţi în sprijinul lui Dorinel
Titular cont Tilică Mariana, mama copilului
RO68RNCB0579040596800001 - cont în LEI
RO41RNCB0579040596800002 - cont în EURO
Cod SWIFT RNCB ROBU
BCR Sucursala Ştefan Luchian Botoşani

Mama poate fi contactată şi la numele de telefon:
0231 549 150 sau 0726 453 127

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei