„Dezvoltarea în turism se face în mod haotic şi atipic“

default

Dimensiune font:

| 09-08-2013 05:30

* directorul Constantin Apostol a precizat că lipseşte o strategie pragmatică în domeniul turismului * în Moldova fiecare administraţie derulează propriile proiecte fără a le integra şi a aduce plus valoare întregii regiuni * şefii din administraţia publică se laudă cu investiţii, dar rezultatele întârzie să apară

Proiectele derulate de autorităţile publice din Regiunea de Nord-Est pentru sprijinirea turismului sunt asemenea unor piese din puzzle-uri diferite. Deşi mai toate administraţiile judeţene sau locale au în derulare proiecte finanţate de la buget sau din bani europeni pentru încurajarea unui domeniu care ar putea aduce numeroase investiţii private în comunităţi, nu există corelare a acestora pe niciun palier.

Antreprenor: „Strategiile de dezvoltare în turism sunt confuze“

Şefii de consilii judeţene sau edilii unor zone cu reale posibilităţi de dezvoltare a turismului s-au grăbit să prezinte proiectele pe care le au în derulare sau intenţionează să le depună pentru accesarea fondurilor disponibile în perioada 2014-2020 pentru acest domeniu. Cei mai mulţi au recunoscut că trebuie să investească masiv în infrastructura de transport care, în prezent, lasă de dorit în multe localităţi şi face regiunea greu accesibilă.

Cu ce se laudă
Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, a declarat că la capitolul puncte slabe în dreptul judeţului Botoşani pot fi trecute infrastructura rutieră slabă şi promovarea deficitară. „Nu mai există judeţ în România care să aibă titani ai unei naţii cum are judeţul Botoşani. Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Ştefan Luchian, George Enescu, Grigore Antipa şi foarte multe alte nume. Noi, CJ-ul, avem proiecte de modernizări de drumuri, cum ar fi cel care duce la mănăstirea Coşula, dar şi modernizarea ansamblului monahal de la Coşula, undeva la peste 5 milioane de euro“, a afirmat Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani. Acesta susţine că s-a început o campanie de promovare turistică în mediul online, dar şi în rândul agenţilor de turism a obiectivelor ce pot fi vizitate în judeţul Botoşani.

Tot pentru promovare a accesat bani europeni şi Consiliul Judeţean Bacău. „Judeţul Bacău nu reieşea din statistici sau alte situaţii că ar fi o destinaţie cu un capital turistic, de aceea am accesat acest proiect de dezvoltare a imaginii turistice a judeţului şi să folosim ce avem ca puncte forte“, a declarat Ionel Floroiu, vicepreşedinte al CJ Bacău, la finalizarea proiectului ProBacTur. Proiectul a scos în evidenţă potenţialul judeţului. „Avem, aşadar, cele două staţiuni, care, cu o promovare bună şi cu investiţii în turism şi agrement în zonă, ar putea să atragă mai mulţi turişti. Slănic Moldova ar putea să redevină Perla Moldovei, cum i se spunea şi cred că va redeveni din perspectiva investiţiei care are loc, acea pârtie de schi, dar avem şi staţiunea Tg. Ocna, prin Salina Tg. Ocna care este tot mai promovată de agenţiile de turism din ţară“, a adăugat Floroiu.

Ca şi alte judeţe, bulinele negre ale Bacăului revin tot infrastructurii care ţin turiştii departe de zonele de vis ce merită vizitate. „Mai avem câteva locuri ce pot fi promovate. Lacul şi barajul «Poiana Uzului» şi cascada din zona Înţărcătoarea sunt zone foarte frumoase. Principalul impediment aici este infrastructura. La turismul cultural şi ecumenic nu ne putem compara cu Braşov, Neamţ sau Suceava, dar avem câteva obiective interesante pe care le-am putea promova“, este de părere Floroiu.

„Mai avem multe de făcut“
Pentru ca numărul turiştilor să crească, edilii staţiunii Tg. Ocna au demarat mai multe proiecte de modernizare. Salina este punctul forte al localităţii. „Avem turişti la baza de tratament, ştrandul cu apă sărată şi Salină. Mai avem multe de făcut. Acum lucrăm la canalizare şi împreună cu Consiliul Judeţean se modernizează o stradă. Este nevoie de bani pentru infrastructură. Am participat la târguri de turism unde am promovat staţiunea noastră“, a declarat Ştefan Şilochi, primarul staţiunii Tg. Ocna.

Cum s-au tocat banii din turism

Şi la Iaşi, autorităţile vor să dezvolte potenţialul balneo. Recent, consilierii locali au aprobat un proiect prin care să poată fi atrase fonduri europene pentru modernizarea zona de Agrement – Tratament Nicolina. Deşi această investiţie a fost pusă pe tapet în nenumărate rânduri de edilii ieşeni, abia acum se fac paşi concreţi pentru întocmirea documentaţiei ca va fi depusă în următorul exerciţiu financiar 2014-2020.

„Poţi spune că zona este o mică Elveţie“
Judeţul Neamţ are un potenţial turistic foarte mare, însă lipsa infrastructurii, precum şi a unei strategii unitare de punere în valoare a obiectivelor de valoare, conduce la o exploatare ineficientă a acestuia. Potrivit preşedintelui CJ Neamţ, Culiţă Tărâţă, judeţul are multe puncte de atracţie, dar minusurile din domeniu, generate de criza financiară, împiedică dezvoltarea reală a turismului. „Atuurile judeţului Neamţ sunt poziţia geografică, frumuseţile naturale, poţi spune că zona este o mică Elveţie. Însă, din punctul de vedere al structurii şi al infrastructurii, suntem rămaşi în urmă. Soluţia o reprezintă atragerea de fonduri. În perioada 2014 – 2020, vom face proiecte pentru infrastructura judeţului, iar în acest fel, fiecare localitate în parte poate beneficia de 5-6 milioane de euro“, a spus Culiţă Tărâţă. Administraţia pietreană mizează pe organizarea de evenimente care să promoveze zona: „Ceea ce încercăm noi să facem este să atragem cât mai mulţi turişti în oraş şi în zonă, dar avem unele lipsuri pe partea de finanţare. Strategia noastră vizează şi înmulţirea evenimentelor, deja am demarat-o în luna iulie, cu ocazia Zilelor Oraşului, când am avut foarte mulţi turişti“.

ANALIZĂ Faţetele turismului la periferia Uniunii Europene

La Vaslui, administraţia mizează pe turismul ecumenic. „Cred că una din cele mai mari perspective în domeniul turismului o constituie mănăstirile. Intenţia noastră e să facem un traseu turistic începând de la Soroca şi terminând la Putna. De la o graniţă a lui Ştefan cel Mare până la mormântul domnitorului, în parteneriat cu judeţele Iaşi şi Suceava. Alte posibilităţi ar fi cele de punere în valoare a monumentelor istorice din judeţ şi a muzeelor din Vaslui şi Bârlad“, a spus Vasile Mihalachi, vicepreşedinte CJ Vaslui.

Adevărata problemă a fost subliniată de şeful Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Constantin Apostol. „Avem un cadru natural deosebit, zone în care oamenii nu au reuşit să distrugă totul şi care pot fi folosite pe diverse tipuri de turism. Pe de altă parte, lipseşte o strategie pragmatică care să pună în valoare resursele turistice, iar atunci, dezvoltarea se face în mod haotic şi atipic. Au dispărut cu totul anumite tradiţii legate de petrecerea timpului liber, de artă culinară, de anumite sărbători, pe care să le performăm“, a spus Apostol.

Oportunităţi: Termen limită pentru finanţări de 4,8 milioane de euro

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est derulează în această perioadă o consultare publică cu privire la dezvoltarea unor circuite cultural-religioase ce reunesc într-un mediu organizat cele mai renumite mănăstiri şi biserici din Regiunea Nord-Est. Pentru definirea unui itinerar reprezentativ a fost elaborat un chestionar care va sta la baza dezvoltării ulterioare a produselor turistice, în funcţie de preferinţele: potenţialilor turişti, agenţilor economici din domeniul turismului, operatorilor de turism, instituţiilor publice. Chestionarul îl găsiţi AICI

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei