Amsterdam, oraşul unde poţi trăi intens în orice perioadă din an

default

Dimensiune font:

| 06-04-2013 05:01

* termenul de Amsterdam provine din alăturarea cuvintelor „dam” (n.red. - baraj) şi cuvântul „Amstel” (n.red. - râu care străbate oraşul) * inclus în patrimoniul mondial UNESCO din 1996, Amsterdam pare locul cel mai nimerit pentru filosofia „carpe diem”, mai ales datorită faimosului său Cartier Roşu * experienţa oferită de această metropolă nu se limitează doar la atât, aici putând fi admirate figurile din ceară ale vedetelor la Muzeul „Madame Tussauds”, cât şi faimoasa colecţie a pictorului Van Gogh * nu mai vorbim de „experienţa Heineken” de pe urma căreia turistul se poate alege cu o bere personalizată

 

Cele două „epoci de aur” ale Amsterdamului

 

Prima atestare documentară a numelui Amsterdam o reprezintă un document emis la 27 octombrie 1275 de contele Floris al V-lea de Olanda şi Zeelanda.  Începând cu secolul al XIV-lea, Amsterdam a înflorit, mai ales datorită comerţului pe care îl practica cu oraşele din Liga Hanseatică. În 1345 s-a produs un miracol euharistic lângă Kalverstraat, Amsterdam devenind un oraş de pelerinaj până la convertirea populaţiei la protestantism. Secolul al XVII-lea este considerat „Prima eră de aur” a Amsterdamului. La începutul acestui secolului, oraşul devine unul dintre cele mai bogate metropole din lume. Din portul oraşului, plecau vase comerciale spre Marea Baltică, America de Nord, Africa, Indonezia sau Brazilia, formându-se astfel bazele reţelei mondiale de comerţ. Apoi, războaiele cu Anglia şi Franţa şi-au pus amprenta pe economia oraşului. În timpul războaielor napoleoniene, averea oraşului a atins punctul minim, însă, odată cu formarea Regatului ţărilor de Jos, în 1815, lucrurile încep uşor să se amelioreze. Sfârşitul secolului al XIX-lea este numit „A doua eră de aur” a oraşului Amsterdam. Au fost înfiinţate muzee noi, o staţie de tren şi Concertgebouw-ul, o sală de concerte considerată în primele trei ale lumii. În această perioadă, revoluţia industrială ajunge în Amsterdam. Se construieşte Canalul Amsterdam-Rin, pentru a oferi oraşului legătură directă cu Râul Rin, şi canalul care oferea portului o legătură mai scurtă cu Marea Nordului. Cele două canale au îmbunătăţit considerabil comunicaţiile oraşului cu restul continentului.

 

Cartierul Roşu şi Fabrica Heineken, cele mai cunoscute repere turistice

 

Cartierul Roşu, unul dintre simbolurile oraşului Amsterdam, este format dintr-o reţea de străzi situate în zona centrală, unde se găsesc circa 300 de bordeluri, toate decorate cu lumini roşii. Aici, femeile, de obicei poziţionate în dreptul unui geam din sticlă, îşi oferă serviciile. Spectacole pentru adulţi, magazine de accesorii sexuale, cinematografe cu filme pentru adulţi şi un muzeu al sexului sunt doar câteva dintre atracţiile acestei zone. Tot aici se găseşte şi un muzeu al canabisului, dar şi o multitudine de coffee shop-uri ce oferă o gamă largă de produse pentru fumat. Turiştii pot vizita şi cunoscutul magazin de prezervative „Het Gulden Vlies”, un adevărat „regat” al prezervativelor de toate formele, culorile, mărimile şi aromele. Unele dintre ele sunt chiar pictate manual şi au scop pur decorativ. În Olanda, prostituţia este legalizată, iar Cartierul Roşu este cunoscut drept „cartierul general” al serviciilor de acest gen. Pentru cei care vizitează Cartierul Roşu există şi asistenţa oferită de Centrul de Informare în domeniul Prostituţiei. De asemenea, contrar credinţei generale, Cartierul Roşu este una dintre cele mai sigure zone din Amsterdam, fiind mereu supravegheată de autorităţi.

Muzeul figurilor de ceara Madame Tussauds este, ca şi cel din Londra, locul unde turiştii se pot fotografia cu Marilyn Monroe, Arnold Schwarzenegger sau Oprah Winfrey. Muzeul oferă vizitatorilor şi mai multă interactivitate în Zona Muzicală, unde cei prezenţi pot cânta alături de starurile favorite. Această atracţie turistică se află în Piaţa Dam şi oferă, cu siguranţă, amintiri de neuitat alături de vedetele preferate, fie ele şi din ceară.

O vizită la muzeul Van Gogh este o experienţă unică în cadrul unei vacanţe la Amsterdam. Situat în Cartierul Muzeelor din Amsterdam, între Rijksmuseum şi Muzeul Stedelijk, acesta conţine cea mai mare colecţie de tablouri semnate de Van Gogh din întreaga lume. Lucrările sunt organizate cronologic în cinci perioade, fiecare reprezentând o faza diferită din viaţa şi creaţia pictorului: Olanda, Paris, Arles, Saint-Remy şi Auvers-sur-Oise.

Fabrica Heineken din Amsterdam nu mai este una funcţională, însă reprezintă un alt reper turistic al oraşului. Aici, turiştii pot vedea cum se produce una dintre cele mai bune beri din întreaga lume. În schimbul achitării taxei de intrare, care este în jur de 15 euro, vizitatorii primesc trei beri mari şi un cadou care diferă în funcţie de perioadă. În cadrul turului fabricii Heineken, amatorii se pot delecta cu o serie de atracţii, cum ar fi scările de sticlă, cinematograful şi chiar un studio unde pot înregistra muzică compusă de ei pe moment. Pot fi văzute, de asemenea, imensele butoaie în care berea era lăsată să fermenteze. Turiştii îşi pot îmbutelia propria sticlă de Heineken sau pot comanda o sticlă de bere personalizată.

Piaţa Dam, parte din zona centrală a metropolei, este cea mai celebră din întreaga Olandă şi un obiectiv turistic important în Amsterdam. Satul de pescari, ce ulterior s-a transformat în Amsterdam, a luat fiinţă în jurul anului 1270, chiar în locul în care se află Piaţa Dam astăzi. Monumentul Naţional din piaţa Dam este dedicat libertăţii şi constă dintr-un obelisc impozant de culoare albă decorat cu figuri alegorice. Acest monument a fost înălţat în 1956, în amintirea eroilor olandezi morţi în cel de-al Doilea Război Mondial. Monumentul adăposteşte 12 urne; fiecare dintre acestea conţine o mână de ţărână din cele 11 regiuni ale Olandei şi una din Indonezia, fostă colonie olandeză.

Palatul Regal este situat în piaţa Dam şi a fost iniţial construit pentru a servi drept clădire a primăriei şi pentru magistraţii din Amsterdam. În secolul al XVII-lea, era cea mai mare clădire din Europa. Palatul Regal este unul din cele trei palate pe care statul olandez le-a pus la dispoziţia Reginei printr-o hotărâre a Parlamentului. Este folosit, în special, pentru evenimente oficiale,  recepţii speciale, inclusiv cea prilejuită de Anul Nou. Palatul este deschis spre vizitare pe tot parcursul anului, exceptând momentele când aici sunt organizate evenimente importante.

Muzeul Torturilor este considerat cel mai înspăimântător, interesant şi neobişnuit muzeu, unde sunt prezentate câteva instrumente de tortură medievală pentru ca vizitatorul să-şi facă o idee despre sistemul de justiţie de acum cinci sute de ani.

Muzeul Lalelelor este un alt punct turistic ce nu trebuie ratat. Lalelele au fost aduse aici la mijlocul secolului al XVI-lea din Imperiul Otoman. Până în ziua de azi, lalelele au rămas florile preferate ale olandezilor, fiind chiar unul din simbolurile ţării. Acest muzeu, situat chiar lângă Casa Anne Frank, un alt reper turistic, arată istoria fascinaţiei olandeze pentru lalele.

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei