Antreprenor: „Strategiile de dezvoltare în turism sunt confuze“

default

Dimensiune font:

| 02-08-2013 17:20

* mediul de business din regiune a pus pe tapet problemele cu care se confruntă în derularea afacerilor în turism * aceştia au identificat de la lipsa de implicare a autorităţilor până la nivelul scăzut de pregătire al operatorilor din domeniu * cu toţii au subliniat potenţialul uriaş al zonei şi au punctat câteva direcţii de dezvoltare despre care consideră că ar avea potenţial

Din dorinţa de a avea o imagine cât mai clară asupra impedimentelor pe care le întâmpină cei care investesc în turism, ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei“ a vorbit cu antreprenori din toate cele şase judeţe. Principala problemă invocată de mediul de afaceri din acest domeniu este lipsa infrastructurii. „Este vorba de accesibilitate în regiune. Infrastructura pe zona de transport: rutier, aerian şi feroviar este improprie. O altă problemă este nivelul de educaţie al operatorilor din turism. Nu există programe care să stabilească standarde la care să se raporteze toată lumea“, a precizat Florin Bărhălescu, manager al Agenţiei Icar Tours din Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Patronale a Turismului Ieşean (APTI). Acesta a mai menţionat că o altă problemă este lipsa de promovare a specificului şi a produselor locale.

„Peste tot este un turism de tranzit“
Operatorii din Neamţ sunt de părere că turismul în zonă este unul de tranzit, şi asta pentru că nu există alternative viabile pentru petrecerea timpului liber, care să îi determine pe vizitatori să rămână în zonă mai mult de o noapte sau un weekend. „Ce se întâmplă în Neamţ e valabil la nivel naţional. Strategiile de dezvoltare sunt confuze, nu sunt stabilite anumite puncte de focalizare pentru fiecare zonă în parte, peste tot este un turism de tranzit, nu unul de sejur”, a spus Marius Năclad, reprezentantul unei agenţii de turism din Neamţ. Acesta a adăugat că ar trebui investiţii masive. „Ne lipsesc staţiunile reale în care să ai ce face dacă stai 7-8 zile. Nu sunt suficient exploatate zonele în care se poate face turism balneo, pentru că acest tip de turism reprezintă viitorul. Pentru dezvoltarea turismului ar fi nevoie de foarte multe fonduri şi eventual de sprijinul unor lanţuri hoteliere internaţionale care să fie prezente în ţară, pentru că ar însemna un aport consistent de imagine şi de încredere. Sunt doar două francize pentru litoral, dar lipsesc în zonele de munte“, a adăugat Marius Năclad. Antreprenorii nemţeni susţin că lipsa infrastructurii alungă mulţi turişti străini. „Aşteptăm de mult autostrada care să unească Iaşul de Târgu Mureş şi care ar trebui sa treacă şi prin Neamţ. Asta va însemna o facilitare a trecerii turiştilor, chiar a celor din Occident prin Ardeal spre Neamţ. Dar când drumurile noastre sunt cum sunt, puţini sunt tentaţi să vină”, a spus Maria Nastasă, om de afaceri şi administrator de pensiune.

Cum s-au tocat banii din turism

„Ei te ascultă doar în campanie electorală“

Antreprenorii din turism reclamă şi lipsa de implicare a autorităţilor locale în susţinerea investiţiilor din domeniu. Unul din cei mai mari investitori din turismul botoşănean, Valeriu Iftime, patronul firmelor Elsaco, a readus la viaţă două conace boiereşti, unul la Vârfu Câmpului, unde a înfiinţat o pensiune şi o herghelie, Cai de Vis, şi unul la Zăiceşti. „Eu am investit foarte mulţi bani în turismul botoşănean care, repet, este ca şi inexistent, dar autorităţile nu fac nimic pentru a sprijini aceste investiţii. La Zăiceşti primarul nu face un drum de 500 de metri, atât. La Vârfu Câmpului 15 localnici lucrează la mine, dar tot ca la Zăiceişti, primarul nu vrea să facă un drum de un kilometru care ar lega de asfalt o investiţie care îi aduce în comună turişti din toată ţara. Ei te ascultă doar în campanie electorală, când au nevoie de tine, după care uită tot“, a declarat Valeriu Iftime. Pe lângă cele două investiţii din Botoşani, Iftime deţine şi o pensiune la Voroneţ. Omul de afaceri susţine însă că problema principală a turismului este lipsa de personal specializat.

La Bacău: alţi antreprenori, aceleaşi probleme
Romeo Botea a deschis anul trecut o pensiune turistică în staţiunea Târgu Ocna, iar clienţii nu sunt aşa de mulţi pe cât se aştepta. „Acum nu avem aşa de mulţi turişti. Aşteptăm luna august, dar va fi doar o lună. Dacă ar deschide şi celălalt ştrand cu apă sărată ar fi mai bine, dar este nevoie de bani. Eu am deschis anul trecut pensiunea şi mă aşteptam să am mai mulţi turişti“, a declarat Romeo Botea, administratorul Pensiunii „Elena“ din Târgu Ocna. La Slănic Moldova, Bacău, toţi cei care au investit în hoteluri sau pensiuni în zonă îşi pun mari speranţe în proiectele derulate la nivel local cu bani europeni. Cea mai aşteptată investiţie este cea la pârtia de schi. „Eu am hotelul plin la această oră, dar spre sfârşit de sezon nu mai este la fel. Oricum, întotdeauna este loc de mai bine. Aici administraţia locală are mai multe proiecte în derulare. Pârtia de schi, după finalizare, cu siguranţa îi va atrage pe acei turişti din zonă care nu vor mai fi nevoiţi să se deplaseze pe distanţe mari ca să meargă la schi“, a spus Adrian Durdunescu, proprietarul Hotelului Coroana Moldovei din Slănic Moldova.

ANALIZĂ Faţetele turismului la periferia Uniunii Europene

Operatorii din Vaslui susţin că în judeţ ar fi locuri care ar merita promovate, dar infrastructura precară alungă vizitatorii. „Am încercat să le promovăm, dar ne-am lovit de infrastructură care nu este la standardele care ar trebui. Mă refer la drumuri care sunt impracticabile, nu putem să intrăm cu un autocar. Nu mai vorbesc de lipsa unor cazări care să fie avantajoase, să atragem turişti şi să promovăm la nivel naţional aceste locuri frumoase din judeţ“, a spus Radu Bumbu, reprezentant al unei agenţii de turism din Vaslui.

Antreprenorii băcăuani susţin că ar trebui valorificat turismul de sănătate. „În primul rând avem zona balneo – tratament – recuperare – spa, adică staţiunile Slănic Moldova şi Târgu Ocna. Dar se poate vorbi şi de turism de afaceri, în special în Bacău şi Oneşti, unde vin investitorii din zonă, turismul cultural şi de evenimente, turismul de tranzit. Municipiul Bacău are câteva obiective ce merită vizitate“, a afirmat Dumitru Nănescu, directorul Agenţiei de turism Inter-Tour Bacău şi vicepreşedinte al ANAT Romania. Acesta a menţionat că şi agroturismul în zona montană şi subcarpatică ar atrage mulţi turişti dar şi turismul de vânătoare, care este unul de nişă. De asemenea, ar trebui promovate tradiţiile şi obiceiurile de pe Valea Muntelui, dar şi bisericile şi mănăstirile din judeţ.

„Este un mare potenţial în acest sector pentru că el este acum la zero şi să creşti de la zero la 100 este uriaş“- Valeriu Iftime, antreprenor botoşănean

 


„Trebuie să se investească în infrastructura de agrement din Bucovina“
În judeţul Suceava există peste 400 de structuri de cazare funcţionale. Deşi administratorii de hoteluri de pensiuni şi pensiuni invocă „potenţialul turistic uriaş“, datele Direcţiei Judeţene de Statistică arată sec: turiştii petrec în medie doar 1,7 nopţi în pensiunile din Bucovina. Operatorii din domeniul susţin că principalul motiv ar fi lipsa infrastructurii de agrement. „Trebuie să se investească în infrastructura de agrement: parcuri de distracţii, cluburi de munte, trasee turistice pentru drumeţii, locuri de popas/adăpost, WC-uri ecologice, surse de apa potabila/izvoare. Trebuie modernizată sau măcar reabilitată şoseaua care face legătura dintre Bucovina şi Maramureş prin pasul Prislop”, a declarat Aurelia Badale, preşedinta Asociaţiei de turism Vama-Bucovina şi administrator de pensiune. Aceasta a mai spus că statul ar trebui să reducă taxa hotelieră pentru structurile de cazare care nici măcar nu sunt situate în staţiuni turistice.

Turism cu WC în fundul curţii

Pe de altă parte, Liliana Agheorghicesei, administrator al pensiunii „Lidana“, atrage atenţia asupra urgentării modernizării Aeroportului „Ştefan cel Mare“, despre care crede că este un mare plus al Bucovinei. „Infrastructura de utilităţi este la fel de precară- lipsa gazului, canalizării, a curentului electric, creează mari probleme atât proprietarilor de pensiuni turistice, cât şi turiştilor”, a spus Agheorghicesei. Aceasta este de părere că autorităţile ar trebui să investească mai mulţi bani în întreţinerea monumentelor istorice. „Obiective turistice unice, aflate pe teritoriul judeţului Suceava, sunt vizitate an de an, de turişti din ţară şi străinătate. Din păcate, starea lor este jalnică. Dau ca exemplu mina de la Cacica, unde intrarea îţi lasă impresia unui loc părăsit şi total neîngrijit, Mănăstirea Arbore, sau cabana de pe muntele Rarău- singura cabana de pe munte, care arată deplorabil“, a afirmat Agheorghicesei. Antreprenorul consideră că o bună parte dintre probleme s-ar rezolva dacă primăriile ar accesa fonduri europene pentru construcţia de bazine de înot sau dezvoltarea altor investiţii. Atât Aurelia Badale, cât şi Liliana Agheorghicesei consideră că vecinătatea cu Ucraina şi Republica Moldova constituie un alt mare avantaj al zonei. Cele două au menţionat că pentru dezvoltarea turismului ar trebui gândite proiecte transfrontaliere şi totodată programe turistice comune.

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est derulează în această perioadă o consultare publică cu privire la dezvoltarea unor circuite cultural-religioase ce reunesc într-un mediu organizat cele mai renumite mănăstiri şi biserici din Regiunea Nord-Est. Pentru definirea unui itinerar reprezentativ a fost elaborat un chestionar care va sta la baza dezvoltării ulterioare a produselor turistice, în funcţie de preferinţele: potenţialilor turişti, agenţilor economici din domeniul turismului, operatorilor de turism, instituţiilor publice. Chestionarul îl găsiţi AICI

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei