Muzeul de Istorie Militară, Constanţa
Dimensiune font:
Constanţa este unul dintre oraşele în care muzeele au un caracter unic la nivel naţional, bucurându-se de o atenţie specială, atât din partea românilor, cât şi din partea străinilor.
Unul dintre acestea este situat pe strada Liliacului, la numărul 1 – 3, fiind cunoscut ca Muzeul de Istorie Militară Constanţa. Primele încercări ale constituirii unui fond muzeal cu caracter militar au avut loc încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care emite un ordin de adăpostire a obiectelor din dotarea armatei, la Arsenalul Armatei.
Anul 1983 reprezintă o altă etapă, în care a fost constituit un muzeul al artileriei, urmată de înfiinţarea unei secţiuni militare în cadrul Muzeului Naţional de Istorie, în anul 1914. Cinci ani mai târziu, Ministerul Agriculturii şi Domeniilor ceda Ministerului de Război Palatul Artelor şi alte două clădiri din apropiere, pentru a adăposti patrimoniul viitorului muzeu militar.
Perioada imediat următoare reprezintă o perioadă în care creşte activitatea de colectare a elementelor şi îmbogăţire a fondului muzeografic, în special dezvoltat pe baza donaţiilor, a achiziţiilor, dar şi a capturilor de război.
Pe 18 decembrie 1923, regele Ferdinand I emite un decret prin care legiferează înfiinţarea unui muzeu Militar Naţional.
În Constanţa, Muzeul de Istorie Militară îşi are începuturile abia prin anii 1980, la bază având de fapt ideea înfiinţării unui muzeu al infanteriei. Tradiţiile militare constănţene erau prea bogate pentru a putea fi reunite într-o clădire de dimensiuni reduse, fiind necesară construirea unei clădiri care să dispună de un spaţiu mai mare, ce să permită expunerea cât mai răsfirată a elementelor de istorie militară. Decizia de înfiinţare a fost luată de ofiţerii care la acea vreme comandau Divizia 9 mecanizată Mărăşeşti.
Cu toate că Nicolae Ceauşescu vedea deschiderea unei astfel de instituţii o pierdere de resurse şi nu a fost de acord, în cele din urmă eforturile celor implicaţi în acest proiect nu au fost în zadar.
Clădirea avea să fie ridicată, pentru a elimina orice suspiciuni din partea „prim-tovarăşului” ţării, cu rol de faţadă, acela de depozit militar. Cu toate acestea, de la prima piatră de temelie, până la ultima, clădirea a fost proiectată ca muzeu. Materialele utilizate proveneau de la construcţia Canalului Dunăre – Marea Neagră.
Inaugurarea muzeului a avut loc la 2 mai 1985, când se pare că Ceauşescu devenise împăcat cu ideea construirii unui astfel de muzeu. Dovadă a fost o a doua inaugurare, considerată oficială de specialişti, care a avut loc pe 23 august 1987.
Colecţia muzeului cuprinde arme albe şi de foc, care provin din perioade istorice distincte, armament de artilerie sau aparate optice, uniforme originale, uniforme de ceremonie din armata română, decoraţii, elemente de camuflaj militar, dar şi documente sau obiecte personale ale militarilor dobrogeni. Toate aceste elemente sunt prezentate cronologic, pentru ca publicul să observe cât mai bine evoluţia în timp a domeniului militar dobrogean.
Vă invităm aşadar să treceţi pragul Muzeului de Istorie Militară, de pe strada Liliacului de la numărul 1 – 3, un muzeu, care reuneşte în sălile sale o istorie de veacuri.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 5038
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau