Creditele în franci elveţieni, plătite la cursul istoric
Dimensiune font:
Deputaţii au adoptat ieri proiectul privind conversia creditelor în franci elveţieni * conversia ar urma să se efectueze printr-un act adiţional
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, ieri, cu 248 de voturi „pentru”, proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elveţieni. Potrivit proiectului creditele în franci elveţieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului. Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.
Costurile reconversiei, negociate cu băncile
Înainte de votul final, deputaţii au adoptat raportul suplimentar la proiectul de lege,
prin care a fost eliminat plafonul de 250.000 de franci elveţieni. „La articolele admise avem următorul text: conversia se realizează prin act adiţional la contractul de credit la cursul de schimb de la data încheierii contractului. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credinţe şi diligenţele profesionale, astfel încât obligaţiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator. Am considerat că este bine să insistăm ca părţile în speţă şi băncile şi consumatorii să meargă pe actul adiţional, adică pe buna înţelegere, numai în cazurile de excepţie să meargă la instanţă”, a explicat vicepreşedintele Comisiei juridice, Ciprian Nica.
Intervenţie după doi ani de criză
La rândul său, deputatul liberal Virgil Guran a menţionat că „prin această lege se face dreptate”. „Băncile trebuie să înţeleagă, societăţile acestea multinaţionale care vin la noi şi cred că suntem doar o piaţă de desfacere sau o piaţă din care să îşi tragă profiturile, că în România există instituţii care se luptă pentru dreptul cetăţenilor şi că Parlamentul României înţelege când trebuie să intervină. Trebuie să facem în aşa fel încât oamenii să nu ajungă pe drumuri sau sclavii băncilor. PNL va vota această lege şi va sprijini oricând interesul oamenilor din România”, a spus Guran.
Iniţiatorul proiectului, deputatul PSD Ana Birchall, a arătat că parlamentarii au în acest mod şansa să pună capăt unei crize sociale declanşată în România în ianuarie 2015. „Toţi cei care au contracte în franci elveţieni s-au trezit cu ratele dublate sau triplate peste noapte, fără vina lor. Am avut în vedere când am introdus proiectul să oferim românilor sufocaţi de datorii şansa de a-şi începe o nouă viaţă împreună cu familiile lor”, a subliniat Birchall. Proiectul a fost susţinut şi de reprezentanţii UDMR.
La mâna lui Iohannis
În acest context, avocatul Piperea a explicat efectele pe termen mediu şi lung ale acestui act normativ, odată ce el va fi promulgat de către preşedintele Klaus Iohannis şi publicat în Monitorul Oficial. „Pe termen scurt nu vor fi efecte, pentru că legea intră în vigoare la 60 de zile după publicarea ei. Până la publicarea ei, însă, mai trebuie să trecem şi de hopul promulgării de către preşedinte. Precum ştiţi, şi Legea dării în plată a fost retrimisă o dată în Parlament, pentru reexaminare”, a spus avocatul, citat de psnews. În schimb, pe termen mediu şi lung, avocatul spune că „urmează să se corecteze, în sfârşit, nişte dezechilibre create de nimeni altcineva decât de băncile care au dat astfel de credite”.
În ceea ce-l priveşte, ăreşedintele Klaus Iohannis a declarat ieri că va analiza împreună cu părţile implicate proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elveţieni, iar apoi va face aprecieri asupra acestuia. „Când vorbim despre conversia francilor, cu siguranţă, voi cere din zona bancară o opinie şi, în momentul în care vom avea o analiză completă pe care o considerăm corectă, voi face aprecieri asupra acestor acte normative”, a spus Iohannis. Dan CONSTANTINESCU
„Cu siguranţă, voi cere din zona bancară o opinie” - Klaus Iohannis, preşedintele României
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau