Grevă japoneză la Ministerul Tineretului şi Sportului din cauza "discriminărilor salariale"
Dimensiune font:
Angajații din Ministerul Tineretului şi Sportului fac astăzi grevă japoneză, începând cu ora 10. Protestatarii vor face fotografii în faţa instituţiilor în care lucrează, cu spatele la fotografi şi cu faţa spre clădire, pentru a evidenţia faptul că Ministerul "a întors spatele unităţilor din teritoriu şi nu caută soluţii" la cererile lor.
Sindicalişii reclamă și lipsa dialogului social, întrucât Ministerul Tineretului şi Sportului a transmis Ministerului Muncii propuneri la proiectul Legii salarizării unitare fără consultarea sindicatului.
Angajaţii din subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului, membri ai Sindicatului Naţional Sport şi Tineret, funcţionari publici şi personal contractual din toată ţara, vor protesta luni, 20 martie 2017, între orele 10 – 11, împotriva discriminărilor salariale la care sunt supuşi de ani de zile şi pentru a atrage atenţia asupra stării dramatice a salarizării din sistemul teritorial MTS.
În contextul actual, în care cadrul juridic nu permite organizarea grevei generale angajaţii au decis să protesteze în faţa instituţiilor şi să mediatizeze acţiunea prin fotografii de grup din timpul protestului, într-o manieră inedită, grupul situându-se cu spatele la fotograf şi cu faţa spre instituţia unde activează, evidenţiind astfel poziţia conducerii Ministerului Tineretului şi Sportului, care a întors spatele unităţilor din teritoriu şi nu caută soluţii pentru cererile lor.
Protestul va îmbrăca forma unei greve japoneze la nivel naţional, care se va desfăşura în cadrul unităţilor teritoriale ale MTS (Direcţii Judeţene pentru Sport şi Tineret, Cluburi Sportive Municipale, , Complexuri Sportive Naţionale şi Case de Cultură ale Studenţilor).
Membrii SNST au în vedere, în perioada următoare, declanşarea conflictului colectiv de muncă, acţiuni de pichetare a MTS şi întreruperea activităţii până la soluţionarea cererilor.
Elementele din lista de revendicări ce necesită atenţia imediată a autorităţilor sunt:
- politica neunitară de creşteri salariale şi neimplicarea conducerii în aplicarea corectă a dispoziţiilor Deciziei CCR nr.794/2016 şi a prevederilor HG 1/2017 (în practica stabilirii salariilor, dispoziţiile HG 1 /2017 au intrat în conflict şi s-au suprapus cu alte prevederi legale, determinând inechităţi salariale în raport cu nivelul studiilor, activităţii profesionale şi al vechimii în muncă),
- soluţionarea cererilor de recalculare a drepturilor salariale şi reîncadrarea personalului pe funcții corespunzătoare activităţii prestate,
- necesitatea iniţierii şi aprobării unui regulament de sporuri pentru personalul angajat în cadrul DJST, CSM, CSN, CCS şi transparentizarea acordării premierilor,
- lipsa dialogului social – SNST reclamă faptul că MTS a transmis către Ministerul Muncii adresa nr.43/23.02.2017 cu propuneri la proiectul Legii salarizării unitare fără consultarea sindicatului, deşi membrii SNST şi-au manifestat interesul de a face o analiza pertinentă şi de a veni cu completări. Acest fapt a condus la o atitudine generală de scepticism în ceea ce priveşte poziţionarea salariaţilor din Sport şi Tineret în viitoarea Lege de salarizare unitară,
- lipsa personalului calificat, o consecinţă directa a slabei salarizări. Se impune găsirea şi adoptarea unor măsuri urgente pentru mărirea salariilor angajaţilor din teritoriu, ale căror salarii se calculeaza raportat la valoarea de referinţă a anului 2009 . Aceştia au acumulat mii de ore suplimentare pentru care nu au primit timp liber corespunzător şi nici plata lor. Subliniem că dedicarea şi calitatea tehnicienilor, antrenorilor şi a specialiştilor are de suferit din cauza salarizării şi se constată un exod al acestora către alte activităţi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau