Guvernul, "picat" la Senat. Cum au fost trântite proiectele Executivului în lipsa majorităţii
Dimensiune font:
Trei proiecte iniţiate de Guvern nu au trecut, în această săptămână, la votul final din plenul Senatului. Deşi Executivul are majoritate în Camera Superioară, votul de marţi a arătat că aceasta este una fragilă. A fost suficient ca senatori din partidele care formează coaliţia să lipsească de la şedinţă pentru ca iniţiativele guvernamentale să nu primească undă verde din partea plenului.
Absenţele senatorilor PSD-UNPR-ALDE de la votul final din Senat a făcut ca trei iniţiative ale Guvernului, între care şi cea privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, să nu fie votate.
Rezultatul la vot a arătat că, deşi Guvernul are majoritate, în cazul legilor cu caracter organic, cum a fost cazul celor trei proiecte, aceasta nu este una suficientă dacă nu există o mobilizare la plen.
Proiectul de lege privind Agenţia Bunurilor Sechestrate a fost respins, după ce a înregistrat 66 de voturi "pentru", 36 "împotrivă" şi 6 abţineri, dintre cei 85 de senatori care şi-au înregistrat prezenţa. Pentru aprobare, proiectul de lege ar fi trebuit să fie votat de minimum 84 de senatori.
Cum arată majoritatea de la Senat
Potrivit site-ul Senatului, coaliţia de guvernare numără în prezent 94 de senatori: 82 din grupul parlamentar PSD şi 12 din grupul Liberal Conservator. De cealaltă parte, opoziţia, în frunte cu liberalii, adună 56 de senatori la care se adaugă UDMR cu alţi 8 membri. Alţi 5 senatori sunt neafiliaţi.
Cifrele arată că Guvernul se bucură în continuare de majoritate, însă absenţa a doar 10 senatori ai coaliţiei poate duce la blocarea iniţiativelor Executivului.
La votul de marţi, zeci de senatori din Coalitia de guvernare au fost absenţi, dar au existat şi câţiva care au votat "contra", alături de PNL, sau s-au abţinut.
Cine a absentat:
- 12 senatori de la PSD - Neculai Badalau, Daniel Butunoi, Titus Corlatean, Mihnea Costoiu, Catalin Croitoru, Petru Filip, Alexandru Mazare, Nicolae Moga, Gabriel Mutu, Georgica Severin, Dan Sova, Florea Voinea,
- 8 senatori de la UNPR - Marcel Bujor, Sebastian Grapa, Lucian Iliescu, Florentina Jipa, Mihai Neagu, Serban Mihailescu, Gabriel Oprea, Ion Toma
- 7 de la ALDE - Eugen Durabaca, Cristiana Anghel, Mircea Banias, Daniel Barbu, Petru Ehegartner, Ioan Ghise, Calin Popescu Tariceanu.
În total, din coaliţie au lipsit 27 de senatori.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a criticat, după vot, absenteismul senatorilor PSD şi a anunţat că, începând de săptămâna viitoare, se va ţine o evidenţă "strictă" a prezenţei parlamentarilor social-democraţi din cele două Camere.
Liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor a precizat joi pentru RomaniaTV.net că unii senatori PSD au absentat motivat, în timp ce alţii nemotivat. "Depinde, situaţia este un pic mai complexă...", a comentat Fifor.
Celelalte două două iniţiative guvernamentale, care nu au trecut de plenul Senatului, vizau redresarea şi rezoluţia instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii şischemele de garantare a depozitelor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau