Noi majorări de salarii pentru bugetari
Dimensiune font:
Deputaţii au aprobat ieri creşterea cu o cincile a salariilor pentru mai multe categorii de bugetari * printre aceştia se numără şi angajaţii de la agenţiile pentru Protecţia Mediului, care au ameninţat cu blocarea activităţii
Deputaţii au votat ieri creşterea cu 20% a salariilor mai multor categorii bugetare, printre care personalul din cadrul agenţiilor pentru protecţia mediului şi ANPC, majorarea cu 25% a salariului medicilor din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi acordarea burselor şi în vacanţă. În acest caz, Camera Deputaţilor este for decizional. „Începând cu luna iunie 2017, se majorează cu 20% cuantumul brut al salariilor de bază aflate în plată pentru personalul din cadrul oficiilor teritoriale pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi cooperaţie, personalul din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, agenţiilor judeţene pentru protecţia mediului şi gărzilor naţionale de mediu şi Administraţiei rezervaţiei biosferei Delta Dunării, personalul din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, comisariatelor regionale şi judeţene pentru protecţia consumatorului”, se arată într-un amendament adus legii pentru aprobarea OUG nr.2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative.
Creşteri substanţiale pentru militari
Raportul adoptat de plen prevede şi noi reglementări menite să majoreze cu 25% salariul medicilor din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, amendamentul fiind asumat de toţi membrii comisiilor - PSD, ALDE, PNL şi minorităţi, cu excepţia USR. „Începând cu luna iunie 2017 personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, numai medicii militari din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, indiferent de funcţia pe care este sunt încadraţi, pot opta în locul soldei de funcţie sau salariului de funcţie, gradaţiilor şi soldei salariului de comandă după caz, pentru salariu de bază stabilit pentru o funcţie echivalentă potrivit prevederilor din familia ocupaţională Sănătate, la care se adaugă solda de grad, salariul gradului profesional deţinut”, potrivit amendamentului citit de Adrian Solomon şi supus votului comisiilor.
Deputaţii au decis şi ca „ajutorul la trecerea în rezervă sau în retragere, ori la încetarea raporturilor de serviciu, pensia şi alte drepturi specifice care se acordă potrivit legii personalului prevăzut la alineatul 1 se stabilesc în raport cu soldele, salariile lunare brute cuvenite în calitate de personal militar, poliţist, funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor corespunzătoare funcţiilor încadrate potrivit legii”.
Critici din partea sindicatelor
Reprezentanţii confederaţiilor sindicale au exprimat ieri critici la proiectul Legii salarizării unitare, atât în ceea ce priveşte principiile actului normativ, cât şi punctual, aceştia avansând şi amendamente specifice. Aceste critici au fost exprimate în debutul dezbaterilor la Legea salarizării unitare din Comisia de muncă din Senat, care a fost sesizată pe fond şi care şi-a propus să elaboreze Raportul până la finalul săptămânii. Astfel, preşedinte CNSLR Frăţia, Leonard Bărăscu, a ridicat problema plafonării sporurilor la 30%, ceea ce ar ridica dificultăţi majore de plată a personalului medical care face gărzi sau lucrează în condiţii periculoase.
La rândul său, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a criticat faptul că legea conţine inadvertenţe, dar şi exprimări ambigue, care ar conduce la o interpretare „particulară” a responsabililor de resurse umane ale fiecărei instituţii publice. Dan CONSTANTINESCU
„Legea salarizării unitare nu mai este una unitară” - Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau