O fâşie din Autostrada Iaşi-Târgu Mureş, în atenţia procurorilor
Dimensiune font:
Anchetatorii au cerut Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere actele aferente unor studii de fezabilitate * sunt vizate documentaţiile de la autostrada Târgu Mureş – Ditrău şi cele de la Podul de la Brăila * sumele plătite pentru studii ar fi fost umflate
Nesfârşitele studii pentru Autostrada Iaşi-Târgu Mureş au ajuns în atenţia procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Potrivit Digi24.ro, anchetatorii au cerut, în urmă cu câteva zile, de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere acte legate de două licitaţii, respectiv cele făcute pentru Autostrada Târgu Mureş- Ditrău şi Podul de la Brăila. „De asemenea, ne veţi preciza care a fost sursa finanţării şi ne veţi înainta documentele din care să rezulte necesitatea refacerii integrale a studiilor de fezabilitate iniţiale, respectiv documente din care să rezulte necesitatea achiziţiei unor servicii de reactualizare a studiilor de fezabilitate iniţiale la costuri de aproximativ şapte ori mai mari, respectiv cinci ori mai mari”, cer procurorii, potrivit Digi24.ro. Anchetatorii verifică întârzierile din contractul de revizuire a documentaţiei pentru una din cele trei porţiuni din Autostrada Iaşi- Târgu Mureş, respectiv Ditrău- Târgu Mureş. Acesta a fost câştigat de firma Search Corporation, în 2015, iar studiile nici până acum nu au fost predate.
Sesizare după un control al Curţii de Conturi
Neregulile au fost semnalate şi de Curtea de Conturi. Una dintre problemele reclamate a fost aceea că un studiu similar fusese predat în urmă cu câţiva ani, iar actualele documentaţii nu erau necesare. Totodată, proiectul Podului peste Dunăre de la Brăila avea un studiul de fezabilitate făcut prima dată în 2005 la o valoare de cinci ori mai mică decât cea din 2015 (1,1 milioane lei faţă de 5,6 milioane lei, acum).
Potrivit Digi24.ro, în toamna anului trecut, studiile de fezabilitate făcute degeaba intrau în atenţia Corpului de Control al fostului premier, Dacian Cioloş. La acea dată, s-au constatat 92 de studii de fezabilitate, finanţate integral de la bugetul de stat, în valoare totală de 92.915.732,15 lei (cu TVA). Dintre acestea, au fost finalizate 75 de studii de fezabilitate a căror valoare contractată a fost de 39.224.895,73 lei (cu TVA) şi pentru care, până în prezent, au fost efectuate plăţi în sumă totală de 23.925.001,68 lei (cu TVA). La 30 iunie 2016, 29 studii de fezabilitate au fost plătite şi neutilizate, valoarea totală a acestora fiind de 18.128.775,83 lei (cu TVA), reprezentând 19,51% din totalul angajamentelor legale, respectiv 46,22% din valoarea contractată a studiilor de fezabilitate finalizate şi plătite.
De asemenea, a rezultat „un grad foarte ridicat al ineficienţei utilizării studiilor de fezabilitate plătite din bani publici, de 75,77%, exprimat ca pondere a valorii studiilor de fezabilitate plătite ?i neutilizate (18.128.775,83 RON, cu TVA) în valoarea totală a studiilor de fezabilitate plătite în sumă de 23.925.001,68 RON (cu TVA)“.
Dan CONSTANTINESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau