România, sub asediu!
Dimensiune font:
DIICOT a anunţat ieri că s-a autosesizat şi a deschis dosar penal după atacurile cibernetice în serie din ultimele zile * specialiştii spun că este cel mai amplu atac de până acum, la nivel mondial * sute de instituţii au fost afectate, printre care şi din zona Moldovei
Procurorii DIICOT s-au autosesizat ieri şi au deschis un dosar penal privind infracţiuni de accesare ilegală a unui sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice şi perturbarea funcţionării sistemelor informatice, ca urmare a atacului cibernetic de vineri.
În România, mai multe companii, printre care şi Dacia, dar şi instituţii au avut sistemele afectate de atacul cibernetic. Din cauza acestuia, angajaţii Institutului Naţional de Statistică au avut, ieri dimineaţa, interdicţie să-şi deschidă calculatoarele. O serie de atacuri informatice au fost semnalate, începând de vineri, în peste 100 de ţări, inclusiv în Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Spania, Italia, Vietnam şi România. Valul de atacuri cibernetice a afectat Serviciul Naţional Medical din Marea Britanie, Ministerul rus de Interne, compania spaniolă de telecomunicaţii Telefonica, firma americană de curierat FedEx, grupul francez Renault şi alte sute de companii şi instituţii din întreaga lume. Şeful Centrului Naţional de Cyberint, Anton Rog, a declarat că SRI a trimis informări despre atacurile cibernetice tuturor instituţiile pe care le protejează. Zeci de ţări au fost afectate de atacul de tip RAMSOMWARE, pentru care atacatorii au cerut o recompensă de doar câteva sute de dolari.
Cel mai mare atac văzut vreodată
Şeful Centrului Naţional de Cyberint, Anton Rog, a declarat că SRI a trimis informări despre atacurile cibernetice tuturor instituţiilor pe care le protejează. Zeci de ţări au fost afectate de atacul de tip RAMSOMWARE, pentru care atacatorii au cerut o recompensă de doar câteva sute de dolari. „Este atacul de tip Ramsomware, cel mai mare dintre cele care s-au desfăşurat până acum. Chiar şi cei de la Europol au spus că este atacul cel mai mare de acest tip. Este un atac RAMSOMWARE cu denumirea I wanna cry, I wanna cript. Practic, acest tip de atacuri criptează datele din ţinta atacului şi solicită o recompensă pentru acestea. În cazul acestui atac, recompensa s-a cifrat între 300 şi 600 de dolari. Deşi atacul a afectat, unii spun 70 de ţări, alţii peste 150 de ţări, suma strânsă de atacatori este una ridicolă, în fapt, ea nu şi-a atins ţinta din acest punct de vedere, în schimb a reuşit să producă pagube majore. Nu mă refer în special la România, cât la celelalte state. Au fost afectate reţele electrice, reţele feroviare, reţele bancare şi aşa mai departe”, a declarat Anton Rog, Şeful Centrului Naţional de Cyberint, din cadrul Serviciului Român de Informaţii.
Spitalul judeţean din Bacău, afectat
Şi cea mai mare instituţie medicală din judeţul Bacău a fost atacată cibernetic, reprezentanţii Spitalului Judeţean declarând ieri că activitatea unităţii medicale a fost afectată doar în ziua atacului, iar de atunci nu au mai fost semnalate probleme. Serverul afectat a fost sigilat. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Bacău, Mirela Romaneţ, a declarat că unitatea a fost ţinta unui atac pe 5 mai, pe server fiind găsit un mesaj potrivit căruia datele criptate ar fi putut fi recuperate urmând anumiţi paşi. „Serverul care a fost atacat şi distrus este sigilat şi a fost predat organelor de cercetare, noi ne facem activitatea pe un alt server”, a explicat Mirela Romaneţ. Dan CONSTANTINESCU
CERT-RO a primit trei notificări de la organizaţiile din România afectate de ransomware-ul WannaCry
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau