Rusii au descoperit un munte plin cu diamante
Dimensiune font:
In luna decembrie a anului trecut, efectuadu-se cercetari de rutina in lava vulcanului Tolvachik, din Kamciatka, Rusia, specialistii de la Institutul de Vulcanologie si Seismologie local, au constatat prezenta unor cristale de diamante, fixate in magma solidificata recent.
Cercetarile intreprinse in laboratoare de specialitate in ianuarie au confirmat primele constatari, dar au permis sa se faca si o estimare a cantitatii de diamante cuprinse in magma, producand o suprinza de proportii. Calculele efectuate prin extrapolare au aratat ca este posibil ca zona sa adaposteasca un adevarat tezaur: cateva tone de diamante, informeaza meteovesti.
Despre prezenta diamantelor in rocile vulcanice din zona se cunoaste de multa vreme. Mai mult chiar, in trecut au fost prelevate probe de lava solidificata din vulcanul Icinsk, apartinand acelaisi zone, unde insa nu s-au gasit decat fragmente mici de diamante, in general sub 0,7 mm.
Desi in cantitate mare, ele nu prezinta interes pentru industria bijuteriilor, ci doar pentru scopuri tehnologice, unde diamantul, chiar si natural, este insa mai putin pretuit.
Noua descoperire indreptateste insa vulcanologii sa presupuna ca, in lava solidificata a vulcanului Tolvachik din Lamciatka zac diamante de dimensiuni mari si in cantitati apreciabile.
Constatarea e facuta. De acum incolo, este rolul tehnologilor sa identifice mijloacele cele mai potrivite pentru extagerea lor, in conditiile care sa asigure bineinteles si protejarea mediului.
Dar rolul lor nu este usor. Regiunea Kamciatka se afla in Orientul indepartat rus, la limita estica a Siberiei, pe o peninsula situata intre stramtoare Bering, insula Sahalin si Marea Ohotsk. Brr!
Pe teritoriul insulei se afla 160 vulcani, din care 28 vulcani activi. Sub aspect economic, puntul de atractie a fost pana in prezent titeiul, zacamintele fiind apreciate la miliarde de barili.
Intrucat ban la ban trage, o noua bogatie se profilaza la orizont: diamantele. Dar si un pericol: peninsula a luat nastere ca urmare miscarilor geotectonice dintre placile Pacificului, care avanseaza sub placa tectonica a Euroasiei, cu o viteza de 8 cm pe an.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau