10 alimente care hranesc creierul
Dimensiune font:
1. Spanac si capsuni
Cercetatorii au demonstrat ca spanacul si capsunile au un impact puternic in combaterea declinului mental.
2. Coacaze negre
In urma unui experiment pe cobai batrani cu deficiente cerebrale legate de varsta, coordonare motrica si echilibru deficitare, care au fost hraniti cu extrase din coacaze negre (au o putere antioxidanta excelenta) s-a dovedit ca experimentasera o intinerire a creierelor, manifestand facultati mintale mai bune decat la inceputul experimentului. O mare parte din integritatea erodata din circuitele creierelor a fost restabilita justificand imbunatatirea capacitatilor mintale.
3. Afine
Sunt o sursa excelenta de proantocianidine (PAC), antioxidanti care protejeaza creierul impotriva radicalilor liberi. Cercetatorii considera ca acesti antioxidanti ajuta si la consolidarea capilarelor (vase sanguine de calibru mic), regland astfel tensiunea arteriala. Acesti antioxidanti se gasesc si in cirese si visine.
4. Polen
Procesele de imbatranire a sistemului nervos sunt incetinite de aminoacizii, vitaminele, mineralele si enzimele din compozitia polenului. Pentru prevenirea Alzheimerului si a altor tulburari neurologice legate de inaintarea in varsta se recomanda efectuarea a 3-4 cure cu polen pe an, de cate o luna fiecare, timp in care se consuma zilnic cate 3 lingurite de polen.
5. Papadia
Este o sursa bogata de lecitina si contine de asemenea si colina. Lecitina mareste concentratia de acetilcolina din creier. Bolnavii de Alzheimer au adesea deficit de acetilcolina.
6. Drojdia de bere
Se pot folosi fulgii nutritionali de drojdie de bere, iar in lipsa acestora, tablete de drojdie care se gasesc in farmacii si in magazine cu produse naturiste. Poate cea mai importanta calitate a drojdii de bere este faptul ca acopera carentele de vitamine din complexul B. Acestea sunt necesare pentru sistemul nervos si cardiovascular.
De asemenea, drojdia de bere este foarte bogata in colina - substanta benefica intaririi memoriei si proceselor intelectuale. Tabletele (comprimatele) se administreaza conform prospectului, iar fulgii de drojdie de bere se pot adauga in salatele de cruditati. O cura cu drojdie (se consuma 3 linguri pe zi) dureaza 20 de zile in fiecare luna.
6. Grau incoltit
Este foarte bogat in enzime, calciu si magneziu si alte substante necesare bunei functiuni cerebrale. Consumati 3-4 linguri de grau incoltit in cure de 15-20 zile pe luna. Graul germinat il puteti consuma in salatele de fructe si legume sau preparat sub forma unui lapte delicios preparat cu ajutorul mixerului sau blenderului.
7. Usturoi
Acesta influenteaza producerea de serotonina - o substanta implicata in reglarea unui spectru larg de stari si comportamente, printre care anxietatea, depresia, durerea, agresivitatea, stresul, somnul si memoria. Nivelurile ridicate de serotonina si activitatea ei de la nivelul creierului tind sa se comporte ca un tranchilizant care calmeaza, induce somnul si amelioreaza depresia.
8. Soia
Studii facute de catre medicii americani, in statul Hawai, la populatia bastinasa, mare consumatoare de soia, au aratat ca acest aliment protejeaza celulele nervoase de degradare, ajuta la mentinerea pana la varste inaintate a memoriei si a altor functii mentale. Soia contine fosfatidilserina, care are rol in consolidarea memoriei.
9. Uleiul de in
Folositi in alimentatie ulei de in (sau seminte) care este bogat in acizi grasi omega-3, favorabili creierului.
10. Struguri
Semintele de struguri contin o foarte puternica substanta antioxidanta, un bioflavonoid mai puternic de 50 de ori decat vitamina E si de 20 de ori mai concentrat decat vitamina C. Aceasta substanta contracareaza radicalii liberi implicati in imbatranirea si moartea celulara si in foarte multe boli degenerative, inclusiv cancerul. Datorita bogatiei de antioxidanti, este indicat ca in alimentatie sa fie folosit uleiul obtinut dm samburi de strugure.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau