Clătitele de post cu apă minerală, retetă simplă, vegană, este un desert popular si usor de făcut. Se pot servi cu gem sau alte umpluturi după dorintă. Apa minerală din retetă are rolul de a face aceste clătite de post pufoase si fragede. Dacă nu aveti apă minerală puteti folosi apă simplă in care să dizolvati o jumătate de lingurită de bicarbonat de sodiu. Acesta va face acelasi lucru pe care-l face si apa minerală: va frăgezi clătitele. O alternativă interesantă (desi nu tocmai conformă postului ortodox) este să se folosească bere in loc de apă, ies niste clăti ...
Cum poti prepara mese delicioase pentru intreaga familie? Top 3 sfaturi pentru cei care gătesc in cantităti mari Poză de Omar Mahmood pe Pexels.com O familie mare este un dar divin, dar vine la pachet cu o grămadă de responsabilităti, mai ales din punct de vedere culinar. Bucură-te de mesele alături de cei dragi asa cum se cuvine si invată cum să prepari cele mai delicioase alimente pentru acestia, fără a compromite calitatea din cauza cantitătii. O să-ti prezentăm in randurile de mai jos cateva sfaturi pentru a reusi să faci fată cantitătilor mari de mancare. I ...
Chiftelutele de post cu ovaz si legume, sunt delicioase, de post, crocante la exterior si moi la interior. Fulgii de ovaz fierti sunt folositi pe post de “carne” in aceste chiftelute. Ingrediente: 150 g fulgi de ovaz 400 ml apa 2 cepe 2 cartofi rasi pe razatoarea mica 4 catei de usturoi 3 lg ulei marar tocat 1/3 lingurita bicarbonat de sodiu stins cu 1 lingurita otet sare, piper Mod de preparare Punem la fiert fulgii de ovaz in apa cu putina sare si ii fierbem cca 5-6 minute de cand incep sa fiarba. Stingem focul si ii lasam sa se raceasca, apoi ii amestecam intr-un b ...
Din inimile bucătăriilor europene, prin colturi indepărtate ale lumii, pană in vitrinele imbietoare ale cofetăriilor moderne, vafele sunt mai mult decat un simplu desert. Acestea sunt o fereastră către istoria culinară, un simbol al inovatiei in gastronomie si o incantare pentru simturi. Delicioase, versatile si mereu surprinzătoare, vafele imbină traditia cu inovatia, indulcind momentele noastre de zi cu zi. Istoria vafei este veche de secole, rădăcinile sale pierzandu-se in negura timpurilor. Se spune că primele vafe au fost făcute in Evul Mediu, cand bucătarii ex ...
Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin prăjirea unui aluat de paine in grăsime animală. De-a lungul secolelor, gogosile au evoluat, imbogătindu-se cu diverse ingrediente precum zahăr, lapte, unt si condimente. Colonizatorii olandezi au adus gogosile in America de Nord in secolul al XVII-lea. În Statele Unite, gogosile au devenit rapid populare, mai ales in timpul Primului Război Mondial, cand soldatii americani s ...
Originea sandvisului este o poveste plină de imaginatie si inventivitate. Chiar dacă nu putem identifica un singur inventator al sandvisului, putem explora momentele cheie si evolutia acestui aliment de bază al bucătăriei moderne. Primul indiciu al existentei sandvisului datează de peste două milenii in urmă, in timpul Imperiului Roman. În acea perioadă, romanii obisnuiau să servească carne intre bucăti de paine, intr-o formă rudimentară a ceea ce cunoastem astăzi ca sandvis. Cu toate acestea, termenul „sandvis” nu a apărut in mod oficial in limba englez ...
Pilaful cu urzici este o retetă usor de pregătit in Postul Pastilor si nu numai. Această perioadă se suprapune cu sezonul urzicilor, primăvara. Vremea este incă destul de rece si nu prea s-au făcut. Am avut insă noroc că am găsit la piată, asa că m-am gandit să fac un pilaf cu urzici, de post! INGREDIENTE 1 grămăjoară de urzici (cca 150-200g) 1 cană cu orez (cca 150-200g) 1-2 cepe medii 3-4 cătei de usturoi 1 rădăcină de morcov 1 rădăcină de pătrunjel (optional) 2-3 linguri ulei de floarea soarelui, pentru prăjit 1 legătură de mărar sau pătrunjel ...
În fiecare dimineată, aroma painii proaspăt coapte se ridică din brutăriile orasului, un ritual vechi care continuă să isi găsească loc in inimile oamenilor. Istoria painii ne poartă intr-o călătorie lungă de mii de ani, incepand cu primele seminte de grau si cu oamenii care au descoperit secretul transformării lor. Cu ajutorul unor pietre simple, ei striveau boabele, amestecau făina cu apă si o coceau pe pietre incinse. Asa a apărut painea primitivă, simplă si hrănitoare. Odată cu inaintarea timpului, omul a domesticit cerealele si a inceput să experimenteze t ...
Turtele sunt niste plăcinte simple ideale in perioada postului, reteta fiind una rapidă si fără prea mari dureri de cap. Făcute la tigaie, la ceaun sau pe plită, aceste plăcinte umplu bucătăria de tot felul de arome. Această retetă se face de generatii intregi, gustul fiind unul delicios care te trimite cu gandul la copilărie. Pe vremuri aceste turte se făceau direct pe plita de la sobă, avand denumiri diferite in functie de regiunea in care se pregătesc. Practic turtele sunt niste paini mici si pufoase, in Oltenia fiind numite cocoace, in timp ce in alte zone poartă denumire ...
În secolul al XIX-lea, magazinele de profil din Bucuresti se aprovizionau cu delicatese din toată Europa, pentru ca oamenii să treacă mai usor peste post. Institutul de Studii Sud-Est Europene a postat pe pagina de Facebook o pagină din ziarele vremii in care un magazin de profil anunta că a primit o mare varietate de produse de post. Conform anuntului publicitar, aflăm că de la magazinul Filianu&Ionescu de pe Strada germană se puteau cumpăra o seamă de produse de lux. Printre altele, magazinul avea „stridii proaspete de Malta”, „melci mari de Transilva ...
Originar din Asia de Sud, curry-ul de linte este o mancare de post apreciată pentru aroma sa bogată si textura sa cremoasă. Această retetă combina linte proteică cu condimente exotice si legume aromate, rezultand un preparat cu adevărat delicios si satisfăcător. Curry-ul de linte este o mancare de post apreciată in intreaga lume pentru aroma sa bogată si textura sa cremoasă, fiind unul dintre cele mai reprezentative preparate culinare din Asia de Sud. Reteta aduce impreună linte proteică, condimente exotice si legume aromate, rezultand intr-un preparat cu adevărat delic ...
Sucul de pătrunjel este, de fapt, un smoothie verde care devine un factor potent in eliminarea kilogramelor in plus. Practic, poti combina zilnic o legătură de pătrunjel intr-un smoothie cu legumele si fructele tale favorite verzi: * kiwi * mere * avocado * frunze de spanac, telină, kale * castraveti * lime * mentă Acest smoothie poate inlocui micul dejun, si te va ajuta să mentii starea de satietate si să elimini pofta de mancare de-a lungul zilei. Poti să adaugi in smoothie putină miere, dacă il vrei dulce sau iaurt, dacă vrei un gust mai bogat. Poti folosi atat frunzele ...
O călătorie in lumea ciocolatei este mai mult decat o explorare a evolutiei unui produs culinar; este o incursiune in istoria, cultura si inovatia. În ciuda formei si formulei sale actuale, ciocolata isi incepe povestea cu mult timp in urmă, in civilizatiile antice ale Americii Latine. Începuturi divine Povestea ciocolatei debutează in epoca precolumbiană, cu mai bine de 3000 de ani in urmă, in culturile Maya si Aztec. Aici, boabele de cacao erau atat de valoroase, incat erau utilizate ca mijloc de plată si chiar oferite in ofrande zeilor. Ciocolata era preparată sub form ...
Mancarea de bame este una dintre cele mai cunoscute retete din timpsul Ramadanului. Ingrediente: 800 g bame; 3-4 ardei; 500 g roşii; Sare, piper; 50 ml ulei de măsline, zeama de la o lămaie; un litru borş; 3 cepe; o legătură pătrunjel. Mod de preparare Se curăţă bamele de codiţe, se spală in apă călduţă şi apoi se opăresc intr-un litru de borş, in cateva clocote. Separat, se curăţă ceapa, se toacă solzişori şi se căleşte in uleiul de măsline cat să devină sticloasă, apoi se adaugă ardeiul tăiat cubuleţe şi puţină apă. Bamele se scot din borş, se lasă ...
Ingrediente: 750 de grame cartofi congelati 500 grame carne de porc Pentru marinada: paprika afumata suc de lamaie ulei de masline pudra de ceapa pudra de usturoi pudra de cumin pudra de coriandru putina scortisoara pudra ghimbir pudra cuisoare pudra sare piper Pentru servit: 50 grame branza galbena sau cascaval (eu am folosit branza Gouda) 2-3 frunze de salata Iceberg 1 rosie 1/3 castravete 1/2 ceapa rosie Pentru sosul de usturoi: 125 grame iaur grecesc putina maioneza o lingurita mustar putina miere 2 catei de usturoi, pisati ierburi proaspete (patrunjel si/sau chives), tocate marunt sare S ...
Condimentele sunt mai mult decat simple ingrediente care adaugă gust mancărurilor noastre; ele sunt o fereastră spre istoria si cultura lumii. De la vechile rute comerciale care traversau continentele pană la mesele noastre moderne, condimentele au jucat un rol esential in formarea gastronomiei si a relatiilor internationale. Sarea. Cristalul vietii Sarea, probabil cel mai comun condiment, este vitală pentru viată. Folosită incă din preistorie, sarea a fost atat un conservant alimentar, cat si o monedă de schimb. Varietătile de sare, cum ar fi sarea de mare, sarea de Himalaya ...
Supa de legume cu năut este una dintre mancărurile de post preferate, apreciată nu doar pentru gustul său revigorant si valoarea sa nutritivă, ci si pentru simplitatea si versatilitatea sa. Această retetă imbină armonios legumele proaspete si năutul bogat in proteine, oferind o masă echilibrată si delicioasă, perfectă pentru orice ocazie. Unul dintre aspectele cheie care face această supă atat de populară este combinatia sa de ingrediente sănătoase si gustoase. Legumele proaspete, cum ar fi morcovii, cartofii, ceapa, ardeiul gras si varza, sunt bogate in nutrienti es ...
Prăjitura turnată cu mere este un desert foarte bun in post. Ingrediente 450 g făină tip 000 1 plic de praf de copt (am pus praf de copt cu sofran pentru o culoare mai frumoasă) 150 g zahăr 10 g zahăr vanilat Bourbon 1 lingurită coajă rasă de lămaie un praf de sare 320 ml apă minerală 150 ml ulei Umplutura 1.5 kg mere 100-150 g zahăr (după gust sau depinde cat de dulci sunt merele) scortisoară după gust optional - 50 ml de ulei, dacă doriti să căliti merele in plus zahăr vanilat pentru pudrat inainte de servire Instructiuni de preparare Aprindeti ...