118 ani de istorie a tramvaiului electric la Iaşi, într-o expoziţie inedită
Dimensiune font:
Cărţi poştale şi fotografii de epocă, dar şi proiecte destinate transportului public ieşean, realizate de membrii „Tramclub”, sunt reunite într-o expoziţie inedită, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”.
Retrospectiva documentară „Tramvaiul ieşean, istorie şi pasiune”, pe care o veţi putea admira la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi, în perioada 1 - 15 martie, se anunţă a fi o provocare, lansată deopotrivă pentru pasionaţii de istorie şi tehnică.
Pentru a marca împlinirea a 118 ani de la introducerea tramvaiului electric în oraşul Iaşi, publicul este aşteptat marţi, 1 martie, la ora 17.00, la vernisajul acestei expoziţii, ce reuneşte cărţi poştale şi fotografii de epocă păstrate în colecţiile Bibliotecii şi proiecte destinate transportului public ieşean, realizate de Asociaţia „Tramclub” Iaşi. „Pe de o parte, va fi o incursiune în istoria oraşului şi, pe de alta, o viziune inedită asupra transportului public ieşean, manifestată prin proiecte artistice şi tehnice deopotrivă, ce surprind perioada contemporană şi creionează intenţii pentru viitor”, precizează directorul artistic al acestui proiect, Silviu Teodor-Stanciu, reprezentant al Asociaţiei „Tramclub” Iaşi.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Regia Autonomă de Transport Public Iaşi, iar printre invitaţi se va afla şi Maricel Ghercă, directorul general al Regiei.
Scurtă istorie a tramvaiului la Iaşi
În anul 1898, pe 25 februarie, regele Carol I promulga o lege pentru concesionarea tramvaiului din Iaşi, act care reprezintă „certificatul de naştere” al acestui mijloc de de transport, în oraşul celor şapte coline. În baza acestuia, este semnat la 19 martie 1898 un contract definitiv între Primăria Iaşului, reprezentată de primarul de la acea vreme, Nicolae Gane, şi firma AEG Berlin, reprezentată de inginer Carol Litarszek, pentru realizarea transportului cu ajutorul tramvaielor, la Iaşi. În acelaşi an, inginerul german era numit director al tramvaielor din Iaşi.
Pe 17 februarie/ 1 martie 1900, a fost dată în circulaţie prima linie a tramvaielor electrice, dintre Gară şi Hală. Plecarea primului vagon se făcea în fiecare dimineaţă, la orele 7 de la bariera Gării, fiind urmat de celelalte la intervale regulate de câte 7 minute. Ultimul vagon intra în depou la orele 23.00. Preţul unei călătorii dus-întors era de 15 bani.
Un an mai târziu, erau introduse alte cinci trasee, de la Gară în Piaţa Unirii, Păcurari–Nicolina, Copou-Socola, Strada Albă-Abator şi Tg. Cucu-Sărărie. La acel moment, reţeaua de tramvaie din Iaşi era cea mai întinsă din România, cu o lungime de 17,3 km.
În anul 1938, numărul de vagoane de tramvai era de 45, iar după numeroasele transformări ale societăţii, în anul 1970, parcul consta din 128 tramvaie, 184 autobuze, 48 taximetre şi 5 furgonete. În 1977 sunt aduse noi tramvaie, tip T4R (TATRA) din Cehoslovacia. Treptat, transportul ieşean se modernizează, fiind înfiinţate alte două baze pentru întreţinere şi exploatare, una pe strada Uzinei, în 1976, şi alta în Dacia, în anul 1983. După 1989, a fost înfiinţată Regia Autonomă de Transport în Comun – RATC, astăzi Regia Autonomă de Transport Public - RATP Iaşi. Cu diverse ocazii, un tramvai de epocă invită trecătorii la plimbare, prin centrul istoric al Iaşului.
Gina POPA
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau