127 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu
Dimensiune font:
* astăzi are loc comemorarea naţională a marelui poet ce a lăsat în urmă milioane de cuvinte scrise cu tact şi pasiune * 127 de ani de când Mihai Eminescu a stins lumină pe Pământ, dar a aprins un Luceafăr pe cer
Au înflorit teii şi au împrăştiat mireasmă îmbătătoare. La umbra unui tei se odihneşte şi el, marele poet Mihai Eminescu, dar nu ca să mai pună un vers pe foaie, ori să se gândească la cea dragă lui, ci ca să-şi liniştească sufletul pe veci. Astăzi, la 127 de ani de când geniul a plecat dintre pământeni, o lume-ntreagă îl aminteşte, îl cântă şi-l citeşte.
La Memoriarul Ipoteşti din judeţul Botoşani se vor desfăşura, astăzi, o serie de manifestări prilejuite de împlinirea a 127 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu.
De la ora 10.00, în Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Ipoteşti se va săvârşi slujba parastasului, urmând ca mai apoi să se depună jerbe la bustul poetului Mihai Eminescu, aflat în incinta Memorialului Ipoteşti. Cu acest prilej, va fi deschisă spre vizitare bisericuţa familiei Eminovici, recent restaurată.
La Biblioteca Naţională de Poezie „Mihai Eminescu” din Ipoteşti se va acorda Premiul pentru promovarea şi traducerea operei eminesciene, ediţia 2016. Programul va mai cuprinde salonul literar al Editurii Muzeelor Literare Iaşi, un recital susţinut de corul Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga” din Botoşani, salonul literar al Editurii „Junimea Iaşi”, prezentarea revistei „Hyperion” nr. 4-5-6/2016, salonul literar al Editurii „Eikon” din Bucureşti şi recital de muzică folk susţinut de Dinu Olăraşu. După-amiază, la sala de expoziţii temporare „Horia Bernea” va avea loc vernisarea expoziţiei de fotografie „La bunica” a artistului fotograf Andrei Baciu din Ploieşti.
Puteţi citi şi: Actorul Liviu Pintileasa: „Actorii nu se plâng de muncă şi de greu”
„Cea mai importantă voce poetică”
Mihai Eminescu (cu numele real Mihail Eminovici) s-a născut pe 15 ianuarie 1850, la Botoşani, şi a decedat la 15 iunie 1889, la Bucureşti. A fost un poet, prozator şi jurnalist român, considerat „cea mai importantă voce poetică din literatura română”, atât de către cititorii români, cât şi de critica literară postumă. Receptiv la romantismele europene de secol XVIII şi XIX, a asimilat viziunile poetice occidentale, creaţia sa aparţinând unui romantism literar relativ întârziat. Poetul avea o bună educaţie filosofică, opera sa poetică fiind influenţată de marile sisteme filosofice ale epocii, de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant şi de teoriile lui Hegel.
Prin articolele pe care le publica mai ales în perioada în care a lucrat la „Timpul” a reuşit să-i deranjeze pe câţiva lideri importanţi din marele Partid Conservator care au lansat sloganul, celebru în epocă, „Ia mai opriţi-l pe Eminescu ăsta!”. Scrierile eminesciene oferă cititorilor o radiografie a vieţii politice, parlamentare sau guvernamentale din acea epocă; în plus ziaristul era la nevoie şi cronicar literar sau teatral, scria despre viaţa mondenă sau despre evenimente de mai mică importanţă, fiind un veritabil cronicar al momentului.
Eminescu a fost activ în societatea politico-literară „Junimea”, şi a lucrat ca redactor la „Timpul”. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinţa din 25 ianuarie 1902. Eminescu a fost internat în 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuţa din Bucureşti şi apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineaţa, poetul a murit în sanatoriul doctorului Şuţu. În 17 iunie Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul „Bellu” din Bucureşti. La 24 octombrie 1948 fost ales post-mortem membru al Academiei Române.
Surse foto: www.eminescuipotesti.ro
Larisa LAZĂR
Puteţi citi şi: Anunţuri închirieri/ vânzări imobiliare, locuri de muncă în Iaşi şi străinătate
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau