„Aferim!” a fost primit cu aplauze de publicul de la Iaşi
Dimensiune font:
După spectacolele de gală de la Bucureşti, Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Sibiu, ieşenii din echipa filmului „Aferim!” - actorul Teodor Corban şi scenaristul Florin Lăzărescu - au avut întâlnire, luni seara, cu publicul de acasă.
Deşi este vorbit într-o limbă română arhaică, deşi textele sunt construite pe „extrase” din hrisoave şi costumele sunt de epocă, deşi până şi rasele de animale au fost căutate să fie cele româneşti, din secolul al XIX-lea, „Aferim!” nu este doar un film despre români, cum nu este nici un film despre rromi.
Este un film despre oameni, a căror filosofie de viaţă încântă printr-o doză fabuloasă de universalitate. „Fii om, nu carne cu ochi! (...) Aşa e lumea asta şi de-ai face ce-ai face, rămâne cum este ea. Nu poţi s-o-ntorci cu umărul, măcar să te pui în ruptul capului! Trăim şi noi cum putem, nu cum vrem! (...) Viaţa o să fie mult mai bună. Şi o să ne odihnim şi noi”... sunt cuvintele prin care personajele se despart de spectator.
„Ne-am dori ca acest film să ţină şi a doua zi”
Scris la patru mâini, timp de doi ani, între Iaşi şi Bucureşti, în întâlniri directe, dar şi „la telefon sau pe Skype”, scenariul semnat de Radu Jude şi Florin Lăzărescu are meritul de a fi extrem de coerent, dincolo de o documentare laborioasă. Filmul evocă episoade istorice, dar are şi farmecul de a ne reaminti probabil cele mai frumoase cuvinte din limba română veche - pline de miez, cu semnificaţii rotunjite de evoluţia limbajului.
„Filmul acesta e construit, aşa ne-am gândit, Radu şi cu mine, să nască întrebări, nu să ofere adevăruri. Deşi sunt foarte multe documente la care am apelat, este o ficţiune. E viziunea noastră despre mentalităţile de atunci şi am vrut să urmărim şi raporturile lor cu ziua de azi: ce a rămas, ce s-a transmis? Ne-am dori ca acest film să ţină şi a doua zi. Dacă nu se poate şi a doua zi, măcar în seara în care îl vedeţi. Să vorbiţi despre noi, despre români, cu rromi, cu turci”, a spus scriitorul şi scenaristul Florin Lăzărescu.
Sursa foto: facebook.com/aferimfilm
Desigur, publicul din România înţelege din replicile rostite de personaje mai mult decât ar fi posibil să dezvăluie cea mai bună traducere în limba engleză, însă cu siguranţă cea care rămâne „şi pentru a doua zi” după vizionarea filmului, este povestea iniţierii în viaţa reală. Relaţia care se construieşte între personajul principal, zapciul Constandin (jucat cu „un firesc” seducător de Teodor Corban), şi fiul său, Ioniţă (rolul prin care Mihai Comănoiu debutează memorabil pe marele ecran), constituie esenţa acestui film. Detaliile sunt cele care conturează atmosfera epocii, spiritul românesc, relaţia valahilor cu minorităţile, dar şi cu boierii, modul în care sunt tratate femeile etc.
„Am vrut să facem un film de epocă, să ieşim din apartament, acesta a fost primul nostru gând. Împreună cu Radu Jude voiam să facem un film despre revoluţia de la Ploieşti, cea despre care pomeneşte Caragiale, dar care e foarte puţin cunoscută. Apoi, am hotărât să facem un film de secol al XIX-lea, o madame Bovary de Dâmboviţa – doamna Sultana din film se dorea a fi personajul principal. În fine, documentându-ne, am dat peste povestea aceasta a rromilor”, istoriseşte Florin Lăzărescu.
„Aferim!” deţine recordul absolut de spectatori pentru un film românesc la lansare. Pelicula care a câştigat trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin a fost văzută de 20.039 de spectatori din toată ţara şi a obţinut încasări de 257.404 lei. Aferim! este filmul românesc cu cel mai mare succes la premieră, din ultimii 13 ani, surclasând producţii ca De ce eu?, de Tudor Giurgiu (19.924 in primul week-end), Poziţia Copilului, în regia lui Călin Peter Netzer (19.729 spectatori) şi #selfie, de Cristina Iacob (12.648 spectatori) – scrie cinefan.ro.
Comunităţile de rromi dau un plus de farmec filmului
Bugetul a fost de 1,3 mil. euro, ceea ce pentru un film nu este mult, dat fiind că au fost zile în care numărul figuranţilor a ajuns la 400. „Scena cu aurarii” a rămas de neuitat pentru echipa filmului.
„Acolo erau două comunităţi diferite de rromi. Nu erau din acelaşi sat şi nu se înţelegeau între ei, aveau dialecte diferite. Grupările lor comunicau cu staff-ul prin reprezentanţi, bulibaşi sau adjuncţi, iar aceştia transmiteau grupului indicaţiile regizorilor”, povesteşte Teodor Corban, adăugând că filmările au fost făcute în multe locuri: „Mlaştinile şi munţii sunt din Dobrogea, alţi munţi, din Buzău, pădurile din jurul Bucureştiului, în Râmnicu Vâlcea la Muzeul Satului, conacul din film este Cula Greceanu de la Horezu.... La Berlin au fost întrebaţi dacă s-a filmat şi în alte ţări, pentru că erau peisaje prea frumoase... Nu, totul s-a filmat în aici, în 25 de zile. Străinii s-au crucit când au auzit în ce timp s-a făcut filmul. N-am avut timp de bancuri pe platoul de filmare, nu am să vă povestesc faze, chestii, întâmplări hazlii, pentru că nu prea au fost. A fost o tensiune şi un volum de muncă enorm”.
„Am improvizat foarte puţin la text, pentru că sunt foarte multe citate, pasaje întregi din operele unor clasici. Radu Jude a insistat pe aceste citate, aşa că le-am învăţat. Mai greu a fost să spun firesc texte livreşti. Una e să citeşti un text şi alta e să-l rosteşti şi să-l faci normal, nu un om care vorbeşte din cărţi. Personajul meu nu era din Aula Academiei. Şi-n timpul ăsta trebuia să mai merg şi călare!” -Teodor Corban
Sursa foto: facebook.com/aferimfilm
Despre „Aferim” se vorbeşte de câteva zile aproape exclusiv la superlativ: are o echipă care a lucrat totul până la cele mai mici detalii şi, nu în cele din urmă, eroul filmului este Teodor Corban, actor pe care publicul îl cunoaşte din multe alte filme premiate, dar şi de pe scena Teatrului Naţional Iaşi. „Mi-a plăcut foarte mult scenariul, chiar de când l-am primit, dar nu m-am prezentat la casting, deşi s-a insistat vreo două luni. Mă şi mutam cu casa, în perioada aceea, dar adevărul este că nu m-am prezentat, pentru că îmi era frică să mă urc pe cal. Mi-era frică să mă apropii să-l mângâi, dar să mai şi călăresc. În fine, am fost la casting şi m-au obligat să învăţ să călăresc. Din punct de vedere fizic, pentru mine a fost foarte greu, la cei... peste 20 de ani ai mei”, mărturiseşte Teodor Corban.
O precizare pentru cei „păţiţi”, „Aferim!” este un film care „se aude” bine, deşi e românesc.
Gina POPA
Foto: Silviu Ghetie/ HiFilm Productions
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau