„Arta filmelor”, o expoziţie pop-art în premieră la Iaşi
Dimensiune font:
* pe 4 mai, în incinta Muzeului Unirii va avea loc vernisajul expoziţiei „Arta filmelor”, în cadrul Festivalului Serile Filmului Românesc (SFR), ediţia a VII-a * începând cu ora 19.30 vor fi prezenţi la Iaşi artistul Ion Bârlădeanu şi curatorul Cristian Cojanu
Un om modest, care „nu şi-a dorit niciodată să fie un cetăţean onorabil”, cum ar spune unii, Ion Bârlădeanu este unul din românii care reuşesc să facă ceva doar cu un vis, cu o dorinţă şi cu destul de mult devotament. Originar din Vaslui, nea Ion – aşa cum îi spun apropiaţii, nu a avut norocul să facă prea multă şcoală, însă a avut speranţa unui trai şi a unui viitor mai bun, aşadar şi-a pus în practică ideile şi a creat nenumărate colaje pop-art.
„Expoziţia «Arta filmului» face parte din strategia noastră de a dezvolta festivalul şi evenimentele din cadrul acestuia. Ion Bârlădeanu este un personaj destul de interesant, nu a mai fost la Iaşi cu o expoziţie, iar întâlnirea cu el va fi un adevărat eveniment. Expoziţia pop art semnată Ion Bârlădeanu este posibilă la Iaşi cu sprijinul doamnei director al Muzeului Unirii din Iaşi, Aurica Ichim, care a înţeles că Iaşul nu poate rata un asemenea fapt cultural”, a precizat Corina Gologoţ, PR-ul Festivalului SFR.
Ion Bârlădeanu, un iubitor de avioane şi de artă
Încercat greu de soartă, artistul Ion Bârlădeanu a ajuns să trăiască la ghena de gunoi, unde recicla hârtie pentru a trăi. Mai bine de 30 de ani a ales imagini din reviste şi a creat cu acestea o artă care nu este înţeleasă de multă lume, aşa că alege să arate proiectul drag sufletului lui „doar câtorva oameni deştepţi”. Pe vremea comunismului, acesta a făcut închisoare din cauza decupajelor cu Nicolae Ceauşescu, însă Ion Bârlădeanu avea un dar pe care trebuia să îl fructifice şi a reuşit.
Norocul i-a surâs în 2008 când l-a întâlnit pe Ovidiu Feneş. Acesta îl recomandă ulterior lui Dan Popescu, proprietarul galeriei H'art, care i-a dăruit artistului o garsonieră. Un an mai târziu, efortul şi talentul înnăscut i-au fost răsplătite printr-o serie de expoziţii la Bucureşti, Basel, Londra, unde a expus alături de nume mari ca Andy Warhol şi Marcel Duchamp. În 2010 a expus la galeria Anne de Villepoix din Paris, urmând apoi alte zece expoziţii personale şi de grup în ţară şi în străinătate (Bratislava, Copenhaga, Praga, Viena, Helsinki,Moscova, Rotterdam).
Una dintre persoanele prezente la expoziţia artistului de la Paris a fost chiar actriţa Angelina Jolie, amintire despre care acesta vorbeşte cu mândrie de fiecare dată. Alexander Nanău, regizorul documentarului „Lumea văzută de Ion B.” (2009), a fost cel care a informat-o pe actriţă despre artistul român, ulterior aceasta dorindu-şi să-l întâlnească.
Atât expoziţia „Arta filmelor”, cât şi documentarul „Lumea văzută de Ion B.” fac parte din programul festivalului SFR ajuns anul acesta la a VII-a ediţie. Documentarul va putea fi vizionat duminică, 8 mai, la Casa de Cultură a Studenţilor, începând cu ora 14.30. Accesul la proiecţie este gratuit, în limita locurilor disponibile.
Documentarul „Lumea văzută de Ion B.” a câştigat în 2010 premiul Emmy la categoria „Arts Programming”, a primit premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar şi a fost selectat la peste 30 de festivaluri.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau