„Bătălia Cărţilor” se dă până în octombrie
Dimensiune font:
Biblioteca Judeţeană din Iaşi invită copiii şi adolescenţii, cu vârste cuprinse între 11 şi 18 ani, la un concurs naţional de lectură. Fiecare participant are de citit o listă de zece cărţi necuprinse în programa şcolară.
„Dintre toate războaiele lumii este unul pe care nu-l poţi duce – cu tine însuţi – şi unul pe care-l duci mai uşor dacă ai o carte-n mână, o poveste-n faţă”, spunea cineva, la un moment dat. Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” Iaşi (BJI) reuşeşte să ducă cea mai frumoasă luptă intitulată „Bătălia Cărţilor”, un concurs naţional de lectură, pentru copii şi adolescenţi, ajuns anul acesta la cea de-a IV-a ediţie. Concursul se desfăşoară pe două secţiuni: 11-13 ani şi 14-18 ani. Participanţii înscrişi vor avea de citit zece cărţi şi de întocmit fişe de lectură pentru fiecare. Perioada de desfăşurare a competiţiei este martie - octombrie 2017.
„Scopul competiţiei este de stimulare a lecturii în rândul copiilor şi adolescenţilor, promovarea literaturii pentru copii şi adolescenţi, stabilirea unor relaţii de colaborare cu editurile din România şi cu instituţiile de învăţământ preuniversitar în vederea promovării literaturii pentru copii şi adolescenţi”, declară organizatorii, care adaugă faptul că un alt scop al concursului este ca participanţii să deprindă ori să finiseze „capacitatea de înţelegere a textelor literare, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii în scris (întocmirea unei fişe de lectură sau a unui portofoliu digital) şi oral, în cadrul unei dezbateri”.
Cărţi din afara programei şcolare
Lista cărţilor incluse în concurs este unică la nivel naţional şi nu include titlurile care fac parte din bibliografia şcolară obligatorie. Reprezentanţii BJI anunţă că „înscrierea la concurs este gratuită, dar este condiţionată de deţinerea permisului de intrare şi de lecturarea celor zece cărţi până la sfârşitul lunii septembrie”. Înscrierea la concurs de poate face la sediul central, la Secţia Împrumut Carte pentru Adulţi şi Secţia de Împrumut Carte pentru Copii (Bd. Ştefan cel Mare, nr. 8-10) şi la cele şase filiale ale BJI.
Filialele Bibliotecii Județene „Gh. Asachi”:
- Filiala „Vasile Alecsandri” (str. Petre Țuțea, nr. 7, bloc 911);
- Filiala „Mihail Sadoveanu” (Bd. Alexandru cel Bun, nr. 32, bloc H3);
- Filiala „Garabet Ibrăileanu” (Şos. Păcurari, nr. 8, bl. 558, tr. T2);
- Filiala Ateneu (Ateneu Tătărași, str. Ion Creangă, nr. 14);
- Filiala „Ionel Teodoreanu” (Str. Emil Alexandrescu/ Dimineții, nr. 13, bl. 774);
- Filiala „Ion Creangă” (Casa de Cultură a Sindicatelor Iași, Bd. Socola, nr. 34).
Regulament şi premii
La înscriere, fiecare participant va primi un carnet de lectură în care vor acorda puncte de la 1 la 5 pentru fiecare carte citită şi o fişă de lectură în care îşi vor nota impresiile despre cartea lecturată.
Finala concursului va avea loc în luna octombrie şi cuprinde dezbaterea „Convinge-mă să citesc!”, în cadrul căreia participanţii vor susţine cartea preferată şi un concurs pe marginea cărţilor citite, cu întrebări din partea juriului şi a celorlalţi concurenţi.
Cărţile care se vor bucura de cele mai multe solicitări şi vor obţine cel mai mare punctaj vor deveni Cărţile anului (câte una pentru fiecare secţiune). De asemenea, se vor acorda premii pentru cele mai bune fişe de lectură şi pentru cea mai bună fişă de lectură a Cărţii anului. Finaliştii care vor prezenta cel mai frumos şi argumentat cartea preferată şi vor răspunde cel mai bine la întrebări vor deveni Cititorii anului (un concurent pentru fiecare secţiune).
Lista finaliştilor concursului va fi anunţată cu 20 de zile înainte de eveniment. „Finaliştii vor fi invitaţi la bibliotecă, unde li se va explica scenariul «Bătăliei Cărţilor», modul în care vor trebui să-şi susţină cărţile preferate şi probele la care vor fi supuşi”, declară reprezentanţii BJI.
Finaliştii vor fi însoţiţi de susţinători: colegi de clasă, profesori, părinţi. Proiectul a fost iniţiat de Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj şi este organizat împreună cu Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iaşi şi Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR).
Listă titluri copii:
- „Familia Penderwick” de Jeanne Birdsall
- „Viaţa pe Marte” de Jennifer Brown
- „Confesiunile unui prieten imaginar” de Michelle Cuevas
- „Pollyanna, jocul bucuriei” de Eleanor H. Porter
- „Fetiţa căreia nu-i plăcea numele său” de Elif Shafak
- „Insula doctorului Libris” de Chris Grabenstein
- „Theodora Tenpenny şi tabloul pierdut” de Laura Marx. Fitzgerald
- „Olguţa şi un bunic de milioane” de Alex Moldovan
- „Tomi. O poveste” de Adrian Oprescu
- „Nick şi Tesla în laboratorul de înaltă tensiune” de Science Bob Pflugfelder şi Steve Hockensmith
Listă titluri adolescenţi:
- „Adevăr sau provocare” de Lauren Frankel
- „Arta visării” de Lucy Keating
- „Zi după zi” de David Levithan
- „Fata care a îmblânzit vântul” de Meg Medina
- „Toată lumina pe care nu o putem vedea” de Anthony Doerr
- „Ea şi el” de Marc Levy
- „Jumătatea rea” de Sally Green
- „Viaţă după viaţă” de Kate Atkinson
- „Fabuloasa poveste a lui Joshua Perle” de Timothée De Fombelle
- „Pasăre cântătoare” de Kathryn Erskine
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau