„Biblioteca şi fenomenul copy-paste”
Dimensiune font:
În perioada 6 – 8 noiembrie, la Biblioteca Centrală Universitară vor avea loc o serie de evenimente. Comunicări ştiinţifice, conferinţe şi lansări de carte, toate incluse în aniversarea Bibliotecii.
Biblioteca Centrală Universitară (BCU) din Iaşi îşi serbează ziua! Şi nu oricum, ci trei zile şi trei... seri. Prima săptămână din luna noiembrie se încheie cu începutul aniversării Bibliotecii. În perioada 6 – 8 noiembrie, la Zilele Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” se discută verbal ori non-verbal tema principală a ediţiei de anul acesta „Biblioteca şi «fenomenul copy-paste»”.
„Tema din acest an a fost, într-o oarecare măsură, impusă de dezbaterile/ discuţiile din mediul academic, dar şi din mass-media, privind titlurile de doctor. Şi pentru că asemenea evenimente ce umbresc performanţa, considerăm că trebuie dezbătute, mai ales că Internetul a simplificat într-atât de mult accesul la informaţie. Încercăm să punem astfel în discuţie şi volumele ce ajung în fondul bibliotecii şi care se dovedesc a fi plagiate şi ce poziţie ar trebui să ia biblioteca atunci când sesizează astfel de cazuri”, precizează reprezentanţii Departamentului de Comunicare al Bibliotecii.
Prima zi de aniversare
„Ziua porţilor deschise” este prima manifestare din cadrul Zilelor BCU şi se derulează în intervalul orar 10.00 – 16.00. De la ora 18.00, la Aula BCU va avea loc concertul cameral „Magia Cântului”, în interpretarea „Trio Dolcissime”, format din conf. univ. dr. Cristina Simionescu – soprană, conf. univ. dr. Paula Ciochină – mezzo-soprană şi lect. univ. dr. Brînduşa Tudor – pian.
A doua zi de aniversare
Evenimentele din cea de-a doua zi a Zilelor Bibliotecii încep de la ora 10.30, cu deschiderea oficială, la Aula BCU. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu va susţine o conferinţă inaugurală „Dictatura mass asupra media”, la Aula BCU, începând cu ora 11.00. În intervalul orar 14.00 – 20.00, cu o pauză de cafea, în aceeaşi sală a Bibliotecii, vor avea loc două secţiuni de comunicări ştiinţifice în care se vor puncta idei pe baza temei de anul acesta „Biblioteca şi «fenomenul copy-paste»”. De exemplu, Vasile Docea de la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timişoara va răspunde la întrebarea: „Ce fac bibliotecile cu cărţile plagiate?”, Ileana Şerbănescu va vorbi despre „Tezele de doctorat în colecţiile depozitului legal al Bibliotecii Naţionale a României”, iar Adriana-Simona Danciu despre „Copy-paste-ul şi biblioteca”, iar acestea sunt doar trei din cele 18 teme de discuţie.
Ultima zi a aniversării
A opta zi din noiembrie încheie şirul de evenimente desfăşurate cu ocazia Zilelor Bibliotecii, şi începând cu ora 10.00, Georgeta Penelea Filitti va susţine, la Aula BCU, conferinţa „Actualitatea lui Ion Ghica”. De la ora 11.15, la Sala „Bogdan Petriceicu Hasdeu” va avea loc manifestarea „Masă rotundă: Drepturile de autor în era digitală”, moderată de Constantin Vică, iar la aceeaşi sală, începând cu ora 15.00, va fi lansată cartea „Pagini de jurnal (1891 - 1950)” de Irina Procopiu.
Însumând fonduri care au făcut parte din fostele biblioteci ale Academiilor domneşti (cea mai veche, de la 1640, fiinţând la Mănăstirea Trei Ierarhi), actuala Bibliotecă Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi se bucură de continuitate şi stabilitate începând cu anul 1835, ca Bibliotecă a Academiei Mihăilene, schimbându-şi în timp doar denumirea: Biblioteca Universităţii, Biblioteca „Ulpia”, Biblioteca Centrală.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau