„Cafeneaua” în regia lui Silviu Purcărete
Dimensiune font:
* în seara aceasta, la Sala Mare a TNI, începând cu ora 19.00, va avea loc premiera spectacolului „Cafeneaua” de Carlo Goldoni, în regia lui Silviu Purcărete * piesa va închide Festivalul Internaţional al Educaţiei (FIE)
Cu o cafea se începe o zi bună, iar cu spectacolul „Cafeneaua” de Carlo Goldoni, se scrie o ultimă premieră a lunii mai la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, sub semnătura regizorală a maestrului Silviu Purcărete. „Tot ce am eu de spus despre această piesă, spun exclusiv pe scenă. Este o piesă clasică, una din cele mai jucate piese ale lui Carlo Goldoni. Este o piesă veselă”, a precizat regizorul Silviu Purcărete.
În spectacol va fi muzică originală compusă de maestrul Vasile Şirli. „Interesul meu pentru teatru este să scriu ceea ce în mod normal nu aş scrie. Rolul muzicii este să atragă publicul, pentru ca acesta să fie purtat către lumea regizorului, astfel încât impactul spectacolului respectiv să fie cât mai puternic asupra publicului”, a precizat compozitorul Vasile Şirli, care se află la a doua colaborare cu teatrul ieşean, fiind şi creatorul muzicii unei alte producţii în regia lui Silviu Purcărete, „Pălăria florentină”.
Actorii şi povestea piesei
Piesa de teatru „Cafeneaua”, de Carlo Goldoni, în regia lui Silviu Purcărete, are amprenta scenografică a lui Dragoş Buhagiar şi muzica originală compusă de Vasile Şirli. De video s-a ocupat Andrei Cozlac, pregătirea muzicală Diana Roman, Radu Ghilaş a fost de această dată asistentul de regie, iar asistenţii de scenografie au fost Vladimir Iuganu şi Iuliana Gherghescu. Nume celebre fac parte din distribuţia piesei: Teodor Corban, Călin Chirilă, Ionuţ Cornilă, Constantin Puşcaşu, Petronela Grigorescu, Andreea Boboc, Haruna Condurache, Constantin Avădanei, Horia Veriveş, Daniel Busuioc, Petru Ciubotaru, Puşa Darie, Gelu Zaharia, Livia Iorga, Oana Sandu, Diana Roman, Andreea Spătaru, Radu Homiceanu, Cosmin Panaite, Grigore Andrei Sava, Adrian Marele şi Lucian Valacu
„În italiană, piesa se numea «La Bottega del Caffé» şi în franceză pur şi simplu, «Le Café». Locul acţiunii, care nu se schimbă, e vrednic de oarecare luare-aminte; e o răspântie de drumuri din Veneţia.[…] Nu înfăţişez în titlul piesei o poveste, o pasiune, un caracter; ci o cafenea, unde se petrec în acelaşi timp mai multe acţiuni, unde mai multe persoane sunt aduse de interese deosebite; şi, dacă am avut fericirea să găsesc legătură temeinică între aceste felurite fiinţe, făcându-le trebuincioase una alteia, cred că mi-am împlinit datoria, trecând cu atât mai vârtos peste greutăţi” - cartea „Memorii Goldoni”, Editura Pentru Literatură Universală, 1967)
Silviu Purcărete la Naţionalul ieşean
Silviu Purcărete a regizat la TNI „Uriaşii munţilor”, de Luigi Pirandello şi „Pălăria florentină”, de Eugène Labiche. Pe lângă numeroasele spectacole regizate în teatrele din ţară, a montat în Anglia („Royal Shakespeare Company”, „Nottingham Playhouse”), Franţa („Théâtre de l’Union”), Austria („Burgtheater”), Ungaria (Teatrul „Csokonai” din Debrecen, Teatrul „Katona József” Budapesta ), Norvegia (Teatrul Naţional din Bergen, „Det Norske Teatret”, Oslo), Portugalia („Teatrul Naţional São João”), Rusia (Teatrul din Sankt-Petersburg, Teatrul Vakhtangov din Moscova). Ca regizor de operă, Silviu Purcărete a semnat montări la Operele din Viena, Bonn, Köln, Cardiff, Essen.
„E uşor să lucrezi cu Silviu Purcărete, fiindcă înainte de regizor este om. Se lucrează de plăcere, pentru că ceea ce facem devine parte din viaţă. Chiar şi în situaţii dificile încercăm să abordăm treburile cu calm, inteligenţă, umor, chiar dacă ne e greu câteodată, că doar n-o fi Raiul pe pământ” - Dragoş Buhagiar, scenograf
Dragoş Buhagiar, un nume cu greutate în lumea teatrală, este cunoscut publicului ieşean prin semnătura inconfundabilă a scenografiilor unor spectacole de mare succes ale Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”: „Uriaşii munţilor”, „Pălăria florentină”, „O noapte furtunoasă”, „Iaşii în carnaval”, „Variaţiuni pe modelul lui Kraepelin”, ultimele trei fiind montate de Alexandru Dabija.
Următoarele reprezentaţii ale spectacolului sunt programate pe 31 mai, 14 şi 23 iunie.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau