„Cred că în timpul scrisului se eliberează cea mai multă oxitocină”

default

Dimensiune font:

| 05-10-2014 21:00

Prezent la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere – FILIT Iaşi, Mircea Cărtărescu a fost sâmbătă, 4 octombrie, unul dintre „Scriitorii printre liceeni” la Colegiul Naţional „C. Negruzzi”, şcoală ce a fost la ceas de sărbătoare, împlinind 119 ani de la înfiinţare. 

Cei peste 500 de elevi, profesori şi părinţi au stat pe scaunele, treptele, dar şi în holul de la intrarea în sala de spectacole a Colegiului „Negruzzi”. Participanţii au savurat fiecare cuvânt al scriitorului, au râs la numeroasele sale glume, au aplaudat minute în şir, elevii şi-au notat în carnete sau pe telefoanele mobile ideile care le ajungeau la suflet, au filmat, fotografiat şi înregistrat vorbele invitatului de seamă pentru a-l putea revedea şi reauzi. La finalul celor două ore, care au trecut ca numai câteva minute, deopotrivă Mircea Cărtărescu şi cei din sală îşi doreau ca acea „altfel de întâlnire cu literatura” să fi „durat până în seară”, după cum afirmă însuşi scriitorul.

Cu toţii şi-au aşteptat rândul pentru a primi un autograf şi a oferi câteva cuvinte celui care le-a împărtăşit o parte din viaţa şi experienţa sa. „Încetul cu încetul, grămada de cărţi, pe care am început s-o citesc, s-a transformat. Cărţile au început să leviteze, să se ridice în aer şi dintr-o grămadă, cum ar fi una de cărămizi, au început să se transforme. Lectura este un edificiu, un sistem. Nimeni nu citeşte cărţi separate, dacă suntem oameni ai cărţii. Sigur că poţi citi separat Sandra Brown sau alţi Browni, dar adevărata lectură este un edificiu şi numai în momentul în care ai sentimentul că fiecare carte este o parte dintr-o clădire. Cum este cărămida, care ar fi nimic dacă nu există un arhitect ce ridică din plinuri şi din goluri construcţia. Călinescu spune că Eu nu citesc cărţi, eu citesc literaturi”, a explicat despre începuturile sale ca scriitor Mircea Cărtărescu.

Tinerii au avut ocazia de a adresa întrebări şi de a afla câteva dintre tainele lui Mircea Cărtăreascu. Vă prezentăm în continuare câteva dintre acestea.

- Ce sfaturi aţi da oricărui tânăr care priveşte viaţa din perspectiva „Carpe diem”?
- Eu nu dau sfaturi... Cred că nimeni nu trebuie să dea sfaturi. Poţi cel mult să fii un model. Părinţii, de pildă, te plictisesc îngrozitor, şi te toacă la cap cu sfaturile lor. Dar veţi vedea că, inconştient, îi urmaţi. Una este ce spun ei şi ce fac ei. Eu cred că mulţi dintre oamenii pe care îi iubim – scriitori, cântăreţi, artişti şi, chiar, oameni de ştiinţă – pot fi modele inconştiente. Nu vreau să mi-l iau model pe Patapievici, dar poate că l-am văzut o dată la televizor şi m-a interesat ce-a spus. Nu vreau să mi-l iau model pe Gabriel Liiceanu, dar poate că ceva din comportamentul lui mi-a spus ceva. Nu vreau să-mi iau model ştiu eu ce pictor, dar am văzut ceva care m-a fascinat la o expoziţie. Eu cred că fiecare dintre voi luaţi din toate părţile ca o furnicuţă harnică tot ceea ce vă prieşte, tot ceea ce seamănă cu voi. Poate nu aveţi un drum în viaţă conturat, dar ce aveţi deja este o personalitate formată la vârsta aceasta şi, atunci, culegeţi din lumea exterioară. Nu trebuie să fiţi altceva decât ceea ce sunteţi. Dacă eu sunt o fată timidă, visătoare, care citeşte versuri nu pot să-mi spun că dacă voi continua aşa o să fiu o looser-iţă. Aşa că trebuie să fac de acum informatică sau să mă fac femeie de afaceri, să fiu dură, neiertătoare. Nu vei putea, pentru că nu asta e firea ta. Trebuie să-ţi urmezi firea, felul de fi natural, pe care îl aveţi deja, nu mai trebuie să-l descoperiţi. Atunci, mergeţi pe drumul vostru, acolo unde vă împing toate instinctele, unde ceva vă spune că e bine!

- Omul Mircea Cărtărescu – alături de problemele cotidiene, pe care le are fiecare – este identic cu scriitorul Mircea Cărtărescu?
- Eu nu mă numesc pe mine însumi un scriitor. Este puţin indecent să te numeşti pe tine cu ceea ce nu este cu adevărat meseria ta. Este foarte neplăcut când auzi un filosof, de pildă, spunând Eu sunt filosoful Cutare. Filosof te numesc alţii, dacă meriţi, nu tu. La fel cu această stare de a fi scriitor. Dacă asta ar fi meseria mea din care eu îmi câştig existenţa, da - eu aş fi, fără niciun fel de ezitare, scriitor. De fapt, lucrurile sunt mult mai complicate. A fi scriitor nu este doar o meserie. E drept, este şi o meserie care se poate învăţa – poţi merge la un curs de creative writing şi să înveţi Abc-ul profesiei. Există scriitori care au rămas la stadiul de profesie. Sunt cei de consum şi, chiar şi cei de literatură serioasă, dar la nivel rudimentar, care pot face nişte scene, personaje, romane. Dar niciodată un astfel de roman nu va avea faimă, nu va fi iubit şi preţuit pentru că ceea ce este meserie asta rămâne. Nu e nimic jenant în a avea o meserie, din care poţi câştiga bani. Diferenţa este următoarea: un tâmplar, dacă învaţă să facă mese şi scaune le va face toată viaţa, va avea din ce să trăiască el şi familia lui; un poet, după ce scrie un poem, nu poate fi sigur că acel poem nu e şi ultimul. Înţelegeţi diferenţa? Diferenţa dintre meserie şi artă este un lucru cu care îţi câştigi existenţa şi pe care contezi întotdeauna şi unul volatil, care nu ţine de voinţa ta. Poţi scrie acum zece poeme extraordinare şi apoi toată viaţa să nu mai scrii nimic. Arta e ca un dar primit, o conlucrare între două puteri – a ta şi una mai mare, pe care n-o poţi controla, care poate veni şi poate pleca. Asta este tragedia vieţii de artist...
Nu arta este culminarea literaturii, este ceva mult mai sus, al treilea nivel. Acest nivel aste al scriitorilor care cred că scrisul este o religie, nu ar putea trăi fără credinţa în scris, în arta lor şi sunt în stare să reverse această credinţă şi celorlaţi care-i citesc. Kafka, Dostoevski şi cei mai mari scriitori! Nimeni nu poate ajunge acolo prin perseverenţă, trebuie să te fi născut acolo. Trece dincolo de meserie, de artă şi ajunge la un fel de superconştiinţă universală.

- Şi mie îmi place să mai scriu versuri câteodată. Aş vrea să ştiu - atunci când vă vine inspiraţia, cum procedaţi? Cred că începeţi să scrieţi şi să scrieţi până când se termină inspiraţia. Ce se întâmplă în toiul unei scrieri poetice? (elev în ciclul gimnazial)
- Nu se întâmplă nimic deosebit. Eu scriu în fiecare dimineaţă - sau aproape - în biroul meu pe caiete. Îmi place foarte mult să scriu de mână, e o mare bucurie şi cred că sunt unul dintre ultimii mohicani care au manuscrise propriu-zise. Sorb din când în când dintr-o cafeluţă foarte slabă, făcută la cafetieră - nu suport cafelele mai puternice - şi încerc să scriu cât mai puţin şi cât mai lent. Eu sunt un om care scrie foarte încet, care ticăieşte la buclişoarele acelea şi am timp să simt textura la ceea ce scriu. De pildă, dacă trebuie să desenez un portret feminin, am timp să descriu fiecare trăsătură care mă interesează, fiecare punct de lumină şi de umbră, fără să-l transform într-o caricatură. Este foarte frumos să scrii. Cred că nu e om care să nu fi scris o poezie şi bănuiesc că fiecare dintre voi aţi scris poeme, poate şi mici povestiri sau unii dintre voi aţi început romane. Ştiţi despre ce vorbesc, este extraordinar! Cred că în timpul scrisului se eliberează cea mai multă oxitocină – molecula plăcerii, să spunem, care intervine şi în cele mai plăcute situaţii din viaţă. Este acelaşi lucru în timp ce scrii, este fericire, un fel de plutire, eu nu mai văd nimic în jurul meu, ci mă cufund în lumea pe care mi-o imaginez şi este extraordinar că vine în acelaşi timp cu scriitura. Nu îmi imaginez mai întâi lucrul şi apoi îl scriu. E o unire a scrisului cu imaginea şi când simţi că se potrivesc, ai un fel de... - iertaţi-mă! - orgasm.

Andreea IGNEA


„Totul se leagă, nu ştiu cum, peste ani toate lucrurile îşi răspund unele altora. Dacă Freud zicea că pe noi ne determină nişte traume din copilărie, să ştiţi că avea dreptate. La un moment dat cineva ne smulge un biscuit din mână. Ei, fără să ştim cum şi de ce ne va marca peste ani şi aşa mai departe. O teorie matematică foarte complexă – teoria haosului – spune că dacă un fluture bate din aripi în Miami, să spunem, poate provoca un uragan în Japonia. Fiecare lucru corespunde altuia; este ceva extraordinar” - Mircea Cărtărescu  

Sursă foto: Cristian Gafitescu

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei