„Cultural vorbind, uitându-mă la Cluj şi la Sibiu, Iaşul este din ce în ce mai trist” (II)

Dimensiune font:

| 03-05-2017 11:00

 Teodor Corban este actor al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi unde a jucat peste 50 de roluri, iar de câţiva ani buni este foarte prezent în televiziune şi film, unde a interpretat alte 20 de roluri. Anul trecut a obţinut premiul Gopo pentru Cel mai bun actor în rol principal pentru filmul „Aferim!”, în regia lui Radu Jude.

 

Printre filmări şi repetiţii pentru teatru, Teodor Corban şi-a făcut timp să discute, în cea de-a doua parte a interviului acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, despre tipurile de public pentru teatru şi film, despre schimbările pe care le-ar face dacă ar fi directorul unui cinematograf de stat şi despre importanţa Festivalului „Serile Filmului Românesc”, la care este pe lista de invitaţi de câţiva ani, într-un Iaşi sumbru din punct de vedere cultural.

 

- Actorii sunt mai vizibili la televizor pentru că oamenilor le este mai simplu să stea acasă şi să îi privească?

- Cu siguranţă. Din păcate, la televizor nu sunt cele mai artistice lucruri, ci mai degrabă comerciale. Televiziunile vând produse comerciale... serialul însuşi este un produs comercial, cu valenţe artistice cât se poate de multe, dar nu pot să-l numesc „artistic”. „Ai noştri” tinde să aibă oarece pondere artistică, dar el rămâne un produs comercial. E mai uşor să te uiţi la TV, lângă o bere şi nişte pufuleţi, decât să te deplasezi până la sala de teatru. De asta a şi câştigat teren, pentru că omul este cam leneş.


- Poate se întoarce moda şi omul va sta mai puţin la TV.

- Moda trebuie formată, educată de la grădiniţă, de la şcoală, din familie. Trebuie să fie generaţii educate să meargă la teatru, să vadă un film la cinema, nu să-l ia de pe internet. Un film văzut pe telefon sau pe laptop nu are niciun farmec faţă de un film văzut pe marele ecran, într-o sală adevărată.

 

- Spuneaţi la un moment dat că nu sunt condiţii în sălile de la cinematografele de stat şi implicit o lipsă a publicului. Dacă aţi fi directorul unui cinema de stat, ce aţi face pentru a atrage publicul la proiecţii?

- Dacă aş fi director, ar trebui să am sală. Când ai la ce să-i atragi, îi atragi, dar dacă aş fi director la una din sălile astea moarte din Iaşi... nu. Şi acolo sunt oameni de bună credinţă, care vor să atragă oamenii, dar când intră în Cinema Victoria, să zic, ori e frig, ori e murdar, ori nu se aude filmul, ori nu se vede. Şi atunci de ce ai intra în sală?! Ar trebui o sală la fel de mare, dar să aibă condiţiile unui multiplex.

 
Teodor Corban și Constantin Pușcașu, în spectacolul „Vizita bătrânei doamne” (foto: Bogdan Ștefan Pintilii)

- Să spunem că sunteţi director şi aveţi bani să faceţi asta. Cum aţi transforma sala astfel încât să fie atractivă şi pentru tineri?

- Pot să dau un exemplu: la Târgu Mureş, dintr-o sală comunistă au făcut trei săli. Una mare, una mijlocie şi una mică, care are câteva mese şi câteva fotolii, iar cine vrea poate închiria sala, de exemplu pentru o aniversare, directorul cinematografului face rost de film şi rulează acolo în seara respectivă. Ideea o fi luată de pe undeva, dar bravo lor că au făcut-o. Iată că pot fi atraşi oameni, să nu se mai sperie de sala de cinema, să îmbine armonios filmul şi confortul.

 

- Revin la zona dintre teatru şi film şi vă întreb cum reuşiţi să vă descurcaţi cu filmările pentru serial şi cu repetiţiile pentru teatru.

- Greu, pentru că e un ritm susţinut la filmări. Ziua de filmare are douăsprezece ore, iar pe lângă astea mai sunt deplasările, când ajungi acasă faci un duş şi, dacă eşti capabil, înveţi textul pentru a doua zi. În zilele libere de la filmare, unii sunt liberi, iar alţii se duc la teatrele-mamă, cum sunt eu cu colegul Ticu Puşcaşu (nr. Constantin Puşcaşu, care joacă, alături de Teodor Corban, în serialul „Ai noştri”). Când ne ducem înapoi la filmare ne iau de odihniţi. Este un ritm greu de dus, dar pe de altă parte suntem invidiaţi, pentru că un actor îşi doreşte, totuşi, să fie hărţuit, chinuit, solicitat, pentru că asta ne-am dorit de când ne-am apucat de meserie. Un actor care nu e tras din toate părţile, îşi pune un semn de întrebare. Ţine, cu siguranţă, şi de noroc, de şansă. Eu am avut şansa să mă afirm, dar până atunci tot eu eram, tot un actor. Nu m-am dat peste cap să devin nu ştiu cum, ci a venit şansa. A venit mai târziu, dar a venit. La alţii nu apare, poate, niciodată.


- Aplaudă oamenii prea mult la teatru?

- Uneori da. Moldoveanul nostru are un soi de ruşine... îi e ruşine să nu reacţioneze. «Oamenii au muncit, nu am înţeles, nu prea mi-a plăcut, dar aplaud, că sunt politicos». Este prea multă politeţe în sensul ăsta. Poate ar fi bine ca la sfârşitul unui spectacol, dacă n-am jucat bine, omul să nu aplaude sau să aplaude mai fără energie. Sau să plece din sală pur şi simplu, ca un feedback nespus. Prea multă ruşine nu foloseşte nimănui. Aplauzele politicoase nu folosesc nimănui. Lumea se bucură prea uşor de orice, pentru că nu are criterii de comparaţie, de valoare, înghite orice. Ar fi bine să fie mai selectivi.


Puteți citi și prima parte a interviului: Teodor Corban, actor: „Ia-i unui actor actoria şi el va muri repede” (I)

- Cum credeţi că ar trebui publicul să facă selecţia?

- Ei se pot informa. Să vadă cine joacă, cine a făcut regia, despre ce este piesa, să vadă dacă îi interesează ori dacă este de nasul lor sau nu. Înainte, mulţi citeau textul înainte. Acum, totuşi, nu poţi întoarce omul din drum dacă n-a citit textul, dar trebuie să aibă o minimă informare, ca să nu aibă surprize de felul „vai, dar ce piesă, unde-am nimerit?!”.


- Dacă trebuie să alegeţi obligatoriu între teatru şi film, ce aţi alege?

- Sper să nu se întâmple aşa ceva! Teatrul este inima unui actor. Fără teatru, nu concep ca un actor să se ţină viu. Iar filmul, la noi în ţară, e o chestie ocazională. Nu avem o industrie de film, ca să spui „rămân actor de film”, ci poţi juca şi în film în timp ce eşti actor de teatru. Adică pot fi actor de film... adică unul pot juca, dar mai multe, ca să fii actor de filme, nu (râde). În străinătate este altceva şi, deşi fac film, se mai întorc pe scenă să se împrospăteze, fiindcă teatrul te obligă să faci actoria de bază. În film mai poţi truca, pentru că din zece duble proaste ai avut una acceptabilă şi o iau pe aia, dar în teatru nu prea poţi să minţi.


- Deci aţi alege teatru...

- Nu. Le-aş alege pe amândouă. Ori niciuna.


- Dar unde vă simţiţi mai în largul dumneavoastră?

- Unde se întâmplă lucrurile mai bine. Am jucat şi în filme şi în piese slabe şi prefer să funcţionez acolo unde lucrurile se întâmplă mai bine, cu o echipă care, cel puţin să se respecte, dacă nu se iubeşte.


- Dumneavoastră ce iubiţi cel mai mult în lumea asta?

- În lumea asta? Omul.


- Şi un om preferat?

- Sunt mulţi. Oameni care au fost prin viaţa mea, care m-au ajutat, care mi-au schimbat cursul vieţii în întâlnirile cu ei.


- Credeţi în liberul arbitru? În faptul că noi alegem pentru noi şi nu este cineva, Sus, care alege pentru noi?

- Ni se dă şansa liberului arbitru. Cine are capacitatea, puterea, energia... cine are nişte aripi în plus, îşi alege drumul. Cine nu le are, rămâne o târâtoare şi execută un plan dat dinainte. Cine poate, e clar că şi-a asumat liberul arbitru. Se poate.


- Ce muzică ascultaţi?

- Când sunt obosit sau foarte încărcat de gânduri negre ascult muzică de calmare sau Rammstein. Una din două. Dacă nu merge una, merge cealaltă. Date la maxim, că altfel nu are valoare (râde).


- Vă place şofatul şi cred că şi maşinile. Ce maşină preferată aveţi?

- Aia pe care o am, că una pe care n-o am mă enervează (râde). În general una sport, fiindcă eu conduc cam agitat, nu îmi place să merg încet sau să stau în trafic şi am un hârb mare cu care mă strecor, iar lumea se miră cum de merg repede cu ea.


- Vă simţiţi un om împlinit?

- Parţial da. Dar sunt multe lucruri pe care nu le-am făcut cum trebuie ori nu le-am terminat de făcut. Şi mai sunt multe pe care vreau să le fac.


- Un exemplu?

- Am vrut să fac o trupă particulară şi nu mi-a ieşit, iar asta a rămas ca o neîmplinire. Cred că ăsta e viitorul în teatrul românesc: să se facă trupe particulare.


- Şi ce v-ar împiedica să faceţi asta acum?

- Este foarte greu, în momentul acesta, să faci trupe particulare. Dacă n-ai o subvenţie de la stat sau pe cineva care să pompeze bani fără să aibă pretenţia să scoată şi profit, e greu să ai o trupă independentă. Pentru că un bilet ar costa mai mult decât ar considera românul că trebuie să plătească pentru un spectacol şi atunci, pe la 200-300 de lei, că atât ar trebui să fie un bilet, ca trupa aia particulară să reziste, nu văd un român să dea. Or fi câţiva, dar doar câţiva.


- „Puterea credinţei şterge păcatul greşelii”. Cum a lucrat asta în viaţa dumneavoastră?

- Este un citat din spectacolul „Cafeneaua”. Mulţi m-au acuzat că sunt prea filosof şi prea depresiv cu citatul ăsta. Este un adevăr în maxima asta, dar într-o lume în care miştoul primează, când vii cu asta, oamenii te iau peste picior şi ridică sprâncenele. Eu cred în miezul acelui citat, care trebuia să fie un fel de chintesenţă a personajului şi eu, cu autorul şi cu domnul Purcărete, am decis că era o replică-cheie în decodificarea mesajului transmis de personaj. A lucrat în viaţa mea, dar nu la nivel conştient, ci mai degrabă ca un fel de «m-am născut cu conştiinţa faptului că ştiu ce-i bine şi ce-i rău». Cumva... ştii ce ai greşit, nu vei mai repeta şi ştii cum să repari greşeala. Asta trebuie să fie genetic în om, iar dacă cineva nu le are, e dereglat.

 

- Revin la film. Ce părere aveţi despre un festival de film românesc la Iaşi?

- Am mai spus-o. Am vorbit cu oameni care au mârâit referitor la festivalul ăsta, care au zis că nu e de capacitate mare, că nu are ce are TIFF-ul, dar am zis că «dom'le, până la a discuta nivelul la care s-a clasat festivalul, aş discuta cum ar fi Iaşul fără festivalul ăsta». Cultural vorbind, uitându-mă la Cluj şi la Sibiu, Iaşul este din ce în ce mai trist, iar eu fiind ieşean mă apucă supărarea când văd că oraşul este din ce în ce mai jos. Iar când apare o floare rară cum e festivalul ăsta, care, într-adevăr nu e la nu ştiu ce mare nivel, nu pot decât să-l aplaud şi să-l susţin, că este unul dintre puţinele lucruri culturale care se întâmplă la Iaşi, care poate să aibă o deschidere naţională şi internaţională. Faptul că există este bună. Doar că anul ăsta am şi eu o supărare, că mi-au pus cea mai mică poză şi cel mai mic comentariu cu ce am făcut în film. S-au gândit că sunt de-al casei, ca în faza aia, că o gospodină a gătit şi nu mai sunt locuri la masă, iar ea nu se aşează, că e de-a casei. Aşa mă simt şi eu, dar mă războiesc eu cu organizatorii. (râde)

Puteți citi și:
18 evenimente în primele două zile ale festivalului
 

Zeci de proiecţii în ultimele trei zile filmice de la Iaşi

 

A consemnat Larisa LAZĂR

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

13:35

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Municipiul Vaslui, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui, telefon 0235/310.999, fax 0235/315.946, e-mail: pmv@primariavaslui.ro, cod fiscal 3337532. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -4 terenuri apartinand domeniului public al Municipiului Vaslui, in vederea amplasarii de terase provizorii, situate in municipiul Vaslui, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Vaslui nr. 151/30.04.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019, identificate astfel: -T1 -suprafata de 75 mp, situat in imediata vecinatate a cladirii fostului Palat al Telefoanelor; -T2 -suprafata de 35 mp, situat pe platoul pietonal din zona Teatrului de Vara, in fata restaurantului Crama Domneasca; -T3 -suprafata de 64 mp, situat in partea dreapta fata de intrarea principala a Teatrului de Vara; -T4 -suprafata de 67 mp, situat in partea stanga fata de intrarea principala a Teatrului de Vara. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: de la sediul Municipiului Vaslui sau de pe site-ul institutiei: www.primaria vaslui.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Patrimoniu, etaj 2, cam. 210 din cadrul Municipiului Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 22.05.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Municipiul Vaslui, Registratura, municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depun intr-un singur exemplar, in original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.06.2025, ora 10.00, la sediul administrativ al Pietei Centrale din municipiul Vaslui, Str. Nicolae Iorga nr. 2, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, municipiul Vaslui, Str.Stefan cel Mare nr.54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.05.2025.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei