„Dialogul Maeştrilor” la Iaşi: Cristian Mandeal şi Stefan Arnold
Dimensiune font:
Filarmonica de Stat „Moldova” continuă seria concertelor simfonice extraordinare, de această dată având invitaţi din Copenhaga şi Viena.
Cristian Mandeal, dirijor al Filarmonicii din Copenhaga, va aniversa cei 70 de ani de viaţă, alături de Orchestra Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iaşi, într-un concert simfonic extraordinar, care va avea loc vineri, 8 aprilie, de ora 19.00, la Teatrul „Luceafărul”. Concertul face parte din programul „Dialogul Maeştrilor”, iar solist va fi pianistul Stefan Arnold (Viena).
Cristian Mandeal – 70 de ani de viaţă, 40 de ani de activitate dirijorală
A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, apoi la Berlin, cu Herbert von Karajan, şi München, cu Sergiu Celibidache. A început prin a fi corepetitor la Opera Română Bucureşti, devenind apoi dirijor al filarmonicilor din Târgu Mureş, Cluj-Napoca şi Bucureşti. A fost director artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţiile din 2001 şi 2003.
În cei 40 de ani de activitate dirijorală, maestrul Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât în România, cât şi în străinătate. A dirijat sute de concerte, ca invitat a numeroase orchestre. A participat la festivaluri internaţionale de prestigiu, în compania celor mai reputaţi artişti contemporani. În paralel cu funcţiile deţinute în România, a fost director artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 - 2002) şi al Orchestrei Naţionale Basce – San Sebastian (2001 - 2008), dirijor permanent al Orchestrei Haydn di Bolzano e Trento (2000 – 2003); dirijor oaspete principal al Orchestrei Halle Manchester (2003 – 2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre. Din anul 2006, este dirijor al Filarmonicii din Copenhaga.
Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, în special ale compozitorilor români. Din 2008 este Preşedintele Societăţii „George Enescu” din Londra. A dirijat constant orchestre de tineret şi a susţinut cursuri de măiestrie în Europa, Asia şi America.
„Un punct de mare interes în activitatea sa recentă este colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant încă de la înfiinţare (2008), aducând-o într-un timp record la un nivel emblematic pentru cultura românească”, precizează reprezentanţii Filarmonicii ieşene. (www.filarmonicais.ro)
A primit numeroase premii şi distincţii: Cavaler şi Membru al Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional Pentru Merit-Mare Cruce; Ordinul Italian Steaua Solidarităţii Italiene – în grad de Mare Ofiţer; Premiul Uniunii Compozitorilor din România (de două ori); Premiul Fundaţiei Culturale Romane (pentru contribuţia excepţională la renumele artei româneşti în lume) etc. Este cetăţean de onoare al oraşului Braşov şi Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică Cluj-Napoca.
Pianistul care a concertat alături de cele mai importante orchestre europene
Stefan Arnold este, din anul 2004, profesor la catedra de pian a Universităţii de Muzică şi Arte Dramatice din Viena. Între dirijorii cu care a colaborat se regăsesc Jeffrey Tate, Yuri Simonov, Hubert Soudant, Miguel Harth-Bedoya, Petre Sbârcea, Jonathan Seers, Gabriel Feltz, Okko Kamu, Eduardo G. Barrios şi Christoph Prick.
Născut la Würzburg, în Germania, Stefan Arnold a început studiul pianului la vârsta de 4 ani. În 1983, a fost admis la Universitatea de Muzică din Hanovra, unde a studiat cu Hans Leygraf. Doi ani mai târziu, a susţinut doctoratul în muzică, cu distincţia Summa cum laude. Laureat al multor concursuri, între care Senigallia International Piano Competition (Italia, 1986), German Music Competition (1987), Dublin International Piano Competition, Stefan Arnold s-a impus ca unul dintre cei mai înzestraţi pianişti ai generaţiei sale, din momentul obţinerii Premiul I la Concursul Internaţional Bösendorfer din Austria, în 1988. A început o carieră concertistică bogată, alături de cele mai importante orchestre europene. A avut apariţii în calitate de invitat al unor importante festivaluri din Europa şi Statele Unite şi a evoluat pe scene celebre din întreaga lume. Stefan Arnold a realizat înregistrări cu casele de discuri Harmonia Mundi şi Ambitus, devenind artist exclusiv al celei din urmă.
Gina POPA
Programul concertului de vineri, 8 aprilie:
W.A. Mozart – Uvertura Răpirea din Serai;
W.A. Mozart – Concert nr. 12 pentru pian şi orchestră, în la major, KV 414;
L. van Beethoven – Simfonia nr. 6, în fa major, op. 68, Pastorala.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau