„Dor de tradiţie” la Iaşi

Dimensiune font:

| 30-07-2016 07:15

 Proiectul a fost lansat pe 1 iulie de asociaţia „Familia Tradiţională” şi are derulare timp de un an. Acesta vizează pregătirea a peste 1.700 de tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 35 de ani.

 

Viaţa atârnă de principiile familiei, iar atunci când aceasta mai este şi tradiţională, toate merg strună. Asociaţia „Familia Tradiţională” a lansat pe data de 1 iulie proiectul „Dor de tradiţie”, un concept de evenimente pentru tineri, proiect care a fost desemnat câştigător al programului de finanţare nerambursabilă din fonduri publice pentru activităţi nonprofit de interes general, organizat de Primăria Municipiului Iaşi. 62.223 lei vor fi folosiţi în desfăşurarea proiectului.

Proiectul „Dor de tradiţie” se va desfăşura pe parcursul a 12 luni şi „are ca scop promovarea tradiţiilor, obiceiurilor populare şi a valorilor tradiţionale în rândul tinerilor, dar şi facilitarea accesului acestora la cunoaşterea tradiţiilor populare din cadrul familiei autentice româneşti. Tinerii vor putea să intre în contact cu lumea tradiţiilor, prin care vor putea cunoaşte identitatea naţională şi îşi vor putea modela propria identitate”, au declarat organizatorii proiectului.

 

Tradiţii şi obiceiuri

Obiectivele pe care aceştia şi le-au stabilit sunt informarea a 1.745 de tineri despre tradiţiile şi obiceiurile care marchează sărbătorile importante de peste an (Anul Nou, Boboteaza, Dragobetele, Floriile, Paştile, Sfântul Andrei, Crăciunul); organizarea unei serii de 6 întâlniri a câte 25 de tineri pentru încurajarea dialogului cu privire la tradiţiile importante care marchează viaţa de familie (naşterea, căsătoria şi moartea); implicarea unui număr de 195 de tineri în activităţi tradiţionale practice; creşterea vizibilităţii organizaţiei în comunitatea ieşeană, în general, şi în rândul tinerilor, în particular.

Grupul ţintă al proiectului este reprezentat de tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 şi 35 ani din Iaşi. „Proiectul se adresează atât tinerilor liceeni şi studenţi (tineri în formare care au nevoie de implicare în activităţi prin care să descopere valori după care să îşi construiască propria identitate), dar şi tinerilor căsătoriţi sau care sunt pe cale de a-şi întemeia o familie, tineri care au nevoie să-şi consolideze valorile pentru a le putea transmite mai departe”, declară dr. Eugen Gazzi, responsabil „Dor de tradiţie”. Peste 1.700 de tineri vor beneficia de acest program şi vor participa la activităţile de informare; 150 de tineri interesaţi de tradiţiile şi obiceiurile din viaţa de familie; 195 de tineri instruiţi pentru a deprinde competenţe şi abilităţi în desfăşurarea de activităţi tradiţionale (încondeiatul ouălelor, cusutul tradiţional, bucătăria tradiţională şi colindatul); 50 familii beneficiare a campaniei de colinde „Veniţi cu toţii împreună”, inclusă în proiectul „Dor de tradiţie”.

Asociaţia „Familia Tradiţională” este o organizaţie înfiinţată în anul 2014 care îşi propune „promovarea şi apărarea intereselor familiei autentice şi tradiţionale, informarea societăţii civile asupra oportunităţilor, dar şi asupra pericolelor care pot afecta familia, în ansamblul ei, implicarea şi sprijinirea iniţiativelor societăţii civile care au ca scop promovarea şi încurajarea natalităţii şi sporului demografic”, precizează reprezentanţii asociaţiei.

 

Calendarul evenimentelor

Timp de un an vor fi organizate multiple conferinţe. Patru conferinţe despre tradiţiile şi obiceiurile care marchează sărbătorile importante de peste an. Cele 4 conferinţe vor aborda 4 teme specifice: tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Andrei, de iarnă, de Dragobete, din timpul Postului Mare, punându-se un accent deosebit pe sărbătorile Floriilor şi a Paştelui. Organizatorii precizează că aşteaptă de la aceste conferinţe cel puţin 400 de participanţi şi că se vor desfăşura în lunile noiembrie-decembrie 2016, februarie şi aprilie 2017. Organizarea campaniei „Dor de familie” care va consta într-o serie de şase întâlniri pentru încurajarea dialogului cu privire la tradiţiile importante care marchează viaţa de familie: naşterea, căsătoria şi moartea, iar fiecare temă va fi dezbătută pe parcursul a două întâlniri. „Scopul acestor întâlniri este de a oferi tinerilor o perspectivă cât mai largă asupra valorilor familiei tradiţionale şi a-i ajuta să înţeleagă necesitarea construirii vieţii de familie pe baza valorilor tradiţionale”, declară organizatorii conferinţelor ce vor avea loc în lunile septembrie-octombrie 2016, ianuarie, februarie, aprilie şi mai 2017. Organizarea a şase ateliere de încondeiat ouă în care un maestru în încondeierea ouălor îi va iniţia pe tinerii participanţi în această artă tradiţională. Atelierele se vor desfăşura în timpul Postului Paştelui (martie - aprilie 2017) la sediul organizaţiei, iar numărul de participanţi la fiecare atelier va fi de 15.

Organizarea a trei ateliere de cusut tradiţional în care un maestru popular îi va iniţia pe participanţi în arta cusutului tradiţional şi le va dezvălui semnificaţia diferitelor motive tradiţionale care se regăsesc în straiele populare. Atelierul va avea desfăşurare în lunile septembrie 2016, ianuarie şi februarie 2017. Organizarea unui atelier culinar unde tinerii vor învăţa să facă pască, cozonaci şi colaci tradiţionali. Atelierul va avea loc într-o singură zi din luna martie a anului viitor şi se va desfăşura pe trei grupe. Fiecare grupă va fi formată din 10 participanţi şi va învăţa să gătească un preparat tradiţional.

Campania „Veniţi cu toţii împreună” este o campanie de învăţare şi promovare a colindelor tradiţionale. „Prin această campanie ne propunem să învăţăm tinerii colinde tradiţionale româneşti şi să îi încurajăm să ducă mai departe tradiţia colindatului. Tinerii vor merge cu colinda pentru a aduce bucurie în casele ieşenilor”, precizează organizatorii. Campania se va desfăşura în perioada noiembrie – decembrie 2016 sub îndrumarea unui profesor de colinde tradiţionale şi vor fi colindate cel puţin 50 de familii. Tot în luna decembrie a acestui an se va organiza o expoziţie de obiecte şi tradiţii populare, ce va cuprinde două secţiuni: o secţiune în care se vor expune lucrările tinerilor participanţi la atelierele practice şi o secţiune unde se vor expune obiecte din colecţiile etnografilor şi meşterilor populari.

Larisa LAZĂR

„Pe termen lung, proiectul va avea un impact pozitiv şi asupra comunităţii locale, fiind un model de bune practici în promovarea tradiţiilor. De asemenea, după finalizarea proiectului Asociaţia «Familia Tradiţională» va continua să organizeze evenimente de promovare a tradiţiilor populare şi va oferi suport şi expertiză tinerilor beneficiari care vor dori să întreprindă activităţi de promovare a tradiţiilor şi valorilor tradiţionale” - dr. Eugen Gazzi, responsabil „Dor de tradiţie” 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Municipiul Vaslui, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui, telefon 0235/310.999, fax 0235/315.946, e-mail: pmv@primariavaslui.ro, cod fiscal 3337532. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -4 terenuri apartinand domeniului public al Municipiului Vaslui, in vederea amplasarii de terase provizorii, situate in municipiul Vaslui, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Vaslui nr. 151/30.04.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019, identificate astfel: -T1 -suprafata de 75 mp, situat in imediata vecinatate a cladirii fostului Palat al Telefoanelor; -T2 -suprafata de 35 mp, situat pe platoul pietonal din zona Teatrului de Vara, in fata restaurantului Crama Domneasca; -T3 -suprafata de 64 mp, situat in partea dreapta fata de intrarea principala a Teatrului de Vara; -T4 -suprafata de 67 mp, situat in partea stanga fata de intrarea principala a Teatrului de Vara. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: de la sediul Municipiului Vaslui sau de pe site-ul institutiei: www.primaria vaslui.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Patrimoniu, etaj 2, cam. 210 din cadrul Municipiului Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 22.05.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Municipiul Vaslui, Registratura, municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depun intr-un singur exemplar, in original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.06.2025, ora 10.00, la sediul administrativ al Pietei Centrale din municipiul Vaslui, Str. Nicolae Iorga nr. 2, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, municipiul Vaslui, Str.Stefan cel Mare nr.54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.05.2025.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Dimitrie Cantemir, cu sediul in sat Hurdugi, comuna Dimitrie Cantemir, Str. Principala nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/485.389, e-mail: primaria.dtcm@yahoo.com, cod fiscal 3394295. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -suprafata totala de 20,00 ha, teren extravilan, pasune comunala, apartinand domeniului privat al Comunei Dimitrie Cantemir, situata in sat Hurdugi, comuna Dimitrie Cantemir, judetul Vaslui, conform H.C.L. Comuna Dimitrie Cantemir nr. 27/06.05.2025 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019, identificata astfel: -Lot 1 -sat Hurdugi, 10,00 ha, Tarla 69, Parcela 875; -Lot 2 -sat Hurdugi, 10,00 ha, Tarla 69, Parcela 873. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Dimitrie Cantemir. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Dimitrie Cantemir, comuna Dimitrie Cantemir, sat Hurdugi, Str. Principala nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 20 Lei/exemplar, care se achita in numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 21.05.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 29.05.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Dimitrie Cantemir, comuna Dimitrie Cantemir, sat Hurdugi, Str. Principala nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.05.2025, ora 14.00, la sediul Comunei Dimitrie Cantemir, comuna Dimitrie Cantemir, sat Hurdugi, Str. Principala nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 07.05.2025.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei