„Dor de tradiţie” la Iaşi

default

Dimensiune font:

| 30-07-2016 07:15

 Proiectul a fost lansat pe 1 iulie de asociaţia „Familia Tradiţională” şi are derulare timp de un an. Acesta vizează pregătirea a peste 1.700 de tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 35 de ani.

 

Viaţa atârnă de principiile familiei, iar atunci când aceasta mai este şi tradiţională, toate merg strună. Asociaţia „Familia Tradiţională” a lansat pe data de 1 iulie proiectul „Dor de tradiţie”, un concept de evenimente pentru tineri, proiect care a fost desemnat câştigător al programului de finanţare nerambursabilă din fonduri publice pentru activităţi nonprofit de interes general, organizat de Primăria Municipiului Iaşi. 62.223 lei vor fi folosiţi în desfăşurarea proiectului.

Proiectul „Dor de tradiţie” se va desfăşura pe parcursul a 12 luni şi „are ca scop promovarea tradiţiilor, obiceiurilor populare şi a valorilor tradiţionale în rândul tinerilor, dar şi facilitarea accesului acestora la cunoaşterea tradiţiilor populare din cadrul familiei autentice româneşti. Tinerii vor putea să intre în contact cu lumea tradiţiilor, prin care vor putea cunoaşte identitatea naţională şi îşi vor putea modela propria identitate”, au declarat organizatorii proiectului.

 

Tradiţii şi obiceiuri

Obiectivele pe care aceştia şi le-au stabilit sunt informarea a 1.745 de tineri despre tradiţiile şi obiceiurile care marchează sărbătorile importante de peste an (Anul Nou, Boboteaza, Dragobetele, Floriile, Paştile, Sfântul Andrei, Crăciunul); organizarea unei serii de 6 întâlniri a câte 25 de tineri pentru încurajarea dialogului cu privire la tradiţiile importante care marchează viaţa de familie (naşterea, căsătoria şi moartea); implicarea unui număr de 195 de tineri în activităţi tradiţionale practice; creşterea vizibilităţii organizaţiei în comunitatea ieşeană, în general, şi în rândul tinerilor, în particular.

Grupul ţintă al proiectului este reprezentat de tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 şi 35 ani din Iaşi. „Proiectul se adresează atât tinerilor liceeni şi studenţi (tineri în formare care au nevoie de implicare în activităţi prin care să descopere valori după care să îşi construiască propria identitate), dar şi tinerilor căsătoriţi sau care sunt pe cale de a-şi întemeia o familie, tineri care au nevoie să-şi consolideze valorile pentru a le putea transmite mai departe”, declară dr. Eugen Gazzi, responsabil „Dor de tradiţie”. Peste 1.700 de tineri vor beneficia de acest program şi vor participa la activităţile de informare; 150 de tineri interesaţi de tradiţiile şi obiceiurile din viaţa de familie; 195 de tineri instruiţi pentru a deprinde competenţe şi abilităţi în desfăşurarea de activităţi tradiţionale (încondeiatul ouălelor, cusutul tradiţional, bucătăria tradiţională şi colindatul); 50 familii beneficiare a campaniei de colinde „Veniţi cu toţii împreună”, inclusă în proiectul „Dor de tradiţie”.

Asociaţia „Familia Tradiţională” este o organizaţie înfiinţată în anul 2014 care îşi propune „promovarea şi apărarea intereselor familiei autentice şi tradiţionale, informarea societăţii civile asupra oportunităţilor, dar şi asupra pericolelor care pot afecta familia, în ansamblul ei, implicarea şi sprijinirea iniţiativelor societăţii civile care au ca scop promovarea şi încurajarea natalităţii şi sporului demografic”, precizează reprezentanţii asociaţiei.

 

Calendarul evenimentelor

Timp de un an vor fi organizate multiple conferinţe. Patru conferinţe despre tradiţiile şi obiceiurile care marchează sărbătorile importante de peste an. Cele 4 conferinţe vor aborda 4 teme specifice: tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Andrei, de iarnă, de Dragobete, din timpul Postului Mare, punându-se un accent deosebit pe sărbătorile Floriilor şi a Paştelui. Organizatorii precizează că aşteaptă de la aceste conferinţe cel puţin 400 de participanţi şi că se vor desfăşura în lunile noiembrie-decembrie 2016, februarie şi aprilie 2017. Organizarea campaniei „Dor de familie” care va consta într-o serie de şase întâlniri pentru încurajarea dialogului cu privire la tradiţiile importante care marchează viaţa de familie: naşterea, căsătoria şi moartea, iar fiecare temă va fi dezbătută pe parcursul a două întâlniri. „Scopul acestor întâlniri este de a oferi tinerilor o perspectivă cât mai largă asupra valorilor familiei tradiţionale şi a-i ajuta să înţeleagă necesitarea construirii vieţii de familie pe baza valorilor tradiţionale”, declară organizatorii conferinţelor ce vor avea loc în lunile septembrie-octombrie 2016, ianuarie, februarie, aprilie şi mai 2017. Organizarea a şase ateliere de încondeiat ouă în care un maestru în încondeierea ouălor îi va iniţia pe tinerii participanţi în această artă tradiţională. Atelierele se vor desfăşura în timpul Postului Paştelui (martie - aprilie 2017) la sediul organizaţiei, iar numărul de participanţi la fiecare atelier va fi de 15.

Organizarea a trei ateliere de cusut tradiţional în care un maestru popular îi va iniţia pe participanţi în arta cusutului tradiţional şi le va dezvălui semnificaţia diferitelor motive tradiţionale care se regăsesc în straiele populare. Atelierul va avea desfăşurare în lunile septembrie 2016, ianuarie şi februarie 2017. Organizarea unui atelier culinar unde tinerii vor învăţa să facă pască, cozonaci şi colaci tradiţionali. Atelierul va avea loc într-o singură zi din luna martie a anului viitor şi se va desfăşura pe trei grupe. Fiecare grupă va fi formată din 10 participanţi şi va învăţa să gătească un preparat tradiţional.

Campania „Veniţi cu toţii împreună” este o campanie de învăţare şi promovare a colindelor tradiţionale. „Prin această campanie ne propunem să învăţăm tinerii colinde tradiţionale româneşti şi să îi încurajăm să ducă mai departe tradiţia colindatului. Tinerii vor merge cu colinda pentru a aduce bucurie în casele ieşenilor”, precizează organizatorii. Campania se va desfăşura în perioada noiembrie – decembrie 2016 sub îndrumarea unui profesor de colinde tradiţionale şi vor fi colindate cel puţin 50 de familii. Tot în luna decembrie a acestui an se va organiza o expoziţie de obiecte şi tradiţii populare, ce va cuprinde două secţiuni: o secţiune în care se vor expune lucrările tinerilor participanţi la atelierele practice şi o secţiune unde se vor expune obiecte din colecţiile etnografilor şi meşterilor populari.

Larisa LAZĂR

„Pe termen lung, proiectul va avea un impact pozitiv şi asupra comunităţii locale, fiind un model de bune practici în promovarea tradiţiilor. De asemenea, după finalizarea proiectului Asociaţia «Familia Tradiţională» va continua să organizeze evenimente de promovare a tradiţiilor populare şi va oferi suport şi expertiză tinerilor beneficiari care vor dori să întreprindă activităţi de promovare a tradiţiilor şi valorilor tradiţionale” - dr. Eugen Gazzi, responsabil „Dor de tradiţie” 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:15

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei