„Fata fără zestre” redeschide Ateneul Tătăraşi!
Dimensiune font:
După o perioadă de aproape cinci luni în care a fost închis pentru public, în absenţa avizului ISU (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Iaşi), Ateneul Tătăraşi şi-a reluat activitatea, începând de pe 1 Aprilie. Instituţia are şi un nou director, Andrei Apreotesei, tenor la Opera Naţională Română Iaşi.
Amintim că fostul director al Ateneului, Liviu Brătescu, cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”, din cadrul Academiei Române - Filiala Iaşi, a demisionat la sfârşitul lunii ianuarie 2016, invocând motive personale, dar şi cerinţe exagerate ale ISU.
„Am depăşit momentul, am ţinut cont de ceea ce ne-au recomandat reprezentanţii ISU, aşa încât Ateneul îşi poate primi publicul”, a anunţat primarul interimar Mihai Chirica, precizând că se va număra printre spectatori, la premiera spectacolului „Fata fără zestre”, în regia lui Radu Ghilaş, programată pe 5 aprilie, de la ora 19.00.
„Îmi doresc să transformăm Ateneul Tătăraşi într-o rampă de lansare pentru tinerii artişti”, Andrei Apreotesei, noul director al Ateneului Tătăraşi
Primul spectacol: „Fata fără zestre”
„Fata fără zestre” de Alexandr Nicolaevici Ostrovski, în regia lui Radu Ghilaş, va avea premiera marţi, 5 aprilie, de la ora 19.00, în sala mare.
Cu o distribuţie care uneşte nu doar generaţiile, ci şi instituţiile de spectacol din Iaşi, actorul şi regizorul Radu Ghilaş aduce pe aceeaşi scenă actori ai Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” - Georgeta Burdujan şi Liviu Manoliu, precum şi independenţi sau studenţi: Andreea Enciu (în rolul „Fetei fără zestre”), Theodor Ivan, Alexandru Răbulea, Ionuţ Gînju, Codrin Dănilă, Alexandru Arnăutu. De asemenea, din distribuţie fac parte muzicieni: Diana Bucur, de la Opera Naţională Română Iaşi va surprinde publicul, de această dată cântând şi la acordeon.
„Fata fără zestre este o poveste frumoasă de dragoste într-o lume a bărbaţilor unde femeia este considerată un obiect. Cred că iubirea reprezintă salvarea noastră, dar din nefericire şi acum, ca şi atunci, iubirea se diluează în funcţie de circumstanţe. Sentimentele sunt de vânzare, iar dragostea devine o marfă şi, ca orice marfă, aceasta are un preţ”, dezvăluie actorul şi regizorul Radu Ghilaş.
După „Cerere în căsătorie”, unul dintre spectacolele cele mai apreciate de publicul Ateneului, în stagiunile trecute, Radu Ghilaş face din nou echipă cu scenograful Cătălin Târziu (Opera Naţională Română Iaşi), compozitorul Dragoş Mihai Cohal, care se ocupă şi de conducerea muzicală, şi coregrafa Lorette Enache (UNATC Bucureşti).
Veşti bune şi pentru cititorii din cartierul Tătăraşi
Începând de luni, 4 aprilie, Filiala Ateneu a Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi” Iaşi îşi reia activitatea cu publicul după următorul program: de luni până vineri între orele 9.00 – 17.00.
„Situată la etajul al doilea al Ateneului Tătăraşi, filiala dispune de un fond total de publicaţii ce numără aproximativ 25.000 de unităţi de bibliotecă şi asigură nevoile de lectură şi informare în special pentru locuitorii din zonele Tătăraşi, Metalurgie, Dancu, Holboca. Fondul filialei este alcătuit din cărţi, publicaţii seriale şi materiale audio-video. Amplasarea Ateneului într-o zonă cu mai multe instituţii de învăţământ este de un real sprijin elevilor, care nu mai sunt nevoiţi astfel să parcurgă distanţe apreciative în căutarea cărţilor de care au nevoie”, precizează reprezentanţii Bibliotecii „Asachi”.
Pe lângă împrumutul de carte la domiciliu, biblioteca oferă condiţii în vederea consultării materialelor de referinţă (enciclopedii, dicţionare, cursuri de limbi străine, ghiduri, albume, atlase etc.) sau a publicaţiilor periodice, având abonamente la cotidiene locale şi reviste.
Gina POPA
Ateneul Popular Tătăraşi (denumit din 1948, Casa de Cultură Ateneul Tătăraşi, iar din 1987, Casa de Cultură a Municipiului Iaşi) a fost întemeiat în anul 1920 din iniţiativa şi prin strădaniile omului de cultură Constantin N. Ifrim, fiind prima instituţie de acest profil din România de după Primul Război Mondial. Scopul acestei instituţii era de promovare a valorilor culturii şi a artelor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau