„Freelancer Story” sau despre „actorul-om”
Dimensiune font:
Ion Sapdaru transpune reflecţiile sale despre viaţă şi teatru, despre viaţă în teatru, istorisindu-se uneori pe sine. Oricare ar fi profesia spectatorului, acesta se va regăsi printre frânturi de visuri şi drame.
De văzut, de râs, de surâs, dar şi de întristat, pe alocuri, este noul spectacol de la Naţionalul ieşean, „Freelancer Story”, care a avut premiera la finele săptămânii trecute. După „Natură moartă cu nepot obez” şi „Hollywood Mirage”, actorul, regizorul şi dramaturgul Ion Sapdaru a scris, de această dată, un text cu nuanţe autobiografice.
Viaţa artistului contemporan, cu sau fără angajament/ „contract de muncă” este redată ca fiind extrem de fragilă, iar multe dintre situaţiile descrise au corespondent în realitatea „locală”, spre amuzamentul celor care ştiu detalii din culise. „Aproape că nu pretind că eu am scris o piesă, e mai curând o inspiraţie din folclorul actorilor, care este uriaş şi divers, e vorba de ceea ce publicul spectator nu vede. Aici am emoţii foarte mari. Am cunoscut oameni care au idei eronate despre meseria noastră. Şi mai ştiu că, în general, oamenii nu prea sunt interesaţi de actor, după ce acesta iese din scenă. În afară de ce bani are, ce mănâncă şi cu cine se culcă, oamenii nu prea sunt interesaţi de actorul-om. Ei îl văd în postura de actor şi apoi îl uită, nu sunt interesaţi dacă actorul-om are probleme. Viaţa actorilor în afara scenei nu este interesantă şi nici nu este foarte gustată”, spune Ion Sapdaru.
Există însă şi o a doua cheie în care poate fi decriptat scenariul, aşa încât spectatorul nu este privat de posibilitatea de a se regăsi în această poveste de viaţă. În rolurile principale, un actor angajat şi unul... „freelancer”: Cosmin Maxim face echipă cu Alexandra Bandac, absolventă a Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi, actriţă independentă, care a mai lucrat cu regizorul Ion Sapdaru (în „Despărţitorul”, „Metamorfoza”). Cei doi trec de la inocenţă la nebunie în mod firesc, sunt amuzanţi şi, mai ales, gestionează foarte bine cele mai emoţionante momente din spectacol.
Cosmin Maxim revine, în mod fericit, într-un rol în care... nu cântă, după ce în ultimii ani i s-au atribuit numeroase astfel de partituri, în regia unor creatori foarte diferiţi, de la Mihai Măniuţiu („Aici, la porţile beznei”, „Domnul Swedenborg vrea să viseze”), Liviu Cristian („Nirvana”, spectacol în care a jucat rolul lui Kurt Cobain) sau chiar Ion Sapdaru („Hollywood Mirage”).
În roluri secundare, le veţi regăsi pe Annemarie Chertic (actriţa ieşeană este soţia regizorului Ion Sapdaru - iată o informaţie care va face să vedeţi o nuanţă în plus în acest spectacol!) şi Livia Iorga, în rolul unei mame... cool.
Ion Sapdaru „se povesteşte”, fie şi numai în câteva tuşe, pe sine, dar mai ales nu se opreşte din a visa, ceea ce face din „Freelancer Story” o istorisire ce ar merita aprofundată într-un film. Următoarele reprezentaţii ale acestui spectacol vor avea loc pe 4 şi 25 februarie, de la ora 18.00, la Sala Studio „Teofil Vâlcu” a Teatrului Naţional Iaşi.
Gina POPA
Doi tineri îşi caută drumul în profesie. Se iubesc, recurg la gesturi teribiliste, încă primesc pachet de la mama, sfidează sistemul, „mai taie” din vise, plătesc facturi, mai anesteziază din pasiune, dar continuă să viseze şi nu se deosebesc, în fond, de ceilalţi tineri din generaţia lor, fie ei contabili, medici sau... geografi.
Sursa foto: Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau