„Herman” - o poveste de viaţă din anii terorii comuniste

default

Dimensiune font:

| 01-07-2015 11:47

Deşi este un film de ficţiune, „Herman - omul din spatele terorii” are la bază povestea reală a unui torţionar, destinul unui tânăr care va ajunge, din studentul eminent la Drept, „călăul de la Piteşti”. Partea întâi a filmului redă întâmplări petrecute în Moldova anilor 1942 - 1948.

 
 Un proiect ambiţios, lungmetrajul de debut al regizorului Victoria Baltag, este o „docu-drama”, film de ficţiune ce are la bază un caz real. Realizatorii spun că vom mai auzi de „Herman - omul din spatele terorii”, pentru că ţintesc spre festivaluri precum cele de la Cannes sau Berlin, în 2016.

 Prima parte a filmărilor s-a desfăşurat zilele trecute la Iaşi. Colegiul Naţional „C. Negruzzi”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”, Vila Sonet - Muzeul „Mihai Codreanu”, Râpa Galbenă, strada Sărărie şi centrul oraşului, de la Palatul Culturii, până la Catedrala Mitropolitană, s-au aflat în obiectivul camerelor de filmat.

Cucerit de ideea filmului, de scenariu şi de entuziasmul echipei, Ion Caramitru a fost vedeta filmărilor de la Iaşi. 

Ion Caramitru, în rolul unchiului lui Herman/ „Herman - omul din spatele terorii” (regia: Victoria Baltag) 

Sergiu Moraru, absolvent al Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi, joacă rolul principal, cel al lui Herman... Moraru: „Sergiu este un tânăr actor ieşean foarte talentat, pe care mă bucur că l-am redescoperit, pentru că ne-am mai intersectat cândva, în liceu. De altfel, mi-a făcut mare plăcere să lucrez cu actori de la Iaşi, cu extraordinarii Emil Coşeru, Doru Aftanasiu, Haruna Conduache, Georgeta Burdujan, Radu Ghilaş, şi mulţi actori foarte tineri şi foarte talentaţi”, spune Victoria Baltag. 

Sergiu Moraru, în rolul lui Herman/ „Herman - omul din spatele terorii” (regia: Victoria Baltag) 

Un film istoric a cărui acţiune începe în Moldova

La cursurile Universităţii de vară, organizate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, în 2011, la „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat, Victoria Baltag a întâlnit, printre invitaţi, şi foşti deţinuţi politici, de la care a aflat detalii despre „fenomenul reeducării”, ceea ce avea să fie cunoscut apoi ca „Experimentul Piteşti”. „Am fost cutremurată. În perioada aceea, făceam un master în film şi am simţit că acesta este subiect, nu de film documentar, ceea ce mai făcusem până atunci, ci de lungmetraj. Am terminat masterul, am mai făcut un stagiu, am mai făcut un master, am început un doctorat în Antropologie la University College Londra, şi tot coceam subiectul acesta. S-a întâmplat acum să am o pauză şi am spus că acesta este momentul în care pot să fac filmul”, dezvăluie Victoria Baltag, care este şi regizorul, şi producătorul acestui film. 

„Herman - omul din spatele terorii” va reda scene din Moldova anilor 1942 - 1948, dar şi din închisorile comuniste din perioada 1948 - 1954. Reconstituirea evenimentelor petrecute în această perioadă s-a realizat în urma unei documentări minuţioase.

 Scenariul este scris de Alexandra Axinte, care are în portofoliu şi alte colaborări pe teme istorice, şi care a acceptat provocarea lansată de Victoria Baltag. Din echipă mai fac parte Marius Donici şi Cosmin Dumitrache - operatori imagine, Ştefan Săndulescu - compozitor şi Vlad Feneşan - post producţie.

O poveste reală stă la baza acestui film de ficţiune

Eugen Ţurcanu a fost un nume de temut în epocă, întruchipând portretul torţionarului comunist şi fiind cunoscut drept „călăul de la Piteşti”. „A studiat Dreptul la Iaşi, a fost unul dintre studenţii eminenţi, cum a ajuns, totuşi, aşa? Ne-am inspirat din viaţa lui în proporţie de aproape 90 la sută. Personajele sunt, de asemenea, din arhive, nu le-am inventat noi, dar rezultatul este un film de ficţiune. Spunem o poveste de viaţă, facem artă, nu vrem să determinăm pe cineva să înţeleagă ceva anume, nu aducem judecăţi de valoare. Eu nu mi-am propus să fac un film care să justifice. Este povestea de viaţă a unui tânăr care putea fi a oricărui altcineva. Am simţit nevoia să arăt, să pun în imagini ceea ce există în arhive, dar nu există şi în cărţile de istorie”, mărturiseşte Victoria Baltag.

 

Victoria Baltag: „Monştrii nu se nasc, ci sunt creaţi. Ne naştem cu potenţialul de a deveni extraordinar de buni sau extraordinar de răi. Ce parte hrănim, aceia suntem. «Herman - omul din spatele terorii» este o poveste puternică, tristă, iar oamenii trebuie să ştie ce s-a întâmplat, ca să nu se mai întâmple. Însă repetivitatea istoriei ne arată că, de fapt, lucrurile care s-au întâmplat, se vor mai întâmpla”.

Lungul drum al unui film independent către public
 „Herman” este un proiect independent, pentru care Victoria Baltag a făcut toate demersurile legale, înfiinţând o casă de producţie, făcând cereri, obţinând aprobări, acorduri şi, mai ales, căutând surse de finanţare, bugetul minim necesar realizării filmului fiind estimat la aproximativ 200.000 euro. „Am mers din aproape în aproape, acum suntem la a doua campanie de strângere de fonduri. Merge foarte greu, în România nu prea se donează, dar am realizat deja 10 zile de filmare, ceea ce este extraordinar! Vom promova ceea ce am făcut deja şi vom deschide o nouă campanie de strângere de fonduri pentru partea a doua a filmărilor, de la Bucureşti, apoi altele, pentru post producţie, editare, distribuţie. Vom merge apoi în festivaluri, unde distribuitorii văd care este potenţialul unei producţii. Festivalurile constituie rampa de lansare a unui creator care nu are încă finanţarea necesară”, spune Victoria Baltag, care îşi doreşte ca „Herman” să intre în cât mai multe competiţii.

 Echipa care lucrează la acest proiect a lansat, pe 1 iunie, o campanie de strângere de fonduri pentru realizarea etapei de producţie a lungmetrajului, prin intermediul www.indiegogo.com, platformă online de strângere de fonduri pentru proiecte independente.

„Am făcut un studiu de fezabilitate, să vedem cine ar fi interesat de un astfel de subiect şi am descoperit că generaţia de 40 - 60 de ani nu vrea să audă de aşa ceva. Cineva mi-a spus: «Nu vrem să finanţăm un astfel de film, pentru că are un subiect trist, care trebuie uitat. Viaţa merge mai departe». Merge, dar nu trebuie să ştim şi noi ce a fost în trecut? O casă trebuie să aibă temelie. Nu trebuie să ştim şi noi pe ce construim? Intelectualitatea a fost distrusă, elitele au fost distruse, de aceea ne este greu să renaştem, am distrus ceea ce ar fi putut să ne ridice” - Victoria Baltag

Subiect trist, întâmplări (aproape) vesele, la filmări

O parte a echipei a fost la Iaşi în luna ianuarie, pentru a repera acele clădiri reprezentative pentru epoca în care se desfăşoară acţiunea filmului. „Cel mai greu a fost să găsim casa pe care să i-o atribuim lui Herman. Am găsit-o într-un sat de lângă Iaşi, dar nu reuşeam să dam de proprietar. Toţi copiii de pe uliţă ştiau că e casa lui nenea Ghiţă, dar el era de negăsit. Am fost la preot, la primar, am lăsat bileţele în poartă... În fine, l-am găsit, dar el nu era singurul proprietar şi nu ne-a spus asta. Şi când filmam acolo, a venit al doilea moştenitor al casei, l-a văzut pe Ion Caramitru şi a presupus că facem o afacere de milioane de euro şi a început scandalul. I-am explicat eu cum e bugetul la artiştii independenţi, dar nu prea a ţinut!... Apoi, erau vecinii lui nenea Ghiţă, care dădeau indicaţii regizorale: «Aşa, faci bine, Caramitrule! Mai la stânga! Mai la dreapta!»...”, povesteşte regizoarea.

Nu mai puţin de 60 de scene filmate la Iaşi vor constitui prima parte a lungmetrajului „Herman – omul din spatele terorii”. Filmările vor continua, de la mijlocul lunii iulie, la Bucureşti, la Fortul 13 Jilava. Gina POPA

Victoria Baltag s-a născut pe 11 martie 1985, la Botoşani. A absolvit Colegiul Naţional „C. Negruzzi” din Iaşi. Şi-a început studiile universitare la Iaşi, a absolvit Jurnalismul şi Sociologia la Bucureşti, unde a făcut şi un master în Marketing şi Management Internaţional, la Academia de Studii Economice. A urmat apoi, cel de-al doilea master, în „Film, istorie şi televiziune” la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie. În prezent, este doctorand în Antropologie la University College Londra.

Sursa foto: http://hermanfilm.com/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei