A început Festivalul Operelor Independente
Dimensiune font:
Până pe 23 iunie, la Ateneul din Iaşi se desfăşoară prima ediţie a Festivalului Operelor Independente. Toate spectacolele de operă vor avea loc în sala mare „Radu Beligan”, de la 11.00 şi de la 19.00. Preţul unui bilet este 10 lei.
Ieri s-a dat startul primei ediţii a Festivalului Operelor Independente, care este programat, la Ateneul din Iaşi, până pe 23 iunie şi însumează spectacole de operă din ţară. Evenimentele se desfăşoară câte două pe zi, în sala mare de spectacole „Radu Beligan”, iar preţul unui bilet este 10 lei.
„Suita de manifestări are ca idee centrală susţinerea, promovarea şi impulsionarea producţiilor din domeniul teatrului muzical realizate de către artişti independenţi, indiferent de cetăţenie, precum şi spectacolelor realizate de instituţii de învăţământ academic de profil”, declară organizatorii, care susţin că festivalul este „pus în scenă” pentru a valorifica tinerii interpreţi şi realizatori, „prin aducerea lor în prim-planul vieţii artistice, reprezintă o oportunitate de afirmare, dezvoltare şi recunoaştere profesională”.
Festivalul a fost deschis de spectacolele „Motanul încălţat” de C. Trăilescu, secţiunea clasic, susţinut de către o trupă independentă din Bucureşti, şi „In the name of love”, secţiunea experiment, susţinut de o trupă independentă din Cluj.
Restul săptămânii
În restul zilelor, la fel ca ieri, se vor juca câte două spectacole pe zi: unul începând cu ora 11.00, iar celălalt de la ora 19.00. Primul spectacol de operă al zilei de astăzi este „Dido şi Aeneas” de H. Purcell, secţiunea clasic, susţinut de Opera Clandestină din Bucureşti, cu participarea Corului Regal în formulă restrânsă. Spectacolul serii va fi „Orfeu şi Euridice” de Ch. W. Gluck, secţiunea clasic, interpretat de Academia de muzică „Gh. Dima” din Cluj. „Având o scenografie minimalistă, plusul de imagine şi vibraţie artistică va fi adus de costume, machiaj, şi ecleraj. Punerea în scenă, este una dinamică, cu accente dramaturgice subliniate de mişcare, dar şi de traseul sentimentelor, sensibil interpretate de tinerii protagonişti”, spun organizatorii.
Primul spectacol al zilei de mâine, 21 iunie, este unul de operă rock, numit „The one born from a tear”, înscris la secţiunea experiment, susţinut de o trupă independentă din Iaşi. Spectacolul serii va fi „Evghenii Oneghin”, secţiunea clasic, cu artişti de la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.
Ziua de joi debutează cu spectacolul-lecţie „Oedipe pe înţelesul tuturor”, spectacol invitat, produs de Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti. „Mi-a venit această idee de a prezenta Oedipul în limba română observând că interacţiunea personajului principal cu auditoriul din ţara noastră este mai bună atunci când se înţelge acţiunea dramatică a lucrării. (...) Îmi doresc ca Oedipe să fie înţeles prin elementele din interior folosite de compozitor – doine, balade, dansuri populare – şi nu prin complexitatea partiturii muzicale – armonii complexe şi linii melodice de mare anvergură”, precizează baritonul Ştefan Ignat, prim solist al Operei Naţionale din Bucureşti, iniţiatorul proiectului. Ziua de 22 iunie se încheie, de la ora 19.00, cu „Elixirul dragostei” de G. Donizetti, secţiunea clasic, pus în scenă de Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.
În ultima zi, înainte de Gala de premiere a Festivalului Operelor Independente (ora 19.00), se va juca ultimul spectacol de operă din festival, „La Traviata” (actul II), de G. Verdi, secţiunea clasic, oferit de Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău. Juriul este format din Vlad Iftinca, dirijor şi pianist la Metropolitan Opera din New York, Lăcrămioara Hrubaru Roată, solist liric la Opera Naţională Română din Iaşi (ONRI), Erica Moldovan, actriţă la Ateneul din Iaşi şi profesor la Palatul Copiilor, Alexandru-Radu Petrescu, directorul festivalului, regizor şi conf. univ. dr. la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iaşi şi Cătălin Târziu, scenograf la ONRI.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau