„Liliacul” – operetă cu tradiţie la final de an
Dimensiune font:
Opera ieşeană joacă ultimele spectacole ale anului. Opereta „Liliacul” a devenit o tradiţie pentru luna decembrie. Aceasta se va juca pe 27 şi pe 29 decembrie, de la ora 18.30, la Sala Mare a Teatrului Naţional.
Opera Naţională Română Iaşi se pregăteşte intens pentru sfârşitul de an şi invită publicul la două reprezentaţii, pe 27 şi 29 decembrie, a spectacolului „Liliacul” de Johann Strauss. Spectacolele vor fi dirijate de Tiberiu Soare şi vor începe, în ambele zile, de la ora 18.30.
„Este deja o tradiţie ca la finalul fiecărui an, pe scena Operei Naţionale Române Iaşi, să se joace opereta «Liliacul» de Johann Strauss. Aşadar, două seri, 27 şi 29 decembrie, vor fi rezervate acestui spectacol. Suntem convinşi că publicul este extrem de încântat de această întâlnire, dovadă fiind faptul că biletele s-au epuizat la ambele reprezentaţii în doar câteva ore”, a declarat Roxana Caraiman, PR-ul ONRI, pentru cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”.
Trecut şi prezent
„Liliacul” – libretul de Karl Haffner şi Richard Genée, după nuvela Le Reveillon de Henri Melhac şi Ludovic Halévy, a avut premiera la Viena, la Theater an der Wien, la data de 5 aprilie 1874.
În România, prima reprezentaţie a avut loc la 20 martie 1891, la Teatrul Naţional din Bucureşti, sub conducerea artistică a lui George Stephănescu. De atunci, opereta a fost pusă în scenă de principalele companii artistice din România.
În creaţia lui Strauss, opereta Liliacul se situează şi astăzi printre cele mai valoroase lucrări aparţinând acestui gen. Succesul de care s-a bucurat de-a lungul vremii s-a datorat în primul rând muzicii inspirate şi pline de prospeţime. Opereta clasică a celui mai popular şi iubit compozitor al Vienei anilor 1874 reuşeşte, în acelaşi timp, să dezvăluie şi să sublinieze intriga unei farse ingenios ticluite şi pline de haz. La Iaşi, Liliacul s-a jucat prima dată în anul 1963, în regia lui Jean Rînzescu.
Distribuţie
Din distribuţia operetei vor face parte artişti de la Opera din Iaşi, de la cea din Braşov şi de la cea din Cluj-Napoca. Rosalinde va fi interpretată de Ana Maria Donose pe 27 decembrie, iar pe 29, de către Nicoleta Maier. Marian Pop (Germania) îl va interpreta pe Gabriel von Eisenstein; Prinţul Orlovsky va fi interpretat de Maria Macsim Nicoară; Adela de Lăcrămioara Hrubaru Roată, iar Adrian Mărcan (Opera din Braşov) va juca rolul Dr. Falke, în timp ce Tudor Florenţa va fi Dr. Blind. Angelica Mecu Solomon îşi va face în seara de 27 decembrie, debutul în rolul Ida. Rolul Ivan va fi jucat de Victor Zaharia.
Trei artişti de la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, Iulian Sandu, Marius Budoiu şi Petre Burcă vor interpreta, pe scena ieşeană, rolurile Frosch, Alfred, respectiv Frank.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau