„Nu putem repara ce au făcut în anii '90, dar nici nu putem rămâne numai cu asta”
Dimensiune font:
Proaspăt câştigător al Premiului Publicului la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), documentarul „Planeta Petrila” îl urmăreşte pe Ion Barbu, un fost miner în vârstă de 61 de ani, acum artist şi activist care luptă să salveze clădirile unei mine de cărbuni şi să le transforme în locuri dedicate culturii şi istoriei, potrivit Agerpres.
În timp ce minerii oraşului Petrila intră în subteran pentru ultima oară, artistul se concentrează pe misiunea lui: să ocrotească mina de cărbuni din Petrila ca patrimoniu cultural. Dar, în concordanţă cu acordurile UE legate de închiderea minei, autorităţile vor să o demoleze complet. Ion Barbu refuză să dea înapoi şi face tot ce poate ca să păstreze vie amintirea acesteia. El acoperă clădirile minei cu picturi murale şi organizează reprezentaţii, proteste stradale şi un festival de teatru underground.
Andrei Dăscălescu, un regizor din Piatra Neamţ, a spus că a lucrat la „Planeta Petrila” timp de trei ani, dar, din cauza reticenţei autorităţilor de a acorda permis de filmare, imaginile din mină au fost realizate în doar 24 de ore.
„Am ajuns în Petrila întâmplător pentru că îl cunoşteam pe Ion Barbu şi auzisem despre Petrila de la dânsul şi eram curios să văd acest oraş. Eram curios să văd Valea Jiului, eram curios să văd cum arată o mină şi poate chiar să cunosc nişte mineri, deşi nu ştiam lucruri foarte drăguţe despre ei, la vremea respectivă”, a menţionat Dăscălescu, citat de Agerpres.
Andrei Dăscălescu
După ce şi-a petrecut noaptea de Înviere în apropierea localităţii, în 2013, el a aflat de drama clădirilor din Petrila, ameninţate de demolare. „Am rămas să filmez dintr-o pornire activistă. Nu am avut intenţia să fac un film de la început. M-am gândit eu să fac un mic filmuleţ (...) ca să ajut această cauză”, a mărturisit regizorul, care a precizat că inspiraţia principală pentru film a fost Ion Barbu, pe care l-a descris drept „artist, activist şi mare fermecător”. „Mi-am dat seama că domnul Barbu nu e tocmai normal la cap, în cel mai bun sens posibil”, a spus Andrei Dăscălescu, care a adăugat că filmul a fost inspirat şi de ultimii lucrători ai Minei Petrila.
Ion Barbu, artist
„Eu am prins curaj datorită lor”, a recunoscut regizorul, adăugând că a încheiat filmările cu o cu totul altă imagine asupra minerilor decât cea creată în România, după Mineriade. „Nu putem repara ce au făcut în anii '90, dar nu putem rămâne numai cu asta”, a precizat Andrei Dăscălescu, citat de aceeaşi.
Documentarul „Planeta Petrila” a fost proiectat în avanpremieră sâmbătă, de la ora 21.30, la Ateneul din Iaşi, în prezenţa regizorului. De vineri, 23 iunie, documentarul semnat de Andrei Dăscălescu va rula în cinematografele româneşti.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau