„O cronică neagră a foametei din Basarabia”
Dimensiune font:
Marţi, 6 iunie, de la ora 19.00, sunteţi invitaţi la premieră. La sala Teatru Cub a Naţionalului, se va juca spectacolul-document „Seceta roşie”, în regia şi scenariul lui Petru Hadârcă, directorul Naţionalului din Chişinău. Echipa invită publicul la meditare şi la (re)cunoaşterea istoriei.
Istoria neagră a românilor de peste Prut este trecută prin sfera teatrului documentar şi pusă în scenă la Teatrul Naţional din Iaşi (TNI). Reprezentanţii Naţionalului invită publicul la premiera spectacolului „Seceta roşie”, pe 6 iunie, de la ora 19.00, la Teatru³. O zi mai târziu, pe 7 iunie, se joacă cea de-a doua reprezentaţie a spectacolului.
„Eu am prins ecouri ale foametei. Fiind copil, la şcoală nu ni se spunea că a fost foametea organizată de regimul comunist, ci ni se spunea că a fost o secetă în urma ocupaţiei Basarabiei de către România. Asta se dădea ca imagine. Nu am să uit niciodată cum bunica avea grijă să nu rămână nicio firmitură de pâine în farfurie şi spunea «Nu dea Domnu' să trăim ce-am mai trăit!»”, mărturiseşte Petru Hadârcă, regizorul piesei, care este şi directorul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău. Acesta semnează şi scenariul spectacolului şi spune despre temă, foametea din toamna anului 1946, care a ţinut până în toamna lui '47, că „este bazată pe documente, pe mărturisiri a celor care au supravieţuit. Textele care vor fi auzite la spectacol sunt, de fapt, relatate şi de mari personalităţi din Basarabia”.
„Facem o frescă a epocii de atunci“
Spectacolul-document aduce pe scena Teatrului Cub muzica originală semnată de Vali Boghean şi coregrafia lui Dumitru Tanmoşan, coregraf al Teatrului Naţional Satiricus I.L. Caragiale din Chişinău. Spectacolul este creat după „Cartea foametei” de Larisa Turea, secretar literar al T N „Mihai Eminescu” din Chişinău, iar scenografia este creaţia Rodicăi Arghir. Distribuţia spectacolului este formată din actorii Adi Carauleanu, Daniel Busuioc, Puşa Darie, Petronela Grigorescu, Doina Deleanu, Haruna Condurache, Ada Lupu, Andreea Boboc, Doru Aftanasiu, Radu Homiceanu, Andrei Sava şi Gelu Zaharia.
Daniel Busuioc
Foametea din Republica Moldova poate fi la fel de zdruncinătoare pentru populaţia de peste Prut, aşa cum este amintirea Pogromului de la Iaşi pentru ieşeni, spun unii, iar spectacolul de faţă este menit să deschidă oamenilor mintea asupra unor aspecte din istoria relativ recentă a ţării lor.
Daniel Busuioc, director artistic al Naţionalului ieşean, spune că „subiectul este, într-adevăr, la fel de sensibil. Poate fi pus în scenă, dar important este să avem un scenariu de la care să plecăm. Aici, în scenariul lui, Petru Hadârcă a folosit mărturii ale supravieţuitorilor, din cartea Larisei Turea. Dincolo de asta, am încercat să nu facem doar o simplă reconstituire, ci şi un spectacol de teatru, în care încercăm să facem o frescă a epocii de atunci. Dincolo de secetă, oamenii trăiau în continuare, se căsătoreau, făceau copii, trebuiau să educe... sigur că este sensibil, dar trebuie să facem exerciţii de memorie, mai ales pentru generaţiile tinere, care trebuie să-şi cunoască trecutul”. În spectacolul „Seceta roşie”, Daniel Busuioc are rolul lui Stalin.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau