„O noapte furtunoasă” in memoriam Bogdan Ulmu
Dimensiune font:
* regizorul şi dramaturgul ieşean Bogdan Ulmu s-a stins din viaţă la vârsta de 65 de ani * spectacolul „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, la care regizorul a lucrat în ultima perioadă, s-a jucat aseară pe scena sălii mari a Ateneului Tătăraşi în memoria maestrului
Reprezentanţii Ateneului Tătăraşi anunţau sâmbătă dimineaţă, cu profundă durere şi sentimente de tristeţe, că regizorul şi dramaturgul Bogdan Ulmu a pierdut lupta cu viaţa în noapte de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 1.00. Apropiaţii susţin că regizorul era internat de zece zile din cauza unei tumori maligne la pancreas. „Probabil Dumnezeu a vrut să râdă şi l-a chemat pe maestru la El, lăsându-ne pe noi aici atât de săraci şi singuri fără geniul lui Bogdan Ulmu. Premiera spectacolului «O noapte furtunoasă» de Ion Luca Caragiale, în regia maestrului, s-a jucat ieri seară in memoriam, îndeplinind astfel una dintre ultimele dorinţe ale maestrului”, a declarat solistul de operă Andrei Apreotesei, directorul Ateneului şi manager FIE 2016.
„Am iubit teatrul şi-l mai iubesc”
Născut pe data de 29 aprilie 1951 la Bucureşti, Bogdan Ulmu a urmat studiile liceale, universitare şi doctorale în capitală. Şi-a susţinut teza de doctorat în martie 1998 cu titlul „Caragiale, ludicul”, iar în 2001 a fost publicată la editura Cronica, sub titlul „Mic dicţionar Caragiale”. Cartea, apărută cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor din România, a fost nominalizată la Premiile Uniunii Scriitorilor, Iaşi în 2002. Din 2005 a predat ca profesor asociat la Academia de Arte „G. Enescu” Iaşi şi la Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi. Din toamna universitară 2006, devine profesor titular la Universitatea de Arte „ G. Enescu” Iaşi, activând la mai multe discipline. În iulie 2007 i se conferă calitatea de conducător de doctorat.
Viaţa regizorului în cifre
Profesorul a publicat peste 3.900 de lucrări, din care circa 1.400 sunt de specialitate. A mai publicat, de asemenea, 21 de cărţi (9 de specialitate), e prezent în multe antologii, s-au scris despre el peste 500 de articole şi a fost citat şi în peste 80 de volume de specialitate. A semnat regia a peste 140 de spectacole profesioniste, a peste 60 de scenografii, are peste 40 de scenarii jucate, ori difuzate şi a realizat 10 casete audio & video, ulterior – CD-uri.
Bogdan Ulmu a mai activat ca redactor-şef, secretar general de redacţie sau doar redactor la mai multe ziare, edituri şi reviste din ţară şi a avut numeroase colaborări la radio şi televiziune.
A susţinut turnee în Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Germania şi Austria. Are lucrări traduse în Germania, Norvegia şi Rusia. De asemenea, din 1990 a fost membru titular al Uniunii Scriitorilor din România, din 1995 a fost membru UNITER, iar din 2007 a fost ales în staff-ul WAP (Uniunea Internaţională a Păpuşarilor, cu sediul la Praga). Ieşeanul a fost şi membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, al Uniunii Ziariştilor din România, iar din 1999 a fost membru CREDIDAM. Acesta a figurat în „who’s who”, ediţia 2002. A participat la numeroase festivaluri naţionale de teatru şi umor, a susţinut comunicări, a prezentat lucrări teoretice şi practice (spectacole) – multe din ele, premiate, a făcut parte din multe jurii naţionale şi internaţionale, precum şi din comisii de masterat, doctorat & acreditare universitară (ARACIS).
Sursa foto: www.bogdanulmu.eu
Trupul neînsufleţit al regizorului Bogdan Ulmu va fi depus la Ateneul Tătăraşi, iar înmormântarea va avea loc marţi, la Cimitirul Eternitatea.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau