„Poll” – iubire în vreme de război
Dimensiune font:
Pe 16 noiembrie, la Centrul Cultural German va fi proiectat lungmetrajul „Poll”. Cu începere de la ora 18.00, filmul spune povestea unei adolescente din timpul Primului Război Mondial.
O scurtă întoarcere în timp ne trimite în vremea chiar de dinaintea izbucnirii Primului Război Mondial, în casa unui german stabilit în Estonia. „Călătoria” în timp va fi posibilă la vizionarea peliculei „Poll” (Germania, 2010), ce va avea loc miercuri, 16 noiembrie, de la ora 18.00, la Sala Bertolt Brecht a Centrului Cultural German Iaşi (strada Lascăr Catargi 38). Filmul a fost regizat de Chris Kraus, cel care a lucrat şi la scenariul lungmetrajului, şi îi are în roluri principale pe actori Paula Beer, Edgar Selge şi Tambet Tuisk.
„Filmul, proiectat cu sprijinul Institutului Goethe, va fi subtitrat în limba română, iar la peliculă vor putea intra gratuit toţi doritorii”, declară organizatorii.
Timpul şi povestea
Iunie 1914. Tânăra Oda von Siering, în vârstă de 14 ani, se întoarce la Poll, reşedinţa familiei, pe coasta Mării Baltice, regiune împărţită între germani, ruşi şi estonieni. Mama Odei murise la Berlin, iar Oda îi aduce rămăşiţele acasă. Aici o aşteaptă tatăl ei, Ebbon, un om de ştiinţă frustrat, mătuşa Milla şi alţi membri ai familiei sale de aristocraţi germani, care se agaţă de privilegii într-o lume aflată la limita dezastrului. Oda nu îşi găseşte locul în această familie, se interiorizează mai degrabă, preferă să citească, să scrie şi să exploreze împrejurimile. Astfel îl descoperă într-o biserică mică şi dărăpănată pe un anarhist estonian grav rănit. Ea îl ascunde de soldaţii ruşi, îl ajută şi îl îngrijeşte în secret pe podeaua de lemn de deasupra laboratorului tatălui ei. Oda se îndrăgosteşte de estonianul rănit, conştientă fiind, însă, de posibilele consecinţe ale faptelor ei, iar povestea acestei prietenii, se încheie, din păcate, într-un mod tragic.
Cu toate că se explică în introducere, că ar fi o poveste adevărată, filmul se bazează vag pe memoriile autoarei Oda Schaefer (1900-1988), mătuşa de gardul II a regizorului, pe care ea le-a publicat sub titlul „Auch wenn du träumst, gehen die Uhren”.
Regizorul şi premiile
Înainte să studieze regia de film, Chris Kraus a lucrat ca jurnalist. A devenit cunoscut mai întâi ca scenarist pentru filme precum „Prélude” (1992), „Der Einstein des Sex” (1999), „Bundle of Joy” (2000), „Basta – Rotwein oder Totsein/ C(R)ook” (2004). În 2002 publică romanul „Scherbentanz” (Shattered Glass), după care realizează şi o ecranizare, în acelaşi an, distinsă cu premiul pentru cea mai bună regie, respectiv cea mai bună actriţă, la Premiile Filmului Bavarez. În 2006, regizează filmul „Vier Minuten” (Four Minutes), unul dintre cele mai de succes şi premiate filme germane ale ultimilor ani.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau