„Portretul unei stagiuni de succes”
Dimensiune font:
În stagiunea 2015-2016, Teatrul „Luceafărul” s-a bucurat alături de iubitorii de teatru de săli pline, prezenţe în festivaluri naţionale şi internaţionale şi nenumărate premii. Peste 60.000 de spectatori au călcat pragul instituţiilor teatrale din Iaşi, din ţară şi din străinătate, unde s-au jucat piese ale Teatrului pentru copii şi tineret.
VEZI- ANUNTURI IN ZIARUL EVENIMENTUL LOCURI DE MUNCA IN CONSTRUCII
VEZI- ANUNTURI IN ZIARUL EVENIMENTUL LOCURI DE MUNCA IN COMERT
VEZI TOATE ANUNTURILE DIN ZIZRUL EVENIMENTUL
Un singur teatru şi zeci de mii de spectatori. Un public larg, divers. Copii, adolescenţi, tineri, adulţi. Mici şi mari. De la preşcolari la şcolari, liceeni, studenţi şi adulţi. Români şi străini. În Bucureşti, Galaţi, Suceava, Paşcani, Sibiu, Arad, Baia Mare, Italia, Polonia şi Republica Moldova s-au jucat piesele Teatrului pentru copii şi tineret „Luceafărul”. Trupa de teatru a susţinut 373 de reprezentaţii pe parcursul celor zece luni de activitate artistică pentru public.
Câteva producţii noi precum „Pisica verde” de Elise Wilk, care a fost jucată, nominalizată şi premiată la festivaluri din ţară, „Harap Alb” după Ion Creangă, „Playing Shakespeare” după operele dramaturgului de la a cărui moarte s-au împlinit 400 de ani anul acesta, au menţinut proaspăt afişul instituţiei.
„Spectacolele Teatrului au fost selectate în festivaluri internaţionale din România, iar trupa noastră a evoluat şi în străinătate... În Polonia, la Varşovia, „Kajtus, vrăjitorul” după Janusz Korczak, o coproducţie Teatrul «Luceafărul», Institutul Cărţii Cracovia şi Institutul Polonez Bucureşti, a fost invitat în Festivalul Korczak, unde s-a jucat de două ori, iar actorii au participat la discuţii cu publicul şi cu invitaţii din Festival”, a precizat Oltiţa Cîntec, directorul artistic al instituţiei.
Oltiţa Cîntec
„Rezultatele acestea sunt concretizarea talentului şi efortului unei trupe cu potenţial artistic, deschisă la noutăţi estetice, echilibrată, interesată de noile tendinţe din arta spectacolului pentru publicul tânăr şi de spectatorii cărora i se adresează. O echipă care lucrează deja la noile proiecte ale stagiunii viitoare” - Oltiţa Cîntec
„Luceafărul” străluceşte peste tot
În ţară, piesa de teatru „Pisica verde” în regia lui Bobi Pricop a fost la Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, unul dintre cele trei mai importante din Europa, alături de Avignon şi Edinburgh, Impuls Bucureşti, Festivalul de Teatru Nou Arad, Festivalul Atelier Baia Mare, unde a câştigat Premiul pentru regie, Festivalul Pledez pentru Tine(ri) Piatra Neamţ, iar la „Gulliver” Galaţi a fost jucată piesa „Playing Shakespeare”.
Dragoş Maftei şi Natalia Corban în „Pisica Verde”
În afara graniţelor ţării au mai fost susţinute reprezentaţii cu „Harap Alb” după Ion Creangă, cu sprijinul Institutului Cultural Român, într-un turneu la Nisporeni, Străşeni şi Călăraşi, în Republica Moldova. „Capra cu trei iezi” după Ion Creangă a ajuns anul acesta în zona Torino (Italia), unde „s-a jucat în opt locaţii, într-un turneu de promovare a culturii şi teatrului româneşti. Turneul a fost posibil graţie colaborării instituţiei ieşene cu reprezentanţele noastre culturale şi diplomatice din regiunea Piemonte”, adaugă Oltiţa Cîntec. Tot aceasta spune că într-o scrisoare de mulţumire, Consulul general al României la Torino, Tiberiu Mugurel Dinu, remarca faptul că „dacă cei mici au urmărit cu entuziasm şi cu guriţele căscate spectacolele minunate şi colorate, cei mari s-au emoţionat şi şi-au şters discret o lacrimă ce le curgea pe obraz. La finalul fiecărei reprezentaţii, copiii, ridicaţi de pe scaune, nu voiau să părăsească sala, impactul spectacolului asupra lor fiind neaşteptat şi profund. Au scandat replici din spectacol, s-au adunat în jurul personajelor din poveste pentru a le admira, mângâia şi vorbi cu candoarea specifică vârstei. Toţi spectatorii, cu mic, cu mare, au transmis din abundenţă felicitări şi mulţumiri artiştilor Teatrului «Luceafărul» din Iaşi şi, mai ales, li s-a cerut la unison, să se întoarcă în curând”.
Printre evenimentele marcante ale stagiunii trecute s-au numărat Festivalul de teatru şcolar „Hai la teatru!” ediţia a X-a, cu un număr record de participanţi, şi cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI). Un festival căruia Asociaţia Europeană a Festivalurilor i-a acordat titlul de Festival European. „În cifre, ediţia a VIII-a a FITPTI a însemnat opt zile de spectacole de teatru, dans, umbre, pantomimă, 30 de spectacole susţinute de peste 400 de artişti din 24 de companii teatrale din România şi din alte 12 ţări” - Oltiţa Cîntec.
Au fost, de asemenea, spectacole-lectură în premieră, ateliere de improvizaţie pentru liceeni francofoni, lansări de carte, iar printre alte titluri, a fost lansată prima antologie de piese de teatru româneşti contemporane traduse în limba germană, „Machtspiele Neue Theaterstücke aus Rumänien” (editor Irina Wolf, „Theater der Zeit Berlin”, seria Dialog). A fost prima lansare în România, după Berlin şi Viena.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau