„Presa nu moare, ci supravieţuieşte prin oamenii pregătiţi să dăruiască din experienţa lor şi celor la început de drum”
Dimensiune font:
Zilele de 8 şi 9 aprilie au însemnat, pentru studenţii de la Jurnalism, „întoarcerea capului” către presa tipărită şi conştientizarea faptului că aceasta „nu moare”. Membrii Asociaţiei Studenţilor Jurnalişti au organizat cea de-a doua ediţie a Zilelor Jurnalismului Local.
Asociaţia Studenţilor Jurnalişti (ASJ) din Iaşi a marcat weekendul trecut, în zilele de 8 şi 9 aprilie, Zilele Jurnalismului Local la Iaşi, ediţia a doua. Dacă prima zi a fost dedicată membrilor asociaţiei, care au stat de vorbă, în cadrul a două workshopuri, cu doi oameni remarcabili în presă şi în lumea bloggingului, cea de-a doua zi a primit în sala „Ferdinand” a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi oameni din presa locală şi profesori, care au povestit publicului despre avantajele şi dezavantajele mass-media în general.
„Dezbaterea de duminică a fost una dintre puţinele dăţi în care oamenii din presă au stat de vorbă cu noi, studenţii, şi ne-au explicat că acest domeniu nu este atât de inaccesibil precum pare. Am înţeles cât este de important pentru un viitor jurnalist să fie informat şi să ştie cum să îşi selecteze informaţia. Cred că experienţele împărtăşite de oamenii care lucrează în presă pot fi un exemplu, de aceea astfel de întâlniri nu pot avea decât un rol benefic”, a mărturisit Bianca Barhan, membru al departamentului de PR din cadrul ASJ, pentru cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”.
Între blog şi presă stă omenia
Ziua de sâmbătă a debutat cu întâlnirea fizică şi virtuală a doi membri ai grupului „Kooperativa 2.0” cu membrii ASJ. După ce Cristian China Birta, iniţiatorul proiectului „Kooperativa 2.0”, a susţinut un monolog „virtual” prin care le-a povestit celor prezenţi despre cum şi-a început drumul în lumea bloggingului şi despre ce câştigi cu adevărat din blog, reprezentanta Iaşului pentru organizaţia de bloggeri amintită mai sus, Andreea Ignat, a prezentat punctul de plecare în crearea unui blog, avantajele şi dezavantajele deţinerii unei astfel de platforme şi relaţia dintre bloggeri şi jurnalişti.
Andreea Ignat este blogger de 12 ani şi a început activitatea în acest domeniu când, spune ea, în România erau extrem de puţini bloggeri şi metodele de promovare a textelor scrise de ei erau reduse, aceştia trimiţându-şi unul altuia link-uri prin e-mail. În cadrul workshopului, Andreea a prezentat douăsprezece beneficii pe care i le-a adus blogul în cei doisprezece ani de activitate, dintre care şi mărturisirile a doi oameni care i-au scris că datorită textelor pe care Andreea le postează, aceştia nu s-au mai sinucis; decalogul bloggerului, care, mărturisesc cei din breaslă, ar putea fi adaptat uşor şi de către jurnalişti, şi cum poţi face bani din blogging, la toate acestea adăugându-se multă muncă şi seriozitate.
„Întâlnirea cu Andreea Ignat, blogger ieşean, m-a făcut să-mi dau seama câtă satisfacţie poate avea un om atunci când, prin scris, îi ajută pe ceilalţi. M-a convins să scriu mai multe articole pe blog şi să mă dezvolt din toate privinţele, dar mai întâi de toate, să fiu un om mai bun. Jurnalista Gina Popa a stârnit emoţii şi ne-a ajutat să înţelegem că jurnalismul merită să fie o meserie pentru o viaţă”, a precizat Adina Rotaru, membru al departamentului de Proiecte.
Cel de-al doilea workshop al zilei a fost susţinut de Gina Popa, cea care reprezintă departamentul de comunicare al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, şi care a făcut, în urmă cu un an, trecerea de la viaţa de ziarist la viaţa de PR. Gina Popa a mărturisit că deşi nu mai este implicată direct în presă, aceasta urmăreşte îndeaproape tot ce se scrie despre instituţia de cultură pe care o promovează. Recunoscând că îi este dor de momentele în care scria efectiv un text şi se documenta pentru acesta, Gina a vorbit despre experienţele care pot schimba destinul unui jurnalist şi despre activităţile pe care le susţine la Palatul Culturii.
„Ziua de sâmbătă a fost precum un maraton de poveşti cu şi despre scris. Entuziasmul s-a văzut pe chipul studenţilor, dar mai ales pe cel al invitaţilor, fiindcă timp de două zile am pus reflectoarele pe chipurile oamenilor care ne livrează în fiecare zi articole subiective sau obiective. Ne dorim să continuăm acest proiect şi poate pe parcurs ni se vor alătură şi alte persoane interesate de presa ieşeană. Am înţeles că presa nu moare, ci supravieţuieşte prin oamenii pregătiţi să dăruiască din experienţa lor şi celor la început de drum”, transmite Ionuţ Teoderaşcu, preşedintele asociaţiei.
Profesori şi jurnalişti, faţă în faţă cu studenţii
Dezbaterea de duminică, 9 aprilie, i-a avut în centrul atenţiei, drept invitaţi, pe prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel, prof. univ. dr. Alexandru Lăzescu, preşedinte al cotidianului „Ziarul de Iaşi, Robert Ferenţ, redactor-şef la ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei”, şi Alina Cojocaru, redactor-şef la revista „Zile şi nopţi”. Întâlnirea a avut ca temă „Presă pe hârtie versus Presă pe internet”, iar invitaţii şi-au exprimat opiniile în legătură cu acest subiect.
Deşi mulţi consideră că presa tipărită „moare”, reprezentanţii acesteia de la dezbaterea de duminică au ţinut să îşi arate convingerea că printul va conta întotdeauna şi nu se întrevăd motive pentru care acesta să dispară. De altfel, jurnaliştii au precizat că, deşi mulţi cititori nu sunt de acord cu presa de scandal, aceasta trebuie să existe tocmai pentru a da un plus de credibilitate unui ziar serios.
„Duminică, atunci când a avut loc dezbaterea «Presă pe hârtie vs. Presă pe internet» am întâlnit o parte dintre profesorii şi oamenii de presă din Iaşi, am dezbătut împreună asupra viitorului presei tipărite şi am realizat că presa pe hârtie nu moare, atât cât şi-ar dori cei din media online să se întâmple. Am primit sfaturi, am fost încurajaţi să continuăm şi să muncim pentru a fi corecţi în meseria de jurnalist şi am reţinut o vorbă «Doar dacă vrei, reuşeşti!». Au fost două zile în care am primit sfaturi utile şi am cunoscut oameni dornici să împărtăşească din experienţele lor”, precizează Adina Rotaru.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau