„Produse domestice” aduce pe scenă o poveste de viaţă reală
Dimensiune font:
Prezentat în cadrul Festivalului Dramaturgiei Româneşti Timişoara, One World Romania şi Explore Dance Festival, spectacolul regizat de Ioana Păun ajunge pe 16 octombrie, la Iaşi.
Pornind de la o poveste reală, „Produse domestice” spectacolul aduce în lunima reflectoarelor o temă socială: „România e cunoscută ca exportator al muncii domestice, însă şi aici, cei care deţin puterea aleg să-şi angajeze ajutoare exotice pentru imagine şi capital social. «Produse Domestice» porneşte de la experienţele femeilor imigrante pentru a dezvălui implicaţiile muncii domestice plătite şi neplătite. Produse Domestice vorbeşte despre adevăratul preţ al muncii domestice. Produse Domestice instigă împotriva sexualizării muncii domestice”, punctează realizatorii spectacolului.
Precum multe alte filipineze, Joy vine să lucreze în România ca bonă pentru cei doi copii ai unei familii bogate. Totul merge bine până când, într-o zi, tatăl familiei începe să o hărţuiască. Când Joy se plânge angajatoarei, în loc să îşi confrunte soţul, aceasta îi face o propunere ciudată. Curând Joy îşi va da seama că a intrat într-o capcană domestică. Treptat, ea devine sclava familiei. Adevărata Joy trăieşte în Bucureşti, România şi alături de alte filipineze a luat parte la investigaţia pentru acest spectacol.
„Precum Joy, sute de filipinezi din România luptă cu un sistem care nu recunoaşte munca domestică. Şi deşi plătesc taxe, aceştia nu beneficiază de protecţia statului român. Dar cum rămâne cu munca domestică în familiile obişnuite? În familiile care nu îşi pot permite să angajeze un lucrător imigrant?”, sunt întrebările la care caută răspuns echipa implicată în acest proiect.
Din distribuţie fac parte Ioana Flora şi Smaranda Nicolau. Textul este semnat Xandra Popescu; regia: Ioana Păun; investigaţia: Laura Ştefănuţ; muzica: Cătălin Rulea; mişcarea: Carmen Coţofană; voce: Diana Miron.
Spectacolul este programat pe 16 octombrie, de la ora 19.30, la Teatrul Naţional Iaşi, Sala „Uzina cu Teatru”. Preţul unui bilet este de 24 lei.
În cadrul Circuitului vor avea loc ateliere de teatru de investigație pentru jurnaliști/ artiști/ activiști, precum și training-uri pentru persoane care lucrează în servicii domestice. Primul atelier va fi pe data de 17 Octombrie la Teatrul Fix din Iaşi.
Următoarele întâlniri cu publicul vor avea loc în luna noiembrie, la Teatrul German de Stat Timişoara, Teatrul Național Craiova, Teatrul Studio Sfântu Gheorghe, Temps D'Images Cluj-Napoca, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative - SNSPA Bucureşti.
Proiectul este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi susţinut de: Teatrul Naţional din Iaşi, Teatrul Naţional din Craiova, Fabrica de Pensule, Teatrul German de Stat din Timişoara, Comunitatea Filipineză din România, Societatea Academică din România. Gina POPA
Regizoarea Ioana Păun (n. 1984) abordează subiecte legate de comportamentele turbo-capitalismului. „All workers go to heaven” (Theatre Royal Stratford East, Londra 2012), „Economia Disperării” (Muzeul Mexican din Chicago 2013), „Indicele de Indignare” (MNAC 2013) confruntă distopiile contemporane, imaginând situaţii posibile în care participanţii ajung să negocieze sisteme de coexistenţă. A fost invitată în Palestina (Ashtar Theatre) şi Austria (Kunstraum) unde a realizat lucrări pe subiecte legate de etică şi putere. Ioana lucrează din 2012 la o platformă de vizibilitate a „industriei afecţiunii”, cercetările sale culminând cu „Produse domestice”.
Imagine: Ynia - foto George Popescu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau