„Puneţi-vă centurile de rezistenţă maximă pentru starea de râs”!
Dimensiune font:
Pe acest fundal provocator, asigurat de „ArtOrchestra” Teatrului Naţional Bucureşti, se va încheia, în această seară, cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr – FITPT Iaşi.
A fost o săptămână plină la Teatrul „Luceafărul”, cu spectacole unul şi unul, cu actori cunoscuţi sau descoperiţi cu această ocazie de publicul ieşean de toate vârstele. Dimineţile au fost rezervate copiilor, care au avut ocazia să se regăsească în spectacole atât din România, cât şi din Germania, Olanda sau Marea Britanie. Astăzi sunt invitaţi la spectacole nonverbale, cu păpuşi fabuloase din Portugalia, dar şi cu actori din Croaţia.
Serile au fost prilej de distracţie pentru publicul adult, date fiind întâlnirile memorabile cu Florin Piersic Jr., Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu, Ioana Calotă („Vestul singuratic”, Teatrul „Nottara” Bucureşti), Dana Voicu, Elena Popa, Valentina Zaharia, Silvana Negruțiu, Ana Turos („Ibsen Incorporated”, Teatrul Comedie, ARPAS Bucureşti), Nora Covali, Ingrid Robu, Cezar Antal („Vicleniile lui Scapino”, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ) etc. Florin Piersic Jr. a fost prezent la Iaşi în dublă calitate de actor şi scriitor, recentul său volum „Opere Cumplite”, volumul II, fiind lansat în cadrul FITPTI, şi prezentat de teatrologul Oltiţa Cîntec, directorul artistic al festivalului.
Astăzi, un regal în arta păpuşăriei va fi dăruit spectatorilor de trupa SAS Marionetas Portugalia: „Etc.”, programat de la orele 9.30 şi 11.30, la sala mică a Teatrului „Luceafărul”. Absenţa barierelor lingvistice, dar şi frumuseţea acestui spectacol ce aduce în lumina reflectoarelor povestioare din viaţa de zi, au făcut ca spectacolul să călătorească în foarte multe festivaluri internaţionale din întreaga lume, ajungând acum şi la Iaşi. José Gil, Natacha Costa Pereira, Sofia Olivença Vinagre sunt creatorii acestui spectacol în care personajele sunt realizate din burete sculptat.
De la ora 11.00, la sala mare, Teatrul „Scena Gorica” din Croaţia joacă „Poveste nespusă”, cu Aleksandra Naumov şi Damir Klemenić. O istorisire despre fiecare dintre noi, despre lucrurile care nu au nevoie să fie spuse pentru a fi înţelese: „E o poveste despre ce înseamnă să te maturizezi, prezentată de un băieţel şi o fetiţă, în joaca lor, fără prea multe jucării, dar cu multă imaginaţie. Spectacolul este pentru copii şi adulţi, pentru că în viaţă, indiferent la ce vârstă, descoperim lucruri ratate în copilărie. Asta se petrece cu personajul nostru principal, întrucât a fost suficient de curajoasă să se încumete în aventura care i se propune. Ia cu ea papucii, o oglinjoară şi un pumnal, iar cu aceste obiecte se luptă cu dragonul din viaţa de zi cu zi”, punctează regizorul Radovan Ruždjak.
„ActOrchestra” intră în scenă de la ora 19.00, la sala mare. Producţia Teatrului Naţional Bucureşti nu este nici concert, nici teatru muzical, nici improvizaţie muzicală, nici exerciţiu de actorie: „Este doar un joc la care se râde... serios, cu trei actori şi încă 20 de parteneri... sau instrumente muzicale. O poveste plină de umor, cu trei personaje pornite pe (mereu) imprevizibilul drum al supremaţiei pe scenă. Un concert împachetat într-o poveste veselă, sonoră, ritmată. Sunteţi pregătiţi pentru un maraton muzical şi teatral de o oră, unde se trece cu viteza luminii de la Mozart la rock şi la chansonete? Puneţi-vă centurile de rezistenţă maximă pentru starea de râs!”, este provocarea lansată de creatorii acestui spectacol.
În distribuţie îi veţi regăsi pe Florin Calbajos, Petre Ancuţa, Emilian Mârnea. Regia este semnată de Horia Suru, costumele de Alina Herescu. Spectacolul de muzică şi pantomimă pentru tineret durează o oră şi 10 minute.
Gina POPA
Despre cei mai frumoşi ani ai vieţii şi alte poveşti la Festivalul de la Teatrul „Luceafărul”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau