„Republica Moldova: un stat în căutarea naţiunii”
Dimensiune font:
Mâine seară, de la ora 18.00, Junimea-Scriptor invită publicul la o întâlnire specială. Sala „B. P. Hasdeu” va găzdui lansarea volumului semnat de Matei Cazacu şi Nicolas Trifon, francezi de origine română. Cartea oferă cititorilor mai curând „piste de reflecţie, decât certitudini liniştitoare”.
Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi (BCU) găzduieşte vineri, 5 mai, de la ora 18.00, o ediţie specială a Clubului de lectură şi promovare Junimea-Scriptor. Întâlnirea va avea loc în sala „B. P. Hasdeu”, unde va fi lansat volumul „Republica Moldova: un stat în căutarea naţiunii”, semnat de Matei Cazacu şi Nicolas Trifon, a cărui traducere din franceză a fost realizată de Adrian Ciubotaru. La lansarea cărţii vor participa, alături de cei doi autori ai cărţii, şi Gheorghe Erizanu, Simona Modreanu şi Lucian Vasiliu.
„Situaţia critică, din toate punctele de vedere, în care se află Republica Moldova în aceşti ultimi ani este de o complexitate la fel de deconcertantă precum complexitatea istoriei care i-a dat naştere. Singurul lucru pe care îl putem spune este că locuitorii săi nu reuşesc să găsească răspunsuri mulţumitoare la numeroasele întrebări suscitate de independenţa republicii lor atât de mici şi de divizate, situate, pe deasupra, la hotarele unui imperiu atât de insidios precum URSS, acum pe cale de a se recompune. În rândurile ce urmează vom căuta deci mai curând să identificăm toate aceste întrebări şi să furnizăm, în măsura posibilităţilor, piste de reflecţie, decât să oferim certitudini liniştitoare”, scrie Nicolas Trifon despre volumul sus-menţionat.
Despre autorii cărţii
Matei Cazacu este istoric francez de origine română şi este licenţiat al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti (1969), doctor în istorie şi civilizaţia bizantină şi postbizantină al Universităţii Paris I Sorbonne Panthéon (1979), iar pe lângă acestea, este cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din Bucureşti, apoi la CNRS, Paris, conferenţiar la Sorbona şi la INALCO. Semnează a peste o sută de studii ştiinţifice şi printre cele mai recente volume se numără „Basarabia, pământ românesc disputat între Est şi Vest”, 2 vol., „Minuni, vedenii şi vise premonitorii în trecutul românesc”, „România interbelică”, „Dracula”.
Matei Cazacu (foto Suplimentul de Cultură)
Nicolas Trifon (foto filme-carti.ro)
Nicolas Trifon, francez de origine română, român de origine aromână, trăieşte şi lucrează la Paris. Este doctor în lingvistică (École des Hautes Études en Sciences sociales, 1983), iar în anii '80 a publicat în Franţa „Marx à l’Est” (1984) şi are numeroase contribuţii critice în reviste şi volume colective despre URSS şi ţările de est. Autor, împreună cu Matei Cazacu, a două cărţi despre Republica Moldova (La Moldavie ex-soviétique: histoire et enjeux actuels, 1993, şi Un Etat en quête de nation. La République de Moldavie, 2010, 2016), a intervenit în ultimii ani în diverse publicaţii periodice de specialitate pe această temă: Grande Europe (la Documentation française), Diplomatie, Géoéconomie (Institut Choiseul). Lingvistul are încă trei volume publicate: „Aromânii: pretutindeni, nicăieri”, „Unde e Aromânia” şi „Aromânii în colimatorul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni”.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau