A sărit în aer butoiul cu pulbere de la Teatrul Naţional Iaşi GALERIE FOTO

default

Dimensiune font:

| 12-03-2015 05:46

  Nouă dintre cei mai cunoscuţi actori ieşeni au făcut publice nemulţumirile pe care le-au sesizat şi într-un memoriu trimis la Ministerul Culturii. Ei invocă o stare conflictuală între artişti şi conducerea Teatrului.

 Ieri a fost forfotă mare la Naţionalul ieşean. Nemulţumirile actorilor au depăşit limita suportabilului, iar o parte dintre ei dintre ei le-au făcut publice, în cadrul unei conferinţe de presă, după ce în prealabil le-au trimis, sub forma unui memoriu, la Ministerul Culturii. „Nemulţumirile noastre sunt de mai multe feluri, şi din cauza repertoriului, care câteodată cuprinde texte de proastă calitate, şi din cauza unor regizori invitaţi, unii dintre ei chiar nu ar avea ce să căute într-un Teatru Naţional. Din cauza asta calitatea actului artistic scade, dar tot timpul actorii sunt de vină”, spune Constantin Puşcaşu.


Din trupa Teatrului Naţional Iaşi fac parte 33 de actori. Doar nouă dintre ei au participat ieri la întâlnirea cu presa, deşi au fost mai mulţi cei care au semnat memoriul. Sunt actori cunoscuţi publicului, actori care joacă în numeroase spectacole; unii dintre ei au proiecte independente; unii dintre ei sunt cunoscuţi şi de la radio, televiziune, din producţii cinematografice. Cu toţii argumentează însă că sunt umiliţi de lipsa de comunicare, de promovare, de vizibilitate. „Conducerea Teatrului nu consideră că trebuie să mergem la festivaluri din străinătate. Sunt o mulţime de festivaluri în Europa, la care noi nici nu ne înscriem. Festivalul de la Sibiu, cotat ca fiind al treilea din Europa, are o bursă de spectacole la care noi nici măcar nu ne înscriem. Noi rămânem aici ca într-o cuşcă. Putem accesa fonduri europene, dar noi nu participăm niciodată la astfel de proiecte”, detaliază Antonella Cornici.

Una dintre principalele nemulţumiri invocate este aceea că sunt puse în scenă multe spectacole cu devize mari, cu decoruri monumentale, care se joacă de câteva ori şi apoi sunt scoase din repertoriu. „Iaşii în Carnaval”, „Domnul Swedenborg vrea să viseze” (premiat la Festivalul de Teatru de la Oradea) sau „Golem” sunt doar câteva dintre exemple.

„Am ajuns să-mi fie ruşine să spun că sunt actor la Teatrul Naţional Iaşi”!
Aflat în plină campanie de promovare a filmului „Aferim!”, care a avut câteva proiecţii de gală în ţară, înainte de intrarea oficială în cinematografele din România (pe 13 martie), Teodor Corban şi-a vărsat năduful pe scena de acasă: „Nu suntem prezenţi în festivaluri, nu suntem promovaţi, nu suntem vizibili. Merg prin ţară şi mă mai întreabă câte unul unde sunt actor: la Teatrul Naţional din Iaşi. Şi oamenii mă privesc aşa, cu milă. Am ajuns să-mi fie ruşine să spun că sunt actor la Teatrul Naţional Iaşi. Evit, le spun că sunt liber profesionist. Nu ne mai simţim artişti, suntem trataţi ca nişte sclavi pe moşia lor. Suportăm de foarte mulţi ani şi tot de frică n-am reuşit să ne adunăm”.

S-a vorbit despre frică, ieri, la Teatrul Naţional din Iaşi!

  • „Curajul este puterea de a-ţi controla frica, însă oricât ai controla-o, frica rămâne. Deşi joc în multe spectacole, mă tem de represalii, mai ales că eu sunt unul dintre cei care are contract pe perioadă determinată” - Doru Aftanasiu
  • „S-a vehiculat ideea că acest grup este manipulat. Nu suntem manipulaţi de nimeni, nu ne dorim pe cineva anume director. Ne dorim să fim trataţi corect şi să ne facem meseria. Suntem intimidaţi şi uneori ne facem meseria sub imperiul fricii” - Anne Marie Chertic
  • „Ni s-a sugerat să nu facem tevatură, să ne spălăm rufele în familie. Dar noi nu am fost o familie! Au fost trei membri ai familiei, restul am fost aşa, nişte slugi prin casă” - Constantin Puşcaşu

Directorul general al TNI: „Eu nu ştiu ce scrie în acel memoriu”
După această conferinţă de presă, Cristian Hadji-Culea, directorul general al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, a răspuns câtorva întrebări adresate de ziarişti: „Eu nu ştiu ce scrie în acel memoriu, în măsura în care sunt lucruri născute din interesul pentru buna activitate a Teatrului, chiar dacă e un conflict... Conflictele sunt neplăcute uneori, dar utile foarte des. E cam tot ceea ce ştiu în momentul acesta. Şi sper ca lucrurile să meargă bine în Teatru, indiferent de concluziile care se vor trage după acest conflict”.


În contextul acestui protest, s-a vehiculat ideea că directorul adjunct artistic al Teatrului, actorul Adi Carauleanu, şi-a dat demisia: „Este impropriu spus că mi-am dat demisia. Acum o lună, am făcut o cerere prin care am solicitat transformarea postului de director artistic, în post de actor. Există o lege din 2011, în baza căreia postul de actor s-a transformat în post de director artistic. Vreau să mă întorc la statutul de actor, dar nu pot, pentru că nu mai sunt posturi”, a spus Adi Carauleanu.

Printre sesizările actorilor se află şi una mai puţin obişnuită, care se referă la „prezenţa în stare de ebrietate la serviciu a contabilei-şefe, care are opinii artistice la repetiţii”. „Cine a spus aşa ceva? Nu-mi vine să cred! M-aţi blocat! Asta este o jignire la adresa acestei instituţii. Sunt de 29 de ani în teatrul ăsta, dar nu am auzit vreodată aşa ceva”, a spus Luminiţa Condurache.
***
„Nu avem vizibilitate, dovadă că dumneavoastră, cei aflaţi aici nu ştiţi cum ne cheamă”, a concluzionat Antonella Cornici.

În imagine, de la stânga la dreapta: Anne Marie Chertic, Dumitru Năstruşnicu, Cosmin Maxim, Constantin Puşcaşu, Antonella Cornici, Teodor Corban, Doru Aftanasiu, Irina Răduţu Codreanu, Catinca Tudose

Într-adevăr, actorii au fost întrebaţi la final cum se numesc – colegii de la televiziune au nevoie de astfel de înregistrări pentru montaj -, iar Teodor Corban a spus simplu: „Vasile Alecsandri”. Semn că dacă actorii nu şi-au pierdut simţul umorului, mai există o şansă pentru Teatrul Naţional Iaşi! Momentul de ieri a echivalat însă cu o... revoluţie la Teatru şi o schimbare majoră este iminentă.
Gina POPA

Lipsa oricărei reacţii privind demolarea Sălii „Teatru Cub”
O altă nemulţumire este absenţa oricărei atitudini a directorului Cristian Hadji-Culea privind ideea avansată de reprezentanţii Primăriei Iaşi de a demola Sala „Teatru Cub”. Contestatarii Cubului sunt numeroşi, însă, cu mici excepţii, sunt cei care nu au văzut niciodată un spectacol de teatru în această sală... inestetică la exterior, însă extrem de generoasă din punct de vedere al dotărilor tehnice. „Nu poate fi ignorat faptul că sala aceea este preferată de regizori de elită. Este o sală adecvată pentru proiecte teatrale moderne. Nimeni nu contestă calităţile Sălii Mari a Teatrului Naţional Iaşi, dar nu toate spectacolele pot fi jucate în acelaşi spaţiu. De asemenea, nimeni nu le poate reproşa celor de la Primărie că nu vin la teatru. Poate nu le place teatrul! Dar e greu să asociezi ideea de Capitală Culturală Europeană cu aceea de oraş în care se demolează o clădire de teatru funcţională”, a spus Doru Aftanasiu, care joacă aici în cel mai nou spectacol al Naţionalului, „Variaţiuni pe modelul lui Kraepelin”, în regia lui Alexandru Dabija.

Sala Mare a Teatrului din Iaşi este împărţită între Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” şi Opera Naţională Română Iaşi, ceea ce înseamnă că fiecare dintre instituţii poate programa spectacole aici, în medie, 15 zile pe lună. Astfel, orice alternativă la acest spaţiu de joc este binevenită.

Citiţi şi:

Cum să dai un Cub de lemn la fier vechi

A mai murit un festival la Teatrul Naţional Iaşi

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei