„Seniorii Teatrului”: La mulţi ani, Constantin Popa!
Dimensiune font:
O nouă întâlnire de colecţie, în cadrul proiectului „Seniorii Teatrului”, iniţiat de Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, îl are în centrul atenţiei pe Constantin Popa.
Evenimentul care marchează aniversarea celor 80 de ani ai reputatului actor, dramaturg, poet şi profesor al Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi, va avea loc astăzi, de la ora 11.00, în Sala „Eduard Caudella” a Universităţii de Arte „George Enescu” - Casa Balş, din Str. Cuza Vodă 29. Printre invitaţi îi veţi regăsi pe actorii Petru Ciubotaru, Emil Coşeru, Ovidiu Lazăr, scriitorii Cassian Maria Spiridon, Ioan Holban, Horia Zilieru, profesori de la Universitatea de Arte - Aurelia Simion, Viorel Munteanu, critici de teatru - Sorina Bălănescu, Ştefan Oprea, Constantin Paiu etc.
Născut în comuna Cozia (judeţul Iaşi), pe 10 martie 1936, Constantin Popa a absolvit Şcoala Medie Tehnică Sanitară Iaşi, în 1954, apoi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti (1962). A urmat cursurile Facultăţii de Filosofie, la Universitatea „Al.I. Cuza” Iaşi (1974), iar din 2004 este Doctor în ştiinţe umaniste, teza sa „Teatrul absurdului între revelaţie filosofică şi necesitate estetică” fiind publicată în 2005, la Editura „Junimea” Iaşi.
A urcat pe scenă în 1962, la Teatrul „G. Bacovia” Bacău, iar în perioada 1963 – 1965 a jucat la Teatrul de Stat Reşiţa. Este Societar de onoare al Teatrului Naţional din Iaşi, pe scena căruia a jucat în perioada 1965 – 2000. Are în palmares numeroase distincţii şi premii, este membru al UNITER şi al Uniunii Scriitorilor din România. În cadrul programelor de cercetare ştiinţifică, a publicat studii precum: „Arta actorului şi rigoarea matematică”, „Principii de psiho-pedagogie, aplicate la arta actorului”, „Metode şi scopuri în arta improvizaţiei” etc.
A publicat volume de poezie („Cuvinte învinse”, 1978; „Împăcarea cu Faust”, 1986; „Şcoala de îngeri”, 1991;„Sertarul cu emoţii” - 2006 etc.), dramaturgie („Hora întreruptă”, 1975; „Maşina de vânt”, 1996). Dintre piesele sale de teatru montate pe scena Naţionalului ieşean, amintim: „Maşina de vânt”, 1999, „Gheorghe Popescu”, 2007. Despre cel mai recent volum de poezie semnat de Constantin Popa, „Dumnezeu tradus în limba clopotului”, criticul Ioan Holban scria în rubrica „Despre cultură, cu dragoste”, din cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” (5 martie 2016): „ În miezul unei constelaţii simbolice, unde tutelare sunt semnele clopotului, luminii şi pietrei, îşi de-scrie viaţa şi poezia Constantin Popa în cea mai recentă carte a sa. (...) Structura de adâncime a poemelor se adună în jurul temei marginalităţii: e suficient să ştergem virgulele care încadrează sintagma în cele din urmă din chiar primul text al cărţii pentru a descoperi ce ascunde poetul într-o aparent uzuală, uzată, banală formulare”...
„A fi, în cele din urmă,/ înseamnă a sta/ la marginea unui drum/ şi să vezi cum îţi trece/ timpul/ cu tine cu tot:/ înseamnă să vezi cum se măreşte/ şi se destramă/ hărăzitul ghem de scumpă/ aţă,/ şi nici nu bagi de seamă/ că toată încâlcitura asta/ e chiar propria ta viaţă” - Constantin Popa, „În cele din urmă”
Evenimentul „Seniorii Teatrului” se înscrie în seria manifestărilor dedicate aniversărilor Naţionalului ieşean: 200 de ani de la prima reprezentaţie a unei piese de teatru în limba română, 175 de stagiuni,140 de ani de la înfiinţarea primului teatru evreiesc din lume şi 120 de ani de la inaugurarea clădirii.
Gina POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau