„Shakespeariada” marchează Ziua Internaţională a Cărţii
Dimensiune font:
Încă din anul 1995, Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor se sărbătoreşte pe 23 aprilie, la iniţiativa UNESCO. Ziua nu a fost aleasă întâmplător, ci coincide cu data morţii, în aceeaşi zi şi acelaşi an (23 aprilie 1616), a doi titani ai literaturii universale: William Shakespeare şi Miguel de Cervantes.
Adaptări după scrierile lui William Shakespeare s-au jucat într-un spectacol-colaj, ieri, la Sala de lectură a Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi” Iaşi, care în parteneriat cu şcoala de Teatru ProfessArt Iaşi au dezvoltat acest spectacol cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii şi Dreptului de Autor şi a Zilei Bibliotecarului din România, marcate anual pe 23 aprilie.
Anul acesta se împlinesc 400 de ani de la moartea dramaturgului englez William Shakespeare şi 452 de ani de la naşterea acestuia (n. 23 aprilie 1564 - d. 23 aprilie 1616).
„Shakespeariada, un omagiu adus Poetului din Avon, este un spectacol clasic de actorie, un spectacol care se doreşte a fi o galerie de personaje shakespeariene surprinse în manifestare, portrete în mişcare, creionate cu multă veridicitate de tineri şi talentaţi actori”, au declarat organizatorii evenimentului.
Din distribuţie fac parte Alexandra Diaconiţa, Cristiana Antăluţ, Samia Saleh, Alexandra Fotea, Cristiana Aioanei, Lorena Pleşu, Andrei Dominte, Dragoş Toma. Regia şi costumele poartă semnătura actriţei Luiza Cupceac.
Premii pentru bibliotecarii din judeţ
Nu există loc fără cărţi şi nu există cărţi fără biblioteci şi bibliotecari, aşa că începând cu anul 2005, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 2005, în România se sărbătoreşte, tot pe 23 aprilie, şi Ziua Bibliotecarului.
„Ziua Bibliotecarului la Iaşi, organizată în Săptămâna Shakespeare, pentru a şasea ediţie consecutiv, este un prilej de a recompensa eforturile pe care le fac bibliotecile din judeţ şi de a înţelege provocările legate de modernizare şi adaptare la nou prin care trec acestea an de an”, a precizat Magdalena Lupu, iniţiatoarea proiectului. Nominalizările pentru cele trei categorii au fost: Premiul pentru „Biblioteca publică a anului 2015” (2.000 lei): Biblioteca Publică Hârlău, Biblioteca Publică Şipote şi Biblioteca Publică „Universul cunoaşterii” Târgu-Frumos; Premiul pentru „Cel mai bun bibliotecar public al anului 2015” (1.500 lei): Constantin Anton (Biblioteca Publică Mogoşeşti), Dorin Cozan (Biblioteca Publică Cotnari) şi Cerasela Pascal (Biblioteca Publică Erbiceni). Diploma de recunoştinţă pentru întreaga activitate şi premiul în valoare de 1.000 lei au fost acordate Vioricăi Ciubotaru, fost bibliotecar la Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi”.
Câştigătorii sunt Biblioteca Publică Şipote (Premiul pentru „Biblioteca publică a anului 2015” - 2.000 lei) şi Dorin Cozan de la Biblioteca Publică Cotnari (Premiul pentru „Cel mai bun bibliotecar public al anului 2015” - 1.500 lei)
Cu aceeaşi ocazie a fost lansat proiectul „Iaşi – capitală mondială a cărţii – 2018”, în cadrul competiţiei UNESCO – World Book Capital, în prezenţa directorului Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi”, Dan-Nicolae Doboş şi a directorului Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, Bogdan-Petru Maleon.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau