„Spaţiu atemporal”, în expoziţie la Palatul Culturii
Dimensiune font:
Astăzi, de la ora 17.00, Muzeul de Artă din cadrul Palatului Culturii va găzdui vernisajul expoziţiei personale de pictură „Spaţiu atemporal”. Lucrările sunt semnate de artistul Tudor Zbârnea.
Uniunea Artiştilor Plastici din Republica Moldova îl aduce în atenţia iubitorilor de artă din Iaşi pe artistul Tudor Zbârnea, ce va expune la Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi lucrări reunite sub genericul „Spaţiu atemporal”, expoziţie personală deschisă în perioada 4 - 30 aprilie. Vernisajul expoziţiei va avea loc astăzi, începând cu ora 17.00, în spaţiul Muzeului de Artă de la Palatul Culturii, unde criticul de artă Maria Bilaşevschi va prezenta lucrările artistului din Republica Moldova.
„Tudor Zbârnea practică o pictură (dublată de o ideatică plastică) sensibil înrudită cu sugestiile de fugă spaţială, de dispersie temporală care caracterizează arta orientului antic, dar şi curentele artistice de avangardă de la mijlocul secolului trecut. Aceste picturi sunt marcate de o absorbţie tematică necontaminată, o translare a arhetipalului în modern, a «lucrurilor comune» în unicitatea mesajului artistic de început de secol XXI”, declară organizatorii.
Peste 300 de expoziţii
Tudor Zbârnea desfăşoară o bogată activitate în domeniul picturii, a participat la peste 300 de expoziţii reprezentative de artă contemporană, naţionale şi internaţionale, şi a organizat 32 de expoziţii personale în diverse muzee şi galerii de artă, atât în Moldova şi România, cât şi în alte ţări.
Artistul a absolvit Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chişinău, şi a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design – Secţia pictură, clasa profesorului Corneliu Ionescu. Artistul este membru al Academiei Naţionale de Arte a Ucrainei, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova şi al Uniunii Artiştilor Plastici din România, şi membru al Asociaţiei Internaţionale a Artiştilor Plastici Profesionişti din cadrul UNESCO, Paris. Din 2001 este rezident al Cité Internationale des Arts din Paris.
Pe parcursul carierei în lumea plasticii, artistul reprezintă Republica Moldova în străinătate în cadrul multiplelor Simpozioane şi Saloane Internaţionale de Artă, unde se distinge printr-un puternic discurs pictural individual, expunând în Belgia, Belarus, Cehia, Cipru, China, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Italia, Lituania, Olanda, Rusia, Slovacia, Turcia şi Ucraina.
Creaţia artistului este apreciată în presă şi literatura de specialitate de prestigioşi critici şi istorici de artă din ţară şi străinătate, precum Constantin Ciobanu, Tudor Stăvilă, Tudor Braga, Ludmila Toma, din Moldova; Dan Grigorescu, Aurel Chiriac, Adrian Silvan Ionescu, Negoiţă Lăptoiu, Marin Gherasim, Tudor Octavian, Pavel Șuşară, Valentin Ciucă, Gheorghe Macarie, Iolanta Malomen, din România; Barîs Krapak, Victor Kovalev, din Belarus; Alberto Bolzonella din Italia, numele lui fiind inclus în diverse dicţionare şi enciclopedii de artă.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau