„Tu, ştii tu, cum ţipă un corb?”
Dimensiune font:
Luni, 8 mai, de la ora 18.00, Muzeul Municipal va găzdui vernisajul expoziţiei de imagini şi poezie a scriitoarei Selma Meerbaum-Eisinger. Expoziţia „Tu, ştii tu, cum ţipă un corb?”, organizată de Centrul Cultural German, poate fi vizitată până pe 31 mai.
Centrul Cultural German invită publicul dornic să afle amănunte despre viaţa din ghetoul evreiesc din Cernăuţi, a scriitoarei Selma Meerbaum-Eisinger (1924- 1942), la vernisajul expoziţiei „Tu, ştii tu, cum ţipă un corb?”, găzduit luni, 8 mai, de la ora 18.00, de Muzeul Municipal (str. Zmeu nr. 3). Evenimentul îl va avea ca invitat special pe curatorul expoziţiei Helmut Braun.
„Expoziţia cuprinde 60 de panouri cu texte şi imagini care evocă părţi din istoria Cernăuţiului şi din viaţa Selmei Meerbaum: traiul în ghetoul evreiesc din Cernăuţi, deportarea în Transnistria, ultimele clipe petrecute în lagărul de concentrare. De asemenea, expoziţia ne face cunoscută şi o parte din poeziile ei, prima dintre ele scriind-o la vârsta de 15 ani, intitulată «Gilu», în ebraică «Bucură-te». Deşi s-a stins din viaţă destul de timpuriu, la numai 18 ani, a lăsat în urma sa 57 de poezii în albumul intitulat «Blütenlese», care a fost păstrat cu grijă şi publicat mulţi ani mai târziu, într- o ediţie privată (1976) de Hersch Segal, dirigintele şi profesorul de matematică al Selmei Meerbaum. Fără el, Selma Meerbaum ar fi fost probabil astăzi o figură necunoscută şi demult uitată”, declară Mădălina Spinaru, referent cultural al Centrului Cultural German, pentru ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei”.
O expoziţie concepută acum patru ani
Expoziţia a fost concepută în primăvara anului 2013 de curatorul Helmut Braun şi realizată cu ajutorul tipografului Ralf Liebe. Aceasta aparţine Centrului pentru Artă Interzisă din Solingen şi Fundaţiei Rose Ausländer din Köln, iar la Iaşi poate fi vizitată gratuit, până pe 31 mai, prin susţinerea autorităţilor locale, în cadrul FIE. Expoziţia prezintă atât viaţa şi opera tinerei Selma Meerbaum-Eisinger, o poetă evreică, verişoara lui Paul Celan, precum şi lumea multiculturală literară din Cernăuţii anilor '30. De altfel, expoziţia oferă şi informaţii despre holocaustul din Transnistria şi despre viaţa şi moartea din lagărul de concentrare Mihailovca, locul unde Selma şi-a petrecut ultimele clipe din viaţă. „O tânără femeie nu şi-a putut trăi marea iubire. A trebuit să moară pentru că era evreică. 57 de poezii o fac nemuritoare”, spun organizatorii.
Expoziţia poate fi vizitată până la sfârşitul lunii, de marţi până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau