„Ultima ţigară a lui Fondane” se consumă la SFR
Dimensiune font:
* seara de lectură publică este unul din evenimentele din cadrul Festivalului Serile Filmului Românesc care se va desfăşura astăzi, începând cu ora 19.00, la Cărtureşti Palas
„Ultima ţigară a lui Fondane” nu se fumează la SFR, ci se citeşte! În cadrul „Serilor Filmului Românesc”, ediţia a VII-a, organizatorii aduc cărţile şi autorii români contemporani mai aproape de public. Scriitorul Cătălin Mihuleac va citi, în avanpremieră, din „Ultima ţigară a lui Fondane”, romanul care va fi lansat în curând la Editura Cartea Românească. Evenimentul va avea loc la Cărtureşti Palas, de la ora 19.00.
Cartea se îmbină cu filmul
Lectura publică face parte din evenimentele dedicate Memoriei Evreilor din România. Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la Pogromul de la Iaşi, iar România deţine în acest an Preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului.
Din cadrul evenimentelor cu acest specific mai fac parte şi producţiile: „Aliyah DaDa”, în regia Oanei Giurgiu, „Evrei de vânzare”, în regia lui Radu Gabrea. Evenimentele sunt susţinute şi promovate de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic.
„Ultima ţigară a lui Fondane este un pachet care conţine 13 microromane narcotice cu miez evreiesc. Savuroase, surprinzătoare în balansul lor continuu de la tristeţe la veselie, de la moarte la viaţă, de la resemnare la speranţă, ele îmbină într-un dozaj misterios ficţiunea cu realitatea istorică. Aceste scrieri trebuie inhalate împreună cu «America de peste pogrom», romanul best-seller inspirat din istoria terifiantă şi deseori minimalizată a evreilor din România, pentru a căpăta o imagine mai fidelă a Holocaustului pe meleagurile noastre”, spune Cătălin Mihuleac, autorul cărţilor menţionate mai sus.
Romanul „America de peste pogrom” se desfăşoară pe două planuri paralele, pe când „Ultima ţigară a lui Fondane” surprinde o multitudine de planuri şi situaţii, învăluite metaforic în fumul imprevizibil al ultimei ţigări fumate de Fondane, înainte de execuţia sa de la Auschwitz.
Ultimele evenimente din cadrul SFR
Festivalul Serile Filmului Românesc încheie cea de-a VII-a ediţie cu evenimente multiple, pline de poveste şi de meditaţie. Astfel, penultima zi a festivalului începe cu proiecţia filmului „Maria Mirabela”, la Teatrul Luceafărul, ora 12.00, şi continuă cu: film-documentar, „Război pe calea undelor”, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, ora 12.00, documentar, „Horea Paştina – Starea lucrurilor”, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, ora 14.30, film, „03. Bypass”, la Casa de Cultură a Studenţilor, ora 16.00, prezentarea Festivalului Internaţional de Psihanaliză, la Galeriile „Pod-Pogor”, ora 16.30, lansare de carte, „Mircea Diaconu – Şugubina, Scaunul de pânză al actorului, La noi când vine iarna”, la Sala B. P. Hasdeu, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, ora 17.00, film de pe VHS, „Dantela”, la Galeriile „Pod-Pogor”, ora 17.00, concert „Puzzle Suprarealist”, la Grădiniţa şi Şcoala primară Atelier, ora 18.00, film, „Comoara”, la Grădina Palas, ora 21.00. Seara se va încheia cu evenimentul dedicat muzicii de film - „Cineacordeon – Muzică de film”, la Underground Pub, ora 22.00.
Organizatorii anunţă că în cazul unei schimbări în ceea ce priveşte vremea (ploaie, vânt), proiecţiile programate pentru Grădina Palas vor avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor. Detalii pe www.festivalsfr.ro.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau