„Un pedagog de şcoală nouă” se joacă la Luceafărul
Dimensiune font:
Copiilor li se pregăteşte o surpriză pentru ziua lor, la Teatrul „Luceafărul”. Mâine, 1 iunie, de la ora 18.30, va avea loc premiera spectacolului „Un pedagog de şcoală nouă”. Preţul unui bilet este 12 lei.
Momente şi schiţe ale lui I. L. Caragiale vor fi transpuse pe scena sălii mari a Teatrului pentru Copii şi Tineret „Luceafărul”, odată cu noua premieră a finalului de stagiune. Mâine, 1 iunie, începând cu ora 18.30, copii, tineri şi adulţi sunt invitaţi să se delecteze cu un nou spectacol creat de echipa artistică a instituţiei de cultură – „Un pedagog de şcoală nouă”, în regia şi scenariul imaginate de Constantin Brehnescu.
„Noul nostru proiect îşi propune să readucă în atenţie câteva dintre scrierile clasicului Caragiale referitoare la o temă mereu actuală, aceea a sistemului de învăţământ, suplimentând ironia acidă a scriitorului cu alte mijloace, specifice artei teatrale”, declară Oltiţa Cîntec, director artistic al Teatrului „Luceafărul”.
„Încercăm să dăm viaţă pe această scenă câtorva din schiţele şi momentele lui Caragiale, din cele care descriu un anumit fel de a face educaţie” – Constantin Brehnescu, regizor
La 124 de ani de la apariţia schiţei
Pentru premiera spectacolului de pe întâi, regizorul Constantin Brehnescu a pus în legătură fragmente din Momente şi schiţe de I. L. Caragiale. Textul de spectacol se învârte în jurul ideii de şcoală, elev, profesor, din vremea scriitorului şi din vremea noastră, la 124 de ani de la apariţia schiţei. „Actualitatea subiectului pare să nu sufere de trecerea timpului, multe similitudini existând între lumea din timpul lui Caragiale şi acesta al nostru”, spun reprezentanţii teatrului.
„Evident, nu putea să lipsească din insectarul respectiv un personaj ca Marius Chicoş Rostoganu. Sau ca mamiţica din «O vizită», a cărei iubire maternă, potenţată până la idolatrizare, duce la răsfăţ. Și a Damei din «Bubico», care-şi transferă în mod exagerat sentimentele materne asupra animalului de companie. Nu mă îndoiesc că Nenea Iancu a cunoscut învăţători fără conştiinţa răspunderii, care-şi făceau un principiu pedagogic din favoritism, şi a cărui întruchipare a dus la crearea celebrului Pedagog Absolut. Aştept cu nerăbdare impactul acestor personaje, create cu talent de către actorii teatrului, asupra tânărului spectator de azi”, precizează regizorul Constantin Brehnescu, realizatorul spectacolului.
Din echipa de realizatori mai fac parte Viorica Perju (scenografie), Cristina Todi (coregrafie), Radu Ștefan (ilustraţie muzicală). În distribuţie, îi puteţi revedea pe actorii Cătălin Cucu, Claudiu Gălăţeanu, Viorel Vârlan, Doina Iarcuczewicz, Cristian Gheorghiu, Gabriela Andrei, Beatrice Volbea, Paul Sobolevschi, Gigi Șfaiţer, Camelia Dilbea, Dragoş Maftei, Raluca Pintilie, Gabriel Lazăr, Ionela Arvinte, Liliana Mavriş Vârlan, Iulia Deloiu-Trif, Aurelian Diaconu.
Biletele pot fi achiziţionate de la casieria Teatrului „Luceafărul” sau de pe www.bilet.ro, preţul unuia fiind 12 lei.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau