„Văduva veselă” şi importanţa operetei
Dimensiune font:
Continuă maratonul „Văduvei vesele” cu trei reprezentaţii mult-aşteptate la Iaşi. Coproducţie a Operei Naţionale Române Iaşi (ONRI) şi a Operei Naţionale Bucureşti (ONB), spectacolul a fost jucat pe scena ONB din prima şi până în a patra zi de toamnă, iar la Iaşi este programat pe 9, 10 şi 11 septembrie, la Sala Mare a Teatrului Naţional, începând cu ora 18.30.
„Vom încerca să fim foarte actuali, foarte «acum». Am montat prima dată «Văduva veselă» în Marea Britanie, la Cardiff, apoi la Opera din Viena, la invitaţia lui Ioan Holender, iar când mi s-a propus acest titlu şi la Iaşi am zis iniţial că nu mai vreau, dar apoi am acceptat cu gândul să fac ceva cu totul şi cu totul nou. Am lucrat cu Dana Dima la un text care vă va şoca foarte tare. Este despre ceea ce se întâmplă în politica actuală”, declara regizorul Andrei Şerban la începutul acestui an, când au început repetiţiile pentru spectacol. În conferinţa de presă dedicată premierei spectacolului, regizorul a precizat că „toată lumea dansează, şi cântă, şi vorbeşte pe scenă. Vreau să demonstrez prin acest spectacol cât este de importantă opereta. Într-un astfel de spectacol, artiştii trebuie să realizeze trei acte diferite: să cânte, să danseze şi să recite, şi trebuie să le facă foarte bine”.
Andrei Şerban şi Daniela Dima au adaptat dialoguri din scrierile lui Radu Paraschivescu şi Andrei Pleşu şi au reuşit să strângă la Opera din Bucureşti sute de aplauze şi mii de cuvinte de laudă. Anka Lupeş (New York) semnează scenografia, coregrafia - Andrea Gavriliu (Bucureşti), iar soliştii vin din diverse teatre din ţară, printre care Vlad Conta şi Ciprian Teodoraşcu, care dirijează corul şi orchestra Operei ieşene. Încă din prima lună a acestui an actorii împreună cu toată echipa tehnică au început să repete pentru acest spectacol.
Spectacolele lunii septembrie
Pe lângă cele trei reprezentaţii ale piesei „Văduva veselă”, reprezentanţii instituţiei anunţă alte patru spectacole ce vor reuşi să strângă un număr la fel de mare de spectatori şi de aplauze.
Pe 17 septembrie, de la ora 18.30, pe Esplanada Teatrului Naţional va fi susţinut spectacolul „Magia serii în sunet şi lumină”. Acesta va fi urmat de spectacolul de operă, „Lucia di Lammermoor” pe 21 septembrie, la Sala Mare a Teatrului Naţional, de la ora 18.30 şi de „Opera în recital”, pe 23 septembrie, la Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iaşi (BCU), ora 18.30. „Cred că sunt cel mai mare susţinător al tinerilor! Am renunţat la foarte multe roluri ca să poată evolua cei tineri şi oricând aş face-o. Chiar şi acum, dacă mi-ar cere cineva. Am mai spus şi repet: din păcate, lozinca legată de tot ce înseamnă cultură în România este «ne naştem talente şi murim speranţe» şi dacă nu este cineva care să îi susţină pe cei tineri... De asta am şi demarat proiectul de la BCU, unde vreau să vină să cânte cât mai mulţi tineri pentru a vedea ce înseamnă o scenă, pentru ca apoi să vină şi să cânte pe scena Naţionalului”, declara Cosmin Marcovici, managerul Operei ieşene, într-un interviu acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”.
Ultimul spectacol al lunii septembrie va fi „Bărbierul din Sevilla” şi se va juca pe 28 septembrie la Sala Mare a Teatrului Naţional, începând cu ora 18.30.
Larisa LAZĂR
„Prin operă vrei să simţi pulsul vieţii. Să asculţi muzica de azi, să fii în spiritul momentului. Este nevoie să priveşti totul ca un copil, să te laşi uimit, deoarece se întâmplă ceva nou tot timpul. Această deschidere inocentă, a copilului, poate avea loc la orice vârstă” - Andrei Şerban, regizorul piesei „Văduva veselă”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau