„Vom dedica întreaga stagiune 2017-2018 Centenarului Marii Uniri”
Dimensiune font:
Astăzi şi mâine vor avea loc ultimele două reprezentaţii ale stagiunii 2016-2017 la Teatrul Naţional din Iaşi. Conducerea TNI anunţă planurile stagiunii următoare, dar şi reuşitele celei care se încheie.
Se sting luminile, se trage cortina şi se închid uşile Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi (TNI) pentru stagiunea 2016-2017. Astăzi şi mâine se joacă ultimele spectacolele din această stagiune. În seara aceasta, de la ora 18.00, este programat spectacolul „Iarna dragostei noastre” la Sala Studio „Teofil Vâlcu”, iar mâine, de la 19.00, Sala Mare a Teatrului Naţional va găzdui reprezentaţia spectacolului „Goldberg Show – Facerea Lumii şi alte întâmplări”, semnat de Mihai Măniuţiu, care a deschis stagiunea în septembrie şi care o închide luna aceasta.
Reprezentanţii Naţionalului ieşean spun despre stagiunea pe care se pregătesc să o încheie că „a fost una bogată”. Totodată, la Naţional s-au jucat nouă premiere bine primite de public şi alte 196 de reprezentaţii, care au adunat în cele patru săli peste 43.000 de spectatori.
Imagine din spectacolul „Goldberg Show”
Imagine din spectacolul „Iarna dragostei noastre”
Reuşite şi planuri pentru stagiunea următoare
Stagiunea care se încheie lasă în urmă unele dintre cele mai importante activităţi pe care le-a avut Naţionalul ieşean. În decembrie, tot Naţionalul a fost în sărbătoare, iar bucuria nu putea fi reprezentată altfel decât printr-un spectacol, a cărui regie a fost semnată de Cristian Hadji-Culea şi scenografie de Dragoş Buhagiar. Astfel, pe 16 decembrie 2016 s-a jucat spectacolul „Teatru 200”, ca un omagiu adus celor 200 de ani de la prima reprezentaţie a unei piese de teatru în limba română, 175 de stagiuni naţionale, 120 de ani de la inaugurarea clădirii şi 140 de ani de la înfiinţarea primului teatru evreiesc în România, la Iaşi.
Între 1 şi 3 martie a avut loc lansarea Reţelei Marea Neagră, a cărui manager este Teatrul Naţional din Iaşi, în cadrul proiectul „Reţeaua Europeană a Teatrelor Istorice”, proiect co-finanţat de Programul Cultura al Uniunii Europene în perioada 2012 – 2017.
„Vom dedica întreaga stagiune 2017-2018 Centenarului Marii Uniri şi momentelor excepţionale care au pus Iaşul şi întreaga Moldovă în centrul atenţiei. În acest context şi din perspectivă teatrală încercăm să conturăm o viziune asupra eforturilor, sacrificiilor şi talentului puse la temelia construcţiei naţionale, făcând în acelaşi timp o cuvenită reverenţă culturii şi spiritualităţii naţionale ca spaţiu al educaţiei culturale şi civice”, sunt planurile pe care Cristian Hadji-Culea, director general al TNI, le-a împărtăşit ziarului „Evenimentul Regional al Moldovei”.
Participări la festivaluri
În continuare, Daniel Busuioc, director artistic al TNI, spune că noua stagiune va fi deschisă încă din luna septembrie şi „ca de obicei, agenda festivalieră a toamnei va fi foarte bogată. La sfârşitul lui septembrie vom fi prezenţi cu două spectacole la Chişinău, la cea de-a treia ediţie a Reuniunii Teatrelor Naţionale. În luna octombrie vom participa la Întâlnirile Internaţionale de la Cluj şi la Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti. Tot în octombrie va avea loc şi cea dintâi premieră a stagiunii, la Sala Mare. Este vorba de «Chiriţa în provinţie», un text emblematic pentru dramaturgia românească născută şi dezvoltată în Moldova, celebrând astfel patronul spiritual al Naţionalului ieşean, Vasile Alecsandri, şi cei 165 de ani de la premiera piesei”.
Artiști ai Naționalului din Iași au fost prezenți, pe 18 și 19 septembrie 2016 la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău cu spectacolele „Cafeneaua” de Carlo Goldoni (regia Silviu Purcărete, scenografia Dragoș Buhagiar) și „Zeul măcelului” de Yasmina Reza (regia Cristian Hadji-Culea, scenografia Rodica Arghir). „Cafeneaua” s-a mai jucat și în noiembrie, la Festivalului Internaţional de Teatru Clasic de la Arad. Pe 15 octombrie 2016, s-a jucat spectacolul „Iarna dragostei noastre” de Nadejda Ptuşkina (regia Emil Gaju, scenografia Alina Dincă Pușcașu), în cadrul Zilelor Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani.
Finalul lunii octombrie, 26 și 29, a dus „Cafeneaua” lui Purcărete și „Un duşman al poporului” de Arthur Miller, adaptare după piesa lui Henrik Ibsen (regia Claudiu Goga, decor/ video Andu Dumitrescu, costume Lia Dogaru), la Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti. Cel din urmă spectacol s-a jucat și la Chișinău, în martie, la ReUniuni Teatrale.
În aprilie, Ada Lupu a jucat, pe un text scris de ea și regizat de Iris Spiridon, „Povestea păsării fără cuib”, în aprilie, la Festivalului Internaţional al Recitalurilor Dramatice „Bacău Fest – Monodrame”.
Pe 1 iulie,cea mai nouă producție a TNI se va juca în cadrul Festivalului „Theater Networking Talents” de la Craiova. Este vorba de spectacolul-examen „Sandros” de Katalin Thuróczy, în regia lui Cristi Avram și scenografia Biancăi Boroș.
Premii
- Dionisie Vitcu ̶ „Premiul pentru întreaga activitate”, Gala Premiilor UNITER 2017
- Dragoș Buhagiar ̶ „Premiul pentru cea mai bună scenografie” pentru scenografia spectacolului „Cafeneaua”, Gala Premiilor UNITER 2017
- Cristian Hadji-Culea, director general al Teatrului Național Iași ̶ „Premiul Președintelui UNITEM” pentru proiectul teatral „Teatrul românesc Chişinău-Iaşi”, Gala Premiilor UNITEM 2017, Chișinău
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau