Actorul Titus Lapteş
Dimensiune font:
Născut la 1 aprilie 1903, în Iaşi, după ce urmează studiile liceale, Titus Lapteş se înscrie, în anul 1920, la Academia de artă dramatică din oraşul natal. Încă din timpul studenţiei, a fost remarcat de profesorul şi poetul Mihai Codreanu, care i-a încredinţat un mic rol la Teatrul Naţional din Iaşi, în piesa „Vlaicu Vodă”. Tot în timpul studiilor este cooptat în grupul pentru formarea unui teatru liber în Iaşii anului 1922, grup din care făceau parte: Şt. Braborescu, Mihail Sadoveanu, George Topîrceanu, Păstorel Teodoreanu, Aurel Ghiţescu, George Vraca, Sorana Ţopa şi alţii. În anul 1923, imediat după absolvirea Conservatorului, este angajat la Teatrul Naţional din Cluj, unde a avut loc adevăratul său debut în piesa „Domnişoara Julie” de August Strindberg. Timp de 23 de ani (1923-1945), Titus Lapteş a făcut apostolat artistic la Cluj şi Timişoara, jucând 135 roluri în 119 piese din teatrul antic, clasic şi modern. În 1945, Titus Lapteş se transferă la Teatrul Naţional din Bucureşti. Pe scena bucureşteană a jucat în „Macbeth”, regizat de Ion Sava, în care a deţinut rolul titular, Vaska din „Azilul de noapte”, Smeul din „Înşir-te mărgărite”.
Titus Lapteş este unul din primii ctitori şi actori ai Teatrului „C. Nottara” din Bucureşti. Întâiul rol - Teterev din „Micii burghezi” - e şi prima creaţie în acest teatru. Joacă apoi în piesele : „Nepoţii gornistului”, „Hotel Astoria”, „Cauţiunea”, „Marele fluviu îşi adună apele”, „Richard al II-lea” (la Teatrul Mic), în care actorul s-a dăruit cu generozitate.
Actor de teatru desăvârşit, Titus Lapteş este prezent şi în cinematografie, unde realizează roluri memorabile. Din cele peste 20 filme în care a jucat, menţionăm: „Mitrea Cocor” (1952), „Nepoţii gornistului” (1953), „Aproape de soare” (1961), „Neamul şoimăreştilor” (1965), „Aventuri la Marea Neagră” (1972), „Agentul straniu” (1974). Titus Lapteş a făcut şi peste 20 traduceri.
Meritele actorului Titus Lapteş au fost răsplătite cu titlul de „Artist emerit” şi laureat al Premiului de stat, acordate pentru întreaga sa activitate, pusă în slujba teatrului românesc. Dar, Titus Lapteş s-a distins şi ca desenator şi caricaturist. Caricaturile sale înfăţişează personalităţi, scriitori şi ziarişti, profesori universitari şi, mai ales, figuri ale scenei româneşti de odinioară (N. Titulescu, N. Iorga, Iuliu Haţieganu, Gh. Bogdan-Duică, Emil Isac, Ştefan Braborescu, Ion Iancovescu etc.). Prima expoziţie a deschis-o la Cluj, în 1937.
Încărcat de ani, dar şi de glorie, artistul emerit Titus Lapteş s-a stins din viaţă la 16 septembrie 1974 şi a fost înmormântat în cimitirul Bellu din Bucureşti.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau